Helyi sport

2024.01.10. 19:39

A történelmi tettre még várni kell

Az évad leggyengébb dobóteljesítményét produkáló DVTK-HT vereséget szenvedett Lublinban.

Több mint 100 DVTK drukker utazott el Lublinba

Fotó: MW

A női kosárlabda Euroliga A-csoport 11. fordulójában, szerdán este Lublin városában a Polski Cukier AZS UMCS Lublin, a lengyel bajnokcsapat vendége volt a DVTK Hun-Therm együttese. 

Több mint száz

Fordított párosításban, Miskolcon, a Diósgyőr 30 ponttal nyert, ám azóta több változás történt a mostani házigazda keretében, három légiósukat is kicserélték. De ezen az estén nem arra volt kíváncsi több tucat piros-fehér szimpatizáns, akik a meccsre érkezetek, hogy a zöld-fehér ellenfél átalakulóban lévő csapata mire képes, hanem ott akartak lenni a klub fontos mérföldkövénél. Ugyanis a DVTK Hun-Therm számára ezen az estén az volt a tét, hogy bebiztosítja-e azt, hogy a csoport legjobb négy csapata között végezzen, és ezzel bejusson a legrangosabb európai sorozat rájátszásába, a legjobb nyolc együttes közé, a diósgyőri klub történelme során először. Ehhez győzelemre volt szükség, a sérült Garbin távollétében is. Ennek az elérését pedig több mint 100 (!!!) piros-fehér fanatikus igyekezett segíteni a lelátóról.

Harmatos

Finoman fogalmazva: nem kezdett jól a DVTK Hun-Therm. Kapkodó volt a vendégek játéka, pontatlanul dobtak, ráadásul az ellenfél jobban szedte a lepattanókat. Az 5. percben, 6-1-es állásnál kért időt a vendégek vezetőedzője, ami után Lelik egy távolival megszerezte csapata első akciógólját. Ám utána megint a hazaiak jöttek, és hiába szerzett újabb hármast Lelik, a lubliniak lendülete tovább tartott, a 8. percben Gustavsson találatával meglett a közte tíz (17-7). Ebben a negyedben csak triplavonal mögül fejezett be támadásokat a Diósgyőr, és a palánk alatti játék elvesztése tisztes hazai előnyt eredményezett (17-10).

A második menet elején Grigalauskyte végre centergólt szerzett, majd amikor Charles behúzott egy középtávolit, időt kért a lubliniak szakvezetője (17-14). Kemény percek jöttek ezután, de a csapkodó játékban nem voltak eredményes akciók, három minuta alatt 1 büntető esett, a diósgyőri dobások úgy jöttek kifelé a gyűrűről, mintha kötelező lett volna. Ziemborska palánk alólija után Tenyér, csapata negyedik tripláját szerezte, a 17. percben pedig kikérte második idejét a lengyel gárda edzője, ami után Charles büntetőből egyenlített (19-19). A játékrész vége a hazaiaké volt, a Diósgyőr a rá nem jellemző harmatos dobóteljesítményével, ennek a 21 százalékos statisztikájával, a 20 perc alatt szerzett 20 ponttal, csoda, hogy meccsben tudott maradni (24-20).

A palánk alatt

Burton dupla, Ziemborska tripla jött a harmadik menet elején (29-20), és két, pontos lövést ugyan eleresztett szűk öt perc alatt a Diósgyőr, de csak nem bukkant fel senki, aki hátára vette volna a csapatot. Aztán amikor a 25. percben Goss betalált, időt kért Völgyi edző (33-24), a kitartóan szurkoló vendég drukkerek pedig a ,,mindent bele” kiáltással próbáltak segíteni kedvenceiknek. Ziemborska találatával ment 10 pont fölé a Lublin, és mivel a palánk alatt kiváló védőmunkát végzett a hazai együttes, tulajdonképpen kilátástalan helyzetbe került a Diósgyőr. Részben azért is, mert a negyed végén két lublini hármas között csak egy diósgyőri távoli dobás ért célba (42-29).

A negyedik negyedben már óriási lelki előnyben volt a lengyel csapat (44-29), és az idő múlása is nekik dolgozott. A 35. percben Toman sérülése miatt kellett megszakítani a játékot, és cserét végrehajtani (44-34). Küzdött, hajtott a meccsen a diósgyőri csapat, de ezen a napon nagyon nem mentek a dobások, így elmaradt a szurkolók által hőn áhított győzelem, a piros-fehér tábor helyett a zöld-fehér ünnepelhetett. 
A DVTK Hun-Therm mostani – váratlan – veresége azt jelenti, hogy a piros-fehérek rájátszásbeli helye még nem biztos, ehhez a jövő héten csütörtökön 18 órától a romániai Sepsi csapatát kellene legyőzni, Diósgyőrben.

Polski Cukier AZS UMCS Lublin (lengyel) – DVTK Hun-Therm 56-37 (17-10, 7-10, 18-9, 14-8)
Lublin, 600 néző. V.: Barkauskas (litván), Urbanovic (litván), Misirovs (lett).
Polski Cukier AZS UMCS Lublin: GOSS 11, Burton 9, ZIEMBORSKA 19/6, Adamczuk 2, Gustavsson 9/3. Csere: Fiszer 3/3, Ulmann 3/3, Goszczynska, Nassisi. Vezetőedző: Krzysztof Szewczyk.
DVTK Hun-Therm: Aho N. 8, Charles 6, Lelik 9/3, Jovanovic 1, Tadic 4. Csere: Tenyér 4/3, Grigalauskyte 4, Toman 1. Vezetőedző: Völgyi Péter.
Kipontozódott: Charles (40.).
Krzysztof Szewczyk: – Gratulálok a csapatomnak, a védekezésünknek nagyon rendben volt, kellően agresszívek voltunk. Sokat dolgoztunk az elmúlt hetekben azért, hogy ilyen teljesítménnyel rukkolhassunk elő. Örülök ennek a mostani sikernek, mert hitet ad a folytatásra.
Völgyi Péter: – Gratulálok az ellenfélnek, teljesen megérdemelten nyertek, minden fontos adatban, ami számít statisztikában, ezen a napon jobbak voltak. Saját magunkat bizonytalanítottuk el a sok rontott külső dobással. Sajnos, ennek lett a következménye, hogy elbizonytalanodtunk, nem találtuk a gyűrűt. Igazából 40 percet szenvedtünk a pályán. Köszönjük a szurkolóinknak, hogy ilyen hangulatot teremtettek, rajtuk semmi nem múlt ezen a napon. Remélem, hogy hazai pályán tudunk javítani a jövő héten.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában