boon.hu video

2024.09.02. 16:00

Összművészeti produkcióval robban be a TTH Színpad ősszel (Fotókkal, videóval)

Idén tavasszal egy új színházi játszóhely hirdette meg programjait Miskolcon. A TTH Színpad, Harsányi Attila és vendégei, civil összefogással működtetett kulturális színtér rendkívül sikeres tavaszi félévadon van túl. Hamarosan elkezdődinek az őszi előadások, rögtön egy összművészeti, igazán különleges produkcióval.

Gárdonyi Edina

Harsányi Attila, a TTH Színpad művészeti vezetője, Hajdú László, a TTH tulajdonosa, a színház alapítója, Reinecker Szandra alkotó

Fotó: Vajda János

Hétfőn hétkor a TTH-ban: ez több, mint egy előadás, társasági esemény

 – mondta dr. Hajdú László, a Tudomány és Technika Háza tulajdonosa, a színház alapítója. Ősszel is komplett esti programokkal készülnek. Kiemelte, hogy az előadások minden estéjén már hattól várják a közönséget élő zenével és borral, az előadások után pedig a művészek és a közönség kötetlenül beszélgethetnek.

Összművészeti randevú

Az első előadás egy Kassák performance, ami igazi összművészeti produkció lesz. Reinecker Szandra, Miskolc és az ország egyre elismertebb alkotójának negyven képéből nyílik kiállítás. A kiállítást Fandl Ferenc rendhagyó tárlatvezetésével tekinthetik meg az érdeklődők. Harsányi Attila, Jászai Mari díjas színművész, a Miskolci Nemzeti Színház társulatának tagja, a TTH Színpad művészeti vezetője elmondta, hogy nem csupán egy kiállításmegnyitóval szerette volna megkezdeni az őszi programokat, hanem egy összművészeti performance képe rajzolódott ki előtte. 

Már a kiállítás sem lesz mindennapi, hiszen Nagy Nándor, a Miskolci Nemzeti Színház korrepetitora – egyben zeneszerző is – tizenöt-húsz Reinecker-képhez készített egy-másfél perces kis zenei műveket. Ezeket egy QR kód beolvasásával a kép előtt állva végighallgathatják. Ettől a kép sokkal gazdagabb, mélyebb értelmet nyer 

– emelte ki a színművész.

A nézőtéren diákok alkotnak

A tárlatvezetés végén a közönség beérkezik a színházterembe, ahol Harsányi Attila belekezd Kassák Lajos A ló meghal, a madarak kirepülnek című versébe. Ezzel még mindig nem ér véget a különböző művészeti ágak összefonódása, hiszen Kassák verse annyira gazdag képekben, hogy a nézőtéren ülve nagyjából negyven miskolci gimnazista és egy szobrász művész alkot majd. 

Ez a vers a magyar avantgárd irodalom egyik legjelentősebb alkotása. Kassák 1922-ben írta, az ő útja Párizsba, az az út, amikor Kassák Lajossá változott. Reinecker Szandra e Kassák vers ihlette alkotása lesz a színpadkép fő eleme. A nézőtéren alkotó diákok kapnak még két hetet, hogy befejezzék az alkotásaikat, amit aztán zsűri fog elbírálni 

– ismertette Harsányi Attila. 

Hajdú Szabolcs új filmje színdarab formájában érkezik Miskolcra

Szeptemberben összesen három alkalommal nyitja ki kapuit a TTH Színpad. A Kassák performance után Ötvös András önálló estje és Bálint András Szerb Antal estje ad lehetőséget a kikapcsolódásra. Októberben – ahogyan Harsányi Attila elmondta, a véletlenek játékának köszönhetően – újra különleges színházi csemegét láthatnak a TTH Színpad nézői. Ahogyan arról a boon.hu is beszámolt, a Cinefesten debütál Hajdú Szabolcs Egy százalék indián című alkotása, ami a rendező párkapcsolati trilógiájának záró darabja. A premier után alig egy hónappal pedig a TTH színpadon bárki megnézheti a film színházi verzióját a Látókép társulat előadásában.

A TTH Színpad nyolc előadással várja a nézőket 2024 őszén.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában