DVTK vs. Mezőkövesd

2021.02.27. 09:00

Kétszer egyenlített a Kövesd

A Diósgyőr maradt az utolsó, a Mezőkövesd folytatta jó sorozatát.

Berecz Csaba

Miskolc 20210226 Labdarúgás 2021 NBI NB1 OTP Bank Liga Diósgyõr DVTK Mezõkövesd Fotó Török Attila Nemzeti Sport Jurina Marin

Forrás: Nemzeti Sport

Fotó: Török Attila

A labdarúgó NB I. harmadik harmada – azok után, hogy az előző 22 fordulóban minden csapat játszott mindenkivel egyet otthon, és egyet idegenben – péntek este Diósgyőrben kezdődött meg, ahol a DVTK a másik megyei gárdát, a Mezőkövesd Zsóry FC-t fogadta. A két rivális az idei bajnokságban egymás ellen egyforma eredményeket ért el, tavaly augusztus 16-án Diósgyőrben a piros-fehérek nyertek 2–1-re, november 29-én, Kövesden pedig a sárga-kékek ugyanennyire. Viszont a bajnokságban a dél-borsodiak állnak jobban, a két együttes pénteki találkozóját 10 pontos előnnyel várták, és az utolsó helyezett DVTK-nál öt hellyel jobb pozícióban voltak. Nem is szólva arról, hogy erre a meccsre úgy érkeztek az Andrássy útra, hogy legutóbb december 16-án kaptak ki bajnokin, az azóta lejátszott hét NB I.-es meccsen viszont megőrizték veretlenségüket, és bónuszban még a kupában sem kaptak ki ez idő alatt. Olyannyira nem, hogy kedden éppen a Diósgyőri VTK-t búcsúztatták, Mezőkövesden, 2–0-s sikerrel.

A kezdőkről

Persze az a meccs nem igazán lehetett kiindulópont a pénteki bajnoki összecsapás előtt, ugyanis a Magyar Kupa nyolcaddöntőjében egyik együttes sem a legjobbjait szerepeltette. A DVTK három nappal ezelőtti kezdőcsapatából hárman maradtak meg (Malenica, Soldo, Max), és a csapat egy kivételével ugyanaz volt, amelyik a múlt héten szombaton, a Mol Fehérvár FC otthonában 3–1-re nyerni tudott. Abból a 11-ből csak Roshi maradt ki, és helyette az akkor klasszikus mesterhármast elért Grozav kapott bizalmat.

A kövesdiek keddi kupakezdőjéből négyen készülődhettek az első sípszóra (Szappanos, Farkas D., Vutov, Chiren), és a sárga-kékek 11-e is csak egy helyen tért el a legutóbbi bajnokin, az egy héttel ezelőtti, az MTK Budapest otthonában elért 0–0-hoz képest Martic maradt ki, és Chiren került be az alapcsapatba.

Az időjárásra nem lehetett panasz február végéhez és a késő esti, 8 órás kezdéshez képest, mert kellemes +6 Celsius-fok volt a stadionban, ahonnan csak a nézők hiányoztak. De ők nagyon. A csúnya pandémia miatt ugyanis ez a meccs is zárt kapus volt, pedig ha nem a koronavírus uralná a világot, bizonyára több ezren választották volna programjukul ennek a meccsnek a megtekintését élőben. A kizárás miatt a drukkerek csak az élő televíziós közvetítés nézettségét növelhették, ezt is csak szűk körben, az egyéb korlátozások miatt.

Két gól

A meccset a kövesdi együttes kezdte jobban, a 2., percben Besirovic lőtt a kapu fölé, tiszta helyzetből, 17 méterről, majd nem sokkal később Chiren jobbról eleresztett bombáját Malenicának kellett hárítania. Aztán a DVTK is megérkezett a mérkőzésbe, igaz, nem helyzetekkel, hanem több labdabirtoklással. Mindkét fél nagy elánnal támadta a labdás embert, így egy küzdelmes összecsapás kezdett kibontakozni, amelyben a vendégek a 4 védőjük előtt két szűrőt és három támadó középpályást szerepeltettek az ék, Jurina mögött. A DVTK szintén négy hátvéddel állt fel, de nem ez, hanem az előző meccseken belső védőként játszatott Hegedűs J. posztja volt újszerű, ő ugyanis az ék Vanecek mögött futballozott, Grozavval és Suljiccal egy vonalban. És bár Hegedűs J. volt az, akinek köszönhető, hogy vezetést szerzett a Diósgyőr, nem a szerepköréből adódó meglepetés eredményeként játszott jelentős szerepet a találatban, hanem egy bal oldali szögletet végzett el jól, ziccerpasszából pedig Milovic volt a gólszerző. A vezetése után is aktív maradt a Diósgyőr, a 18 minutában Grozav lőtt a kapu fölé.

A hátrányba került kövesdi gárda igyekezett feljebb tolni a védekezését, és az előrejátékuk során előbb Vutov lövése volt könnyű zsákmánya Malenicának, majd Karnitski lőtt közelről mellé. A következő lehetőségéből, amelyhez több piros-fehér mezes könnyelműs­ködése is kellett, egyenlített a vendégcsapat, Chiren sem hibázott üresen, közelről. Aztán Karnitskinek volt egy kapu fölött elsuhanó bombája, miközben a DVTK azon volt, hogy ismét nagyobb nyomást helyezzen ellenfelére. Kétségtelen, hogy többet volt a labda a kövesdiek térfelén, ennek ellenére nem adódtak hazai lehetőségek. A hajrában a 44. percben pedig a vendégek voltak közelebb az újabb gólhoz, akik egy 11-est kértek számon a játékvezetőn.

Fotó: Török Attila/Nemzeti Sport

Gólok a hajrában

A második játékrészt hármas cserével kezdte a DVTK, és ezek közül egy kényszerű volt, a megsérült Marint a védelem bal oldalán Pikk váltotta, a másik két változtatástól viszont a támadójáték javulását várta a hazai szakvezető. Ennek ellenére, elsőként Cseri lövésénél Malenicának kellett védenie, majd a túloldalon Hegedűs J. adott munkát Szappanosnak. Az 53. percben Drazic közeli lövéséből szerezhetett volna gólt a DVTK, de a csatár 8 méterről se nem erős, se nem helyezett labdát küldött a kapu bal oldalára, amit a kövesdi hálóőr megfogott. Kemény csata dúlt a pályán, a labdát birtokló játékosok kevés levegővel dolgozhattak, és akikben kevesebb szuflát láttak a vezetőedzők, azok helyett friss erőt vetettek be. A 71. percben ismét Drazic hagyott ki egy nagy lehetőséget, miután három védő között megszelídítette a jobbról beívelt labdát, és Grozavval kényszerítőzött, ám a visszapassz után az ötösről Szappanosba lőtt. A folytatásban a vendégcsapat változatlanul kevesebb időt töltött a DVTK harmadában, de a kövesdi védelem jól szervezett, stabil volt. A 81. minutában Pikk balról lőtt laposan a bal kapufa mellé, pár perccel később, Drazic harmadik veszélyes megmozdulásából viszont 11-eshez jutott a DVTK. Nesterov kezezését követően Ivanovski volt az ítélet-végrehajtó, ám a hazai öröm nem tartott sokáig, ugyanis az első támadásából gólt ért el a Kövesd, a felfutó jobb oldali védő, Farkas D. fejelt a diósgyőri kapuba. Mivel az idő már kevés volt az újabb fordulathoz, Grozav szabadrúgását a hosszabbításban kivédte Szappanos, pontosztozkodással ért véget a megyei rangadó.

Fotó: Török Attila/Nemzeti Sport

Az egyenlő erők küzdelmében mindkét csapat 1-1 ponttal gazdagodott, és a Kövesd volt boldogabb, hiszen kétszer is vesztett állásból egyenlített, és a döntetlennel újabb fejezettel gazdagította veretlenségi sorozatát. A Diósgyőr pedig a megszerzett egy ponttal nem tudott elmozdulni az utolsó helyről.


Diósgyőri VTK – Mezőkövesd Zsóry FC 2–2 (1–1)

Diósgyőr, zárt kapuk mögött. V.: Pintér (Szalai, Király; Solymosi, Ducsai).

DVTK: Malenica (6) – Grgic (6), Milovic (6), Soldo (5), Marin (5) – Max (5), Márkvárt (5) – Grozav (5), Hegedűs J. (5), Suljic (5) – Vanecek (4). Vezetőedző: Zoran Zekic.

Mezőkövesd Zsóry FC: Szappanos (7) – Farkas D. (7), Nesterov (5), Katanec (6), Vadnai (6) – Karnitski (6), Besirovic (5) – Vutov (5), Chiren (6), Cseri (5) – Jurina (4). Vezetőedző: Pintér Attila.

Csere: Vanecek helyett Drazic (6) a 46., Marin helyett Pikk (6) a 46., Max helyett Roshi (4) a 46., Vutov helyett Rui Pedro (5) az 58., Hegedűs J. helyett Zivulic (-) a 62., Chiren helyett Nagy D. (-) a 70., Suljic helyett Ivanovski (-) a 73., Besirovic helyett Vojtus (-) a 87. percben.

Sárga lap: Suljic a 38., Pikk az 56., Drazic a 82., Nesterov a 84. percben.

Gólszerző: Milovic (1-0) a 15., Chiren (1-1) a 28., Ivanovski, 11-esből (2-1) a 85., Farkas D. (2-2) a 88. percben.

Zoran Zekic: – Nehéz beszélni ilyen kevéssel a meccs lefújása után. A mérkőzés hevében nagy nyomás alatt vagyunk, és a játékosok ezt most nem jól kezelték. Sok hiba volt a játékban, sok labdavesztés volt a középpályán, ellenfelünk pedig veszélyes kontrákat vezetett. Voltak lehetőségeink, ám ezeket nem rúgtuk be, 2–1 után viszont meg kellett volna tartani az előnyt. Az, hogy ez nem sikerült, ma este 2 pontunkba került. Mérges vagyok, mert nem jött ki az a 120 százalék, aminek a mi helyzetünkben ki kellene jönnie. Minden meccs nagyon fontos a kiesés elleni küzdelemben, mindegyik kulcsfontosságú, és mentálisan jobban fel kell készülni. Mivel három nap múlva újabb mérkőzés következik, nem sok időnk van erre.

Pintér Attila: – A DVTK erős csapat, akik jól igazoltak, a Ferencváros és a Fehérvár otthonában is nyertek. Külön öröm, hogy egy ilyen csapat otthonában kétszer is fel tudtunk állni, visszajöttünk a meccsbe, ami a csapatom erejét mutatja. Azért vagyok csalódott, mert akik kedden játszottak, az első félidőben langyosak voltak, nem olyan pozíciókat vettek fel, amiket megbeszéltünk. A második félidőre rendeztük a sorokat, de két ekkora hibát nem szabad véteni, mert ezt egy jó csapat ki tudja használni. A DVTK pedig jó csapat, remélem, hogy jövőre is első osztályban találkozik majd a két együttes. Jó közönsége, szurkolótábora van a Diósgyőrnek, az is hátrány a számunkra, hogy nem lehettek itt. Úgy, hogy kétszer visszajöttünk, örülnünk kell az egy pontnak.

A gólok története

15. perc: Hegedűs J. bal oldali szögletből csavarta a kapu elé a labdát, amelyre az őrzőjétől ellépve Milovic érkezett tisztán, a védő pedig 6 méterről a kapu bal oldalába lőtt, 1–0.

28. perc: A hazai védelem jobb oldala nem tudott felszabadítani, a labda befelé szállt, Max sem tudott hozzáérni a beadáshoz, Vutov viszont lefejelte a lasztit a 16-oson belülre, Chiren elé, aki miután Soldót becsapta, 12 méterről kilőtte a bal alsó sarkot, 1–1.

84. perc: A vendég 16-oson belülre ívelt labdát Drazic próbálta elvinni Nesterov mellett, de a játékszer a védő kezére pattant, a játékvezető pedig 11-est ítélt. A büntetőt Ivanovski vágta laposan a kapu jobb alsó sarkába, 2–1.

88. perc: Vadnai balról ívelte be a labdát a hazai 16-oson belülre, amit a 11-es pont környékén Cseri fejjel tovább csúsztatott. A játékszerre a felfutó Farkas D. érkezett, és jobbról, 6 méterről a kapu jobb oldalába fejelt, 2–2.

(A borítóképen: Küzdelmes mérkőzést vívtak a csapatok)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!