Belvárosi, közös festés

2024.09.06. 19:35

Diákok festettek a belvárosban, aki akart, bekapcsolódhatott (fotók)

„Álljunk meg egy festésre!” - akár ez is lehetett volna a mottója annak az akciónak, amit a Balázs Győző Református Gimnázium képzős diákjai és tanárai szerveztek szeptember 6-án, péntek délután.

Galambos Eszter

Balázs Győző Református Gimnázium festő diákjai és tanárai közös festésre invitálták a főutcán.

Fotó: Vajda János

A program alkalmával a belvárosban sétáló emberek megtekinthették az épp készülő festményeket, kipróbálhatták a technikákat, eszközöket, és jó hangulatú beszélgetésekben is részt vehettek.

Anett két nyolc és fél éves gyermekével érdeklődve állt meg a festegető művészpalánták között. Kérdésünkre elmondta, hogy ez nem véletlen, hiszen kislánya inkább a rajzolás, kisfia pedig a zene iránt érdeklődik jobban. Ők szülőként elsősorban fotókat készítenek, hobbi szinten.

Jó dolognak tartja az ilyen jellegű kitelepüléseket, mert úgy gondolja, hogy ezekkel nagyon jól fel lehet hívni az emberek figyelmét az alkotások iránt, illetve megtudhatjuk, hogy gyermekünknek van-e tehetsége ebben az irányban.

Nagy élmény ez a diákoknak

Keresztes Hangának és barátnőjének, Lilinek ez az első kitelepülése, hiszen még csak tizedikesek, érdekesség, hogy ketten alkottak egy festményt. Tavaly egy szakmai héten dolgoztak együtt, és ott kiderült, hogy a dolog működik, stílusuk jól kiegészíti egymást. Kérdésünkre elmondták, hogy egy közös alkotásnál fontos az összehangolódás, ami náluk megvan, de így is nagyon kontrasztos alkotások születnek, ugyanis a stilizált és a realisztikus alkotásmódot kell összehozni. A színvilág használata is eltérő, egyikük a rikító színeket, másikuk viszont a halványabbakat részesíti előnyben.

Veres Orsolya tizedik osztályos tanuló a Balázs Győző Református Gimnáziumban, ott jártunkkor éppen egyedül állt neki az alkotásnak. Orsi arra a kérdésre, hogy milyen érzés ennyi ember előtt festeni a következőket válaszolta:

Siker a nemzetközi versenyen

„Szerintem fontos, hogy a művészetet átadjuk, hiszen ez nem egy olyan dolog amit el kell rejteni. Inkább meg kell mutatni még több embernek és még többször, hogy milyen fantasztikus dolog ez, és mennyi varázslatos dolgot lehet egy alkotásban megmutatni.”

Azt is megtudhattuk a fiatal lánytól, hogy hét-nyolc éves lehetett, mikor tehetsége megmutatkozott. A legelső meghatározó élménye azonban egy nemzetközi versenyen elért harmadik helyezés, ahol egy hiúzt kellett rajzolnia. Ez a siker nagyon jó érzés volt számára, büszke volt magára.

Érdeklődnek a járókelők

Somlai Balázs művésztanár a rendezvény egyik szervezője kérdésünkre elmondta, hogy ez már nem az első alkalom, hogy a gimnáziumuk kitelepül, hol táncos, hol filmes, hol pedig képzőművészeti megjelenéssel. Ilyenkor azt lehetett tapasztalni, hogy a belvárosban sétálgató emberek szívesen bekapcsolódnak ezekbe a tevékenységekbe, nézelődnek, beszélgetnek. Itt a festők munkájába lehetett bekapcsolódni, de a nézelődők arról is képet kaphattak, hogy hogyan készül el egy egészen komoly műalkotás, vagy hogy a különböző eszközökkel, technikákkal, hogyan lehet alkotni.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában