Helyi sport

2024.09.09. 18:27

21 988 vendégéjszaka, 75 694 adag étel

Az eddigi legjobb Európai Egyetemi Játékokat rendezték meg, az EUSA elnöke szerint.

A játékokon részt vett miskolci kosárlabdacsapatok

Fotó: MEAFC

Magyarország – közel hatvan év utáni – legnagyobb létszámú multisporteseményét, az Európai Egyetemi Játékokat (EUG) július 12-24-e között nagy sikerrel rendezték meg Miskolcon és Debrecenben. A 17 sportágat felvonultató megmérettetésekre – a két városban összesen – 36 ország, 414 egyeteméről, 4736 résztvevőt fogadtak. 
Az Európai Egyetemi Játékok a világ egyik legnagyobb multisport rendezvénye, amelyen az európai egyetemek sportolói mérik össze tudásukat, felsőoktatási intézményeiket képviselve. A rendezvényt kétévente rendezi meg valamelyik egyetemi város. Korábban Cordoba (2012), Rotterdam (2014), Zágráb és Rijeka (2016), Coimbra (2018) és Lódz (2022) rendezhetett EUG-t, míg a továbbiakban Salerno (2026), Split (2028) és Granada (2030) adhat otthon az Európai Egyetemi Játékoknak. 
Az idei esemény megrendezésére a Magyar Egyetemi- Főiskolai Sportszövetség pályázott, együttműködésben a Miskolci Egyetemmel és a Debreceni Egyetemmel, a Miskolci Önkormányzat és Debreceni Önkormányzat támogatásával.

Megújulás

A megnyitó ünnepséget Miskolcon tartották meg, ahol tíz sportág küzdelmei zajlottak, 2421 résztvevővel (1888 sportoló és 533 kísérő). 
– Miskolcon a férfi és női kosárlabda, a férfi és női strandröplabda, a vízilabda, a sakk, a judo, a taekwondo, a karate, kick-box küzdelmeit rendeztük meg, míg Debrecen 7, zömében csapat-sportágakban fogadta az egyetemistákat – hangsúlyozta Rakaczki Zoltán, a rendezésben jelentős szerepet vállaló MEAFC elnöke, az Európai Egyetemi Sportszövetség (EUSA) végrehajtó bizottságának a tagja. – A miskolci helyszínt tekintve, a campus területén komoly fejlesztések valósultak meg. Az E/5 és az E/6-os kollégium teljes felújításával folytatták a 2022-ben, az E/1-es kollégiummal elkezdett, nagyszabású szálláshely rekonstrukciót. A sport-infrastrukturális beruházás keretében jelentős fejlesztésen esett át az egyetemi teniszközpont: teniszcsarnok épült, megújultak a pályák és a klubház. A teniszközpont a korábbi 12 db kültéri salakos pálya helyett immár 4 darab fedett és 4 darab kültéri, kemény borítású pályával, valamint 4 darab kültéri, salakos pályával várja a sportolni vágyókat. Elkészült a campuson egy strandröplabda-centrum is, 4 darab kivilágított versenypályával és konténeres öltözőkkel. A projekt részeként, további két kollégiumi épület és az egyetemi étterem épülete újul meg. A miskolci rendezvények központja az egyetemi campus volt, ahol a sportolók szállását, étkezését biztosítottuk, de több további versenyhelyszín, mint az Egyetemi Körcsarnok, az E/4-es tornaterem, a megújult egyetemi könyvtár – is ott volt kijelölve. A fentieken túl a DVTK Aréna, a Generali Aréna, a jégcsarnok, az Ellipsum Élmény- és Strandfürdő, és a Jezsuita Gimnázium tornacsarnoka is a kiemelt helyszínek közé tartozott. A Miskolci Egyetem az egyetemi campuson, központi helyen kialakított egy úgynevezett FunZone-t, ahol az éppen nem versenyző résztvevők és önkéntesek különböző programokon – workshopok, kerekasztal beszélgetések, előadások, szemléletformáló programok – vehettek részt, vagy egyszerűen kikapcsolódhattak a számos szolgáltatásnak köszönhetően. Ez a hagyományteremtő a kezdeményezés a játékok örökségévé válhat. A Miskolci Egyetem két alkalommal szervezett bulit a Barlangfürdőbe, de együttműködött az esemény alatt megrendezett városi programokkal, a Kvaterkával, a GinFeszttel, ahol az Európai Egyetemi Játékok résztvevői kedvezményekkel és odafigyeléssel találkozhattak. A Kása Tamás vezette, hatalmas munkát végző miskolci szervezői csapatnak nélkülözhetetlen segítséget jelentett az a több száz önkéntes, akik az esemény megvalósításának jó néhány fázisában és területén végezték munkájukat. Velük együtt értük el célunkat, egy minden szempontból magas színvonalú Európai Egyetemi Játékokat rendeztünk.

Félszázan a Miskolci Egyetemről

Hazánkat 22 felsőoktatási intézményből 541 sportoló képviselte. A Miskolci Egyetem 50 sportolóval vett részt a rangos eseményen. Indítottak csapatot a férfi és női kosárlabdában és strandröplabdában, de voltak hallgatók a sakk, a judo, a karate versenyeken, mint, ahogy tollaslabdában és teniszben is pályára léptek a miskolciak.
A 2024-es EUG nem csupán a pályákon, hanem azokon kívül is teljes mértékben a hallgatókról szólt: a rendezvényt különböző szakmai, edukációs, valamint szórakoztató programok kísérték. A különböző országokból hazánkba látogató egyetemista sportolók egy komplett, interkulturális élménycsomagot kaptak az Európai Egyetemi Játékoktól, Debrecen és Miskolc is kiváló terepnek bizonyult az új ismeretségek, barátságok megköttetéséhez.

Az elismerés mondatai

Az Európai Egyetemi Játékok debreceni záróünnepségén és azt követően jónéhányan méltatták az egyetemi sport magyarországi ünnepét.
– Felejthetetlen élmények, izgalmas mérkőzések, csodálatos hangulat, ezek jellemezték az eseményt mindkét helyszínen – fogalmazott Adam Roczek, az EUSA elnöke. – Szívből remélem, hogy az EUG-n szerzett tapasztalatok nem csak a pályákon, de az életben is a sportolók javát szolgálják majd. Köszönetemet fejezem ki a szervezőbizottság áldozatos munkájáért, bátran kijelenthetem, hogy az eddigi legjobb Európai Egyetemi Játékokon vagyunk túl.

Beszédes számok

A vendégek 36 ország, 56 repteréről légi úton érkeztek Magyarországra, a legtávolabbról, Bakuból az azeri delegáció futott be. A transzferek száma megközelítette a 800-at. A sporteseményeknek Miskolcon 8 helyszín adott otthont. 381 önkéntes és 20 önkéntes koordinátor, 320 sportszakmai közreműködő, 152 bíró, 490 további közreműködő segítette az itteni munkát. A résztvevők 21 988 vendégéjszakát töltöttek el Miskolcon és 75 694 adag ételt fogyasztottak. 

Miskolc és a Miskolci Egyetem az EUG-nak köszönhetően, jelentős – elsődlegesen online – média felülethez jutott. A közösségi médiában az eseményt követők száma a következőképpen alakult: Facebook: 5.100; Instagram: 3.900; Youtube: 3.170; Tiktok: 5.168. Közel 20 000 darab fotót publikáltak. A Miskolci Egyetem különböző marketing eszközökkel és dekorációs elemekkel összesen 1358,6 négyzetméter felületet fedett le. A miskolci és debreceni küzdelmekről több, mint nyolcvan videó született, az online-térben közzétett tartalmak pedig 21 milliós elérést, 100 ezer fölötti reakciót és összesen több, mint 20 ezer követőt generáltak. A két hét alatt a két városból közel négyszázötven összecsapást közvetítettek élőben a szervezők a hivatalos Youtube-csatornán. Több száz médiamegjelenés látott napvilágot az EUG-ról. 

A Miskolc Városi Közlekedési (MVK) Zrt. buszai végezték a szállításokat, az edzés és verseny időpontokhoz kialakított menetrend alapján. A rendezvény alatt az MVK buszok által megtett távolság: 7 560 km volt. Ez azt jelenti, hogy a helyi közlekedésben az egy főre jutó megtett távolság 2,6 km. Ez a szám jól mutatja, hogy a rendezvényhelyszínek gondos megválasztásával és a versenyprogramhoz igazított menetrendekkel gördülékeny eljutást tudtak biztosítani a résztvevőknek, a fenntarthatósági célokat szem előtt tartva. Szintén a fenntarthatóság jegyében, Miskolcon, egyebek mellett vízautomatákat, redobozokat és repoharakat, ahol csak lehetett, lebomló csomagoló anyagokat és marketing eszközöket használtak. Digitalizált tájékoztatókat (pl. házirend, programok, menü, menetrendek stb.), promóciós anyagokat (pl. Miskolci Egyetem kiadvány) alkalmaztak. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában