DVTK beszámoló

2020.06.02. 09:00

A kívánság első fele teljesült

A megyei rangadót a Diósgyőr nyerte, a Kövesd szerdán a kupában ,,vigasztalódhat”.

Berecz Csaba

Fotó: Homoky György

A labdarúgó NB I. 26. fordulójában borsodi rangadót rendeztek, ami nem csak megyei szinten volt az, hanem az élvonal találkozóinak tekintetében is. Ugyanis Borsod-Abaúj-Zemplén megye két rivális csapata, amióta világ, a világ, még nem várta olyan előkelő pozícióból az egymás elleni meccsét az élvonalban, mint amilyenben most a Mezőkövesd Zsóry FC és a Diósgyőri VTK volt. A két félnek a 14. összecsapása volt a legjobbak között a szombati, és ezen találkozójuk előtt a kérdés az volt, hogy a koronavírus miatti bajnoki szünetet követően, a 77 nap után folytatódó küzdelmekben, a Diósgyőri stadionban, a pályaválasztó, a meccset ,,hidegen” váró diósgyőriek, vagy a Magyar Kupa elődöntőkkel melegített kövesdiek lesznek-e sikeresebbek.

Az összeállításokról

Maradva a vendégeknél: a Mol Fehérvár FC búcsúztatásával, a szerdai, Budapest Honvéd elleni, MK-döntőbe jutott sárga-kék együttes kezdőcsapata jelentőset változott a legutóbbi, a keddi találkozójukhoz képest. A fejér megyei 2-2 után hét (!) labdarúgó maradt ki. Mivel a szélső védőket párban cserélgette eddig Kuttor Attila, a kövesdiek vezetőedzője, így az nem volt igazán meglepő, hogy Eperjesi és Silye ezúttal pihent, Farkas D. és Vadnai pedig kezdett. A védelmükből még egy ember maradt ki, Nesterov, aki keretbe sem került, emiatt Pillár mellé, belső védőnek, Meskhi lépett hátra. Utóbbi helyén, a védősor előtt Szeles jutott szóhoz, előtte, mellette Berecz, aki a kupameccsen sárga lapos eltiltása miatt nem játszhatott. Rajtuk kívül szélső középpályásként Vajda kapott bizalmat, elől pedig Nagy D. és Jurina. Ez egyben azt is jelentette, hogy több alapember, Cseri, Karnitski, Zivzivadze és Besirovic csak a kispadra került a kövesdieknél.

A DVTK-ban, a legutóbbi, 11 héttel ezelőtti tétmérkőzéshez képest csak egy változtatás történt. A február 15-től, a Paksi FC elleni győztes meccstől (2-0) a bajnokság félbeszakadásáig öt mérkőzésen át azonos kezdővel játszó Diósgyőrből Brkovic maradt ki, sérülés miatt. A belső védő megüresedett helyét nem vehette át a DVTK keretének rutinos tagja, Karan, aki a közelmúltban műtéten esett át, emiatt Feczkó Tamás vezetőedző választása a fiatal Szűcs Kornélra esett. A 18 éves, a klub utánpótlásában nevelkedett játékosnak ez volt élete első NB I-es meccse.

Óvatos, harmatos

A két csapat első félidei játéka óvatos és ezzel összefüggésben harmatos volt, igazán nagy helyzetek egyik fél előtt sem adódtak. A Diósgyőr egy picivel több veszélyt okozott, bár lehet, hogy a veszély szót túlzás használni az első játékrészre, ugyanis a hazai lehetőségek közül Ivanovski éles szögből leadott lövését Szappanos könnyedén védte, Hasani a kapu mellé lőtt, Rui Pedro ívelése után pedig Ivanonvski néhány centivel lemaradt a kapu torkában a labdáról. A Kövesd még ennyire sem volt képes támadásban, a meccs első felében a ,,védekezést hozzuk le” nézet volt napirenden. A pályán izgalmat leginkább az okozott, amikor Márkvárt és Berecz küzdött a labdáért a 44. percben, és hazai a játékos apró faultja után, utóbbi könyökkel hátra csapott, és eltalálta ellenfele arcát. A szándékosnak tűnő ütés, törlesztés a játékvezető szerint csak sárga lapot ért, sokak, köztük Feczkó Tamás véleménye az volt, hogy pirosat kellett volna kapnia a kövesdi középpályásnak. És mivel az edző ezt hevesen reklamálta, még a szünetben is, így emiatt ő kapott egy sárgát. Az első félidő lapossága közepette volt idő a lelátót szemlélni, és nem csak az volt az érdekesség, hogy a vendégszektort áthelyezték a pálya déli része mögül a dél-nyugati sarokba, hanem az is, hogy nem kelt el minden jegy a meccsre, valamivel több mint 600 biléta maradt a ,,pénztárban”. A pandémiával összefüggésben nézők csak úgy lehettek jelen a mérkőzésen, hogy minden negyedik széket foglalhatták el, és egymás mögött nem ülhettek. A hazai ultra szektorban az ülés nem csak most, máskor sem volt elvárható, de az első félidő közepén már a távolságtartással is akadtak gondok, a 1,5 méterről szóló előírást sokan ,,elmérték”. Ezért a rendezői gárda szerette volna visszaállítani az elvárt rendet, és emiatt a szurkolók egy csoportjával konfliktusba keveredtek, kialakult egy kis tumultus, de pár perc után lecsillapodtak a kedélyek. Ezt követően az ultrák közül sokan nyári szerelést öltöttek, félmeztelenre vetkőzve szurkoltak. De ezzel csak a kép változott, a hang nem, a DVTK fanatikusok az 1. perctől feltekert volume gombhoz nem nyúltak.

Három csere és ex-kövesdi

A szünetben megállapítást nyert, hogy egy gól jót tenne a meccsnek, a kérdés csak az volt, hogy ilyen bátortalan támadójátékkal menyit kell játszani ahhoz, hogy ez megszülessen. A félidőben Kuttor Attila azzal igyekezett változtatni a 0-0-s álláson, hogy hármat is cserélt, Karnitski, Zivzivadze és Cseri beállításával úgy tűnt, hogy a Kövesd bejelentkezett a három pontért. Nagy látszatja a frissítésnek nem volt, Besirovic pályára lépése sem fordította ki a sarkából a világot. A 65. percben Hasani lövését fogta meg Szappanos, majd néhány másodperccel később Cseri révén először volt kaput eltaláló lövése a vendégcsapatnak. Bő tíz perc múlva Zivzivadze gyenge lövéssel fejezett be egy ígéretes akciót, miközben elindult a sárga hullám. A lapokat a vendégek gyűjtögették, gólt pedig a Diósgyőr szerzett. Tizenegyesből, a 30. születésnapját a meccs előtti napon ünneplő, egykori kövesdi, Iszlai révén. Érdekesség, hogy ex-kövesdiek hozták össze a gólt, Vági lőtte be a labdát a kapu elé, és Molnár G.-t buktatták. Kár, hogy csak ilyen későn született gól, mert a találat kifejezetten jót tett a mérkőzésnek, bár a nyomást nem egyformán bírta mindenki. Karnitski a legkevésbé, ki is állították a középpályást, a kövesdi presszió közepette. A dél-borsodiak a létszámhátrányban sem tettek le az egyenlítésről, de helyzete, ziccere a kontrára váró DVTK-nak volt, a 90. percben Tabakovic fejelt a kapu fölé, majd az utolsó másodpercekben Korbély (f)elfutása után születhetett volna újabb hazai találat.

A meccs előtti, sok diósgyőritől elhangzott kívánságnak, hogy a DVTK nyerje meg ezt a bajnokit, a Kövesd meg majd a kupát, az első fele teljesült, szerdán már csak az MZSFC-re vonatkozónak kellene. A Diósgyőr győzelmével hat meccsesre növelte veretlenségi sorozatát, és győzelmével egy helyet lépett előre. Ami, az említett kívánság második felének teljesülése esetén szerda estétől már Európa Liga indulást érő helynek számítana, ugyanis ha a Kövesd kupát nyer, és az évad végén dobogón végez, akkor a 4. helyezett is a nemzetközi kupában szerepelhet.

Diósgyőri VTK – Mezőkövesd Zsóry FC 1-0 (0-0)

Diósgyőr, 2255 néző. V.: Iványi (Albert I., Buzás; Karakó, Solymosi).

Diósgyőri VTK: Danilovic (6) – Shestakov (6), Polgár (6), Szűcs K. (6), Vági (6) – Márkvárt (5), Iszlai (6) – Hasani (5), Rui Pedro (5), Kiss T. (5) – Ivanovski (5). Vezetőedző: Feczkó Tamás.

Mezőkövesd Zsóry FC: Szappanos (6) – Farkas D. (6), Meskhi (6), Pillár (6), Vadnai (6) – Szeles (5) – Vajda (5), Berecz (5), Pekár (5) – Nagy D. (4), Jurina (4). Vezetőedző: Kuttor Attila.

Csere: Szeles helyett Karnitski (5-2=3) a 46., Pekár helyett Cseri (5) a 46., Jurina helyett Zivzivadze (6) a 46., Nagy D. helyett Besirovic (5) az 58., Rui Pedro helyett Molnár G. (-) a 72., Ivanovski helyett Tabakovic (-) a 72., Vajda helyett Takács T. (-) a 84., Hasani helyett Egerszegi (-) a 87., Kiss T. helyett Korbély (-) a 93. percben.

Sárga lap: Szeles a 9., Vajda a 40., Berecz a 45., Feczkó (a kispadon) a 45., Kiss T. az 56., Farkas D. a 75., Karnitski a 78., Meskhi a 81., Szappanos a 82., Takács T. a 85., Bukrán (a kispadon) a 94. percben.

Kiállítva: Karnitski a 88. percben.

Gólszerző: Iszlai, 11-esből (1-0) a 83. percben.

Feczkó Tamás: – Fantasztikus szurkolótáborunk van, a legjobb az országban, tőlük csak a csapatom nagyszerűbb. Nagyon büszke vagyok a játékosaimra. Még nem vagyunk tökéletes állapotban, de mégis sikerült egy jó erőben lévő Mezőkövesdet legyőzni. A sors fintora, hogy a három, Mezőkövesdről elküldött játékost hozta össze a gólunkat, és hogy Iszlai éppen tegnap volt 30 éves, úgyhogy ez egy szép születésnapi ajándék a számára. Ezen a meccsen újoncot is avattunk, de Szűcs Kornél nem ajándékba kapta ezt a lehetőséget, keményen megküzdött érte. Hozzáteszem, ha nem bíztam volna benne, vagy a társai nem bíztak volna benne, akkor biztosan nem kerül a kezdőcsapatba. Meghálálta a bizalmat, értékes tagja lehet a jövő Diósgyőrének.

Kuttor Attila: – Nem a koncentráció vagy az akarat hiányzott, egy küzdelmes, x-s mérkőzésen, egy 11-essel nyert a Diósgyőr. Nekünk egy héten belül ez volt a harmadik mérkőzésünk, de úgy gondolom, hogy partiban voltunk, fizikálisan és játékban is. Ami nekünk nem sikerült, az a másik oldalon összejött. Szerdán kupadöntő vár ránk, ezért a mostani meccsterv elkészítésekor sok mindent kellett figyelembe venni. A cserék egy része tervezett volt, a többi pedig a mérkőzés alakulásából következett. Mind a két csapat nyerni szeretett volna, ezért alakultak ki a lehetőségek a kapuk előtt, de ezekből nekünk egyet sem sikerült kihasználni.

Percek, események

82. perc: Vági a védőkről levágódó lövése után másodszorra passzal próbálkozott, de ha az eljutott volna a címzetthez, akkor Molnár G. lesen lett volna. A játékszert Farkas D. lekapcsolta, ám mielőtt kivágta volna a mezőnybe, Molnár G. belépett elé, hogy elpöckölje a lasztit, így a kövesdi védő a diósgyőri középpályás lábát találta el, a 16-oson belül. Iványi játékvezető 11-est ítélt, a büntetőt Iszlai vágta a kapu bal felső sarkába, 1-0.

88. perc: Karnitski vágta fel Kiss T.-t a felezővonal környékén, amiért sárga lapot kapott, és mivel 10 perccel ez előtt reklamálásért már összeszedett egy ilyen színű figyelmeztetést, a második sárgája után a piros is előkerült, kiállításával 10 főre fogyatkozott a Kövesd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!