boon.hu video

5 órája

Az Egy százalék indián újra elvarázsolta Miskolcot

A TTH Színpad – Harsányi Attila és vendégei – őszi évada megállíthatatlanul dübörög. Alig egy hónappal a film miskolci premierje után színdarab formájában is Miskolcra érkezett Hajdu Szabolcs párkapcsolati trilógiájának záró darabja. Az Egy százalék indián színdarabként is hatalmas sikert aratott.

Gárdonyi Edina

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Ahogyan az Egy százalék indián filmpremierjén, úgy hétfőn este a Tudomány és Technika Háza színháztermében is megtelt a nézőtér. 

egy százalék indián
Megtelt a nézőtér az Egy százalék indián előadásán

Május végén, június elején alakult ki a TTH Színpad őszi évadának műsora, akkor még nem lehetett tudni, hogy a miskolci CineFesten lesz a filmpremier

 – mondta el a boon.hu-nak Kiss László, a Tudomány és Technika Háza ügyvezetője.

Egy százalék indián, száz százalék siker

Az előadásokat nagyon régóta és sokat játsszuk belföldön és külföldön is. Amíg van rá közönség, addig nem vesszük le a műsorról. Élvezzük, mert a közönség mindig egy újabb rétegét rezgeti meg az egésznek. A szöveg nem változik, de a hangsúlyok igen, a közönség érzékenységétől függően. Folyamatos tanulás ezt játszani, és előadásról előadásra jobban megérteni, még annál is jobban, mint amennyit eddig tudunk róla. A filmet egy-másfél éve forgattuk, és már azóta is fejlődött. Már van egy hiányérzetem a filmmel kapcsolatban, mert azok a finomságok, amiket azóta az előadásokban felfedeztünk, nem kerültek bele

 – mondta el portálunknak Hajdu Szabolcs szeptemberben, a film premierje után.

Nemcsak előadás, közösségi élmény

A TTH Színpad nemcsak egy-egy előadást, hanem igazi társasági élményt nyújt. Az előadás előtt borral és zongoraszóval hangolták a közönséget, akik közül sokan már látták a filmet, ezért rendkívül kíváncsian várták a színdarabot.
Lőkös János a feleségével érkezett az előadásra, számukra kifejezetten az Egy százalék indián volt a hívószó: 

A CineFesten láttuk a filmet, ami nagyon tetszett, így kihagyhatatlannak tartottuk, hogy a színpadi változatot is megnézzük. Különösen érdekes, ha a végén az alkotókkal és a szereplőkkel is van beszélgetés.

 

Sajnos nem láttam a CineFesten az Egy százalék indián című filmet, de olvastam, hogy nagy tömegeket vonzott

 – mondta Hajdu Mariann – aki csak névrokonságban áll a rendezővel  – az előadás előtt. A trilógia egyik darabját viszont már ismeri:

A másik két filmből, az Ernelláék Farkaséknál és a Kálmán-nap közül az előbbit láttam, azt érdekesnek, elgondolkodtatónak találtam. A mostani mű témája is érdekel, hiszen olyan aktuális és fontos témákkal foglalkoznak ezek a filmek, mint a társadalmi szerepek, az emberi kapcsolatok, a középkorú emberek problémái. A film szerepel a bakancslistámon, és most kíváncsi vagyok, hogyan működik színházi előadásként, milyen hatással lesz rám. A testvéremmel nézem meg, aki viszont nagy Hajdu Szabolcs-rajongó, látta az összes filmjét, mesélt is róluk, és mivel ma már ritkán járunk együtt színházba, ez külön hozzátesz a várt élményhez.

Mindennapi gyarlóságaink

Egy haláleset újra összehoz három régi barátot. Útjaik az évek során társadalmilag szétváltak: egyiküket tanári állás várja Mexikóban, másikuk az alsó-középosztálybeliek életét éli, a harmadik pedig anyagilag teljesen lecsúszott. A társaságukhoz később csatlakozó barátnők egy ideig tűrik a férfiak beszólásait és bölcselkedéseit, de egy idő után mindenkinek elege lesz a másikból.

A történettel kapcsolatban Hajdu Szabolcs – aki nemcsak rendezője, hanem az egyik főszereplője is a darabnak – elmondta, hogy tudja, ráéreztek arra, hogy mire van szüksége az embereknek, hiszen a saját valóságukat láthatják viszont:

Mindenki átél hasonló helyzeteket, és ezek a történetek gyökeresen megváltoztathatják az emberek nézőpontját. Vannak ilyen tapasztalataim a színházi előadások kapcsán. Ez egy kicsit veszélyes játék, mert sosem lehet tudni, hogy kinek mi csapódik le. A nézők olyan szituációkat látnak, amiket talán maguk is átéltek, és ha döntéshelyzetbe kerülnek, láthatják, hogy másnak sem könnyű az élet. Ez egyszerre lehet megerősítés és útmutatás.

Az előadás végén, miközben a díszletet lebontották, a TTH Színpad hagyományaihoz híven a művészekkel Ráczkevy Ildikó beszélgetett.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában