Debrecen

2024.08.15. 13:00

Magyarország legszínesebb karneválja kezdődik a szomszédunkban

Augusztus 15-én kezdődik Magyarország legszínesebb fesztiválja Debrecenben. Az 58 éves tradíciójával büszkélkedő Debreceni Virágkarnevál mindenkié: röviden így összegezhető a cívisváros több mint fél évszázados, nemzetközi szinten jegyzett augusztusi parádéja.

Boon.hu

Ilyen virágkompozíciók vonulnak majd fel Debrecen belvárosában

Fotó: Kiss Annamarie

A Szent István napi programokról, a készülő virágkocsikról és a karneváli menetről tartottak sajtótájékoztatót a szervezők augusztus 14-én a debreceni Medicor-udvarban, a készülő kompozíciók helyszínén. 

20240725-viragkarneval-sajtaj-Debrecen-KA_11
Puskás István, Debrecen alpolgármestere és Mészáros Réka, a  Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. ügyvezetője beszélt az idei karneválról
Fotó: Kiss Annamarie

Papp László polgármester kiemelte, hogy a közel hat évtizedre visszatekintő Debreceni Virágkarnevál a város történetének, kulturális és közösségi életének talán legkiemelkedőbb eseményévé nőtte ki magát. Elmondta, hogy idén 12 virágkocsi indul majd, melyek nevei: Szent Korona, CATL Debrecen, TEVA, Richter Gedeon, BMW Group Gyár Debrecen, Debreceni Szakképzési Centrum, Magyar Posta, FÓRUM, Debrecen testvérvárosaként a japán Tojama-Debrecen, A Cívis Kosárlabda Klub, a szintén testvérvárosi köteléket jelképező Nagyvárad-Debrecen, valamint a különleges Sárkány kompozíció.

Több mint kétezer fellépő 

A polgármester felhívta a figyelmet arra is, hogy a fellépők száma ebben az évben meghaladja a kétezret: 10 külföldi és 13 magyar művészcsoport vonul majd fel, továbbá a már hagyományos színes élményfutás és az Oldtimer-show is várja közönségét augusztus 20-án. Hozzátette, hogy a Dósa nádor téren színvonalas és ingyenes programok váltják egymást a Karrier Karneválon, továbbá augusztus 17. és 20. között ezúttal is megrendezik a Galiba Gyermekfesztivált, és folytatódik a Táncol a város programsorozata, immár három belvárosi helyszínen. Továbbá elmondta, hogy a felvonulásra hét lelátó épül, közülük egyet a hátrányos helyzetű családok számára biztosít a város. „Öröm számomra, hogy Debrecenben az Államalapítás ünnepét - ami nemzetünk egyik legfontosabb ünnepe és kiemelkedő jelentőségű állami eseménye - nemcsak hivatalos koszorúzással összekötött esemény, hanem egy igazán jelentős rendezvénysorozat vezeti föl és kíséri végig” – hangsúlyozta a polgármester.

Új és visszatérő attrakciók 

Szívből reméljük, hogy az egy évig tartó munkánk gyümölcseként a virágkarneváli közönség az év legszebb napjait élheti meg itt augusztus 15. és 20. között.

- fogalmazott Mészáros Réka, a Főnix Rendezvényszervező ügyvezetője. 

Készül az egyik virágkocsi
Fotó: HAON

Elmondta, hogy visszatér az esti felvonulás, a Virágkarnevál utolsó éjjelén a Szent Anna utcától a Kossuth térig vonulnak a művészeti csoportok és virágkocsik. A felvonulás 20 órakor kezdődik; a Virágok éjszakájára 2 belvárosi lelátót nyitnak meg a fesztiválközönség számára: a Rózsa utcán és a Kossuth téren. Az augusztus 20-ai programsorozatot igazi közönségkedvenc, a Bagossy Brothers Company nagykoncertje zárja a Kossuth téren.

Pandák is lesznek a virágkarneválon 

A Debreceni Virágkarnevál főtámogatója, a CATL Debrecen képviseletében Piedl István munkáltatói márkaépítő nyilatkozott:

Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy részt vehetünk Debrecen ikonikus rendezvényén, hiszen vállalatunk hosszú távon kötelezte el magát a város mellett. A fenntarthatóságot előtérbe helyezve virágkocsinkon egy környezetvédelmi sikertörténet főszereplőjét, egy óriáspandát és két pandabocsát jelenítjük meg. Sikertörténetről van szó, hiszen a kínai természetvédelmi szakemberek kitartó munkájának köszönhetően az óriáspandák mára már nem tartoznak a veszélyeztetett állatfajok közé. A kocsi megtervezésében is a fenntarthatóságot helyeztük előtérbe: szárazvirágokból és cserepes növényekből alakítjuk ki, amelyeket a Karnevál után helyi közintézmények számára ajánlunk fel. Bízunk benne, hogy sok ember arcára csalunk mosolyt ezzel

– fogalmazott.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában