Borsi

2024.09.10. 14:40

Nem csupán egy a sok rendezvény között - fotók

A szervezők nemzetünk sokszínű hagyatékából merítettek a borsi Rákóczi Kulturális Fesztiválon.

Bódisz Attila

Rákóczi Kulturális Fesztivál

Fotó: HR/FB

Vannak helyek, ahová minden magyar embernek illik egyszer elzarándokolni, ilyen a borsi Rákóczi-kastély is – mondta a Rákóczi Kulturális Fesztivált megnyitó beszédében a nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár a felvidéki településen. A harmadik alkalommal megrendezett kulturális seregszemlén dr. Szilágyi Péter felidézte: a kastélyban született II. Rákóczi Ferenc, akinek személyisége óriási hatással volt a magyar történelemre. „A kurucosság azóta is nemzetünk egyik jellemvonása” – jegyezte meg, „Az a szabadságvágy, amely nemzetünket mindenkor jellemezte, újabb és örök megerősítést nyert a Rákóczi szabadságharcban, ami pedig nekünk, magyaroknak Rákóczi Ferenc személye által összeforrt Borsival” – emelte ki. Külön örömtelinek nevezte, hogy a magyar kormány által 2021-re felújított Borsi-kastély a térség kulturális központjává vált. A támogatásnak is az volt az eredeti célja, hogy valami olyat adjanak a helyi közösségnek, ahol otthonra találhat – húzta alá dr. Szilágyi Péter. Hozzátette: a kastélyudvaron megrendezett fesztivál keretében a szervezők nemzetünk sokszínű hagyatékából merítettek, a meghívottak összetételéből pedig a határokon átnyúló, de mégis egységes nemzetben gondolkodó összetartozás vehető észre. Beszélt arról is, hogy 2010-ben a magyar kormány nemzetpolitikai fordulatot hajtott végre, amelynek keretében sokféle magyar közösség sokszínű tevékenységét támogatták az elmúlt közel másfél évtizedben. Azt ígérte: a külhoni magyarság továbbra is számíthat az anyaországra annak érdekében, hogy nemzeti hovatartozásukat továbbra is értékként kezeljék és továbbadják azt a következő generációknak.

Integratív személyiség volt a fejedelem

Dr. Hörcsik Richárd, Abaúj és Zemplén országgyűlési képviselője, a borsi kastélyt üzemeltető nonprofit szervezet igazgatótanácsának elnöke kifejtette: egyfajta identitáserősítő rendezvényként lehet tekinteni a fesztiválra. Az esemény ugyanis nem egy olyan szokványos, Zemplénben gyakran látott nyári fesztiválok egyike, mint a művészeti, gasztronómiai, gomba, gyereknapi, szüreti, aszú és más egyéb fesztivál. 

„A rendezvény középpontjában egy olyan történelmi személyiség áll, aki példát adott számunkra és összeköt ma is bennünket és tiszteletet ébreszt elsősorban bennünk, magyarokban, de a szlovákokban, ruszinokban, sőt a franciákban és bizonyos mértékben még a labancok leszármazottaiban is. Ezért ez a fesztivál a nagyságos fejedelem szülőhelyén egy fontos identitás erősítése: a Rákóczi-kultusz ébrentartása, ami egyben a nemzeti összetartozásunk erősítését is jelenti” – emelte ki az országgyűlési képviselő. Kifejtette azt is: a nagyságos fejedelem példája, személyisége sok nép számára teszi tiszteletre méltóvá, kiemelten fontossá II. Rákóczi Ferencet. A fesztiválon is megjelenik ez, hiszen a kultúra, a szórakozás eszközei ebben a körben is azt segítik kiemelni, hogy nemcsak Borsi, nemcsak Zemplén, nemcsak a magyarság, hanem számos nép tekinthet a vezérlő fejedelemre olyan egyéniségként, akire példaképként tekinthet – mondta dr. Hörcsik Richárd. 

A rendezvényen mások mellett fellépett a Hargita Székely Népi Együttes, Szalonna és Bandája, valamint Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák, a Kassai Thália Színház pedig A padlás című zenés produkcióját mutatta be. Mindezeken túl volt nemzetközi gasztronómiai kalandozás és főzőverseny, valamint bemutatkoztak a felső-bodrogközi pincészetek is.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában