Sakk

2024.09.10. 11:26

Sakkolimpia: a kilencedik szerelem, vagy éppen megcsalás

Berkes Ferenc, a mindenki által csak Fecónak hívott sakkozó neve már fogalom ebben a műfajban.

Berkes Ferenc 2009-ben Anand és Lékó játékát is kommentálta a Miskolci Nemzeti Színházban Fotó: ÉM-archívum

A fővárosi BOK-csarnokban zajlik a világ egyik legrangosabb sporteseménye: a 45. sakkolimpia szeptember 10-én kezdődött és 23-án fejeződik be. Rendezőként Magyarország három férfi és három női csapatot is indíthatott. Az erősebb nem első együttesének tagja Berkes Ferenc egykori ifjúsági világbajnok nemzetközi nagymester, aki az évekkel ezelőtt Miskolcon rendezett Lékó + ... rapidtornák szakavatott kommennátora volt.
Gigászok voltak 

– Elfogódottan gondolok vissza a miskolci hetekre – kezdte az olimpikon, majd hozzátette: – Három párosviadalt közvetítettem a nézőknek: ők feltették a fülest és engem hallgattak. A rendezvények fantasztikus hangulatúak, szakszerűek és tényleg profi módon tető alá hozottak voltak, ráadásul engem a barátias légkör is nagyon megfogott. Nekem, mint sakkozónak hatalmas élményt és megtiszteltetést jelentett az olyan sokszoros olimpiai- és világbajnokok lépéseit elemezni, mint Viswanathan Anand, Borisz Gelfand és Vlagyimir Kramnyik. Az indiai, az izraeli és az orosz gigászok akkor a földkerekség legjobbjainak számítottak, produkcióik iránt százmilliók érdeklődtek, sakkiskoláikba, vagy a nevükkel hirdetett oktatásokra szédületes gyereközön jelentkezett. Lékó Péternek – akivel most egy csapatban tologatom a figurákat – többször szekundáltam, Gelfandot pedig talán azért sikerült legyőznöm a világkupán, mert éppen Miskolcon szúrtam ki – már elnézést ezért az udvariatlan, sőt talán egyenesen sértő fogalmazásért – a viszonylagos gyengeségeit.”         
Arra a kérdésre, hogy mit vár önmagától a sakkolimpián, így felelt: 
– A mostani már a kilencedik ötkarikás viadalom. Úgy szoktam fogalmazni, hogy részemről ez ugyanennyi szerelem, vagy megcsalás. Egyáltalán nem izgulok, óriási tornák tucatjai vannak mögöttem, a mostani persze azért különleges esemény, mert hazai földön ülünk asztalhoz. KT  
 


 

Jó tudni

A magyar férfi A csapat valamennyi tagja nemzetközi nagymester: 

Rapport Richárd (Élő-értékszáma: 2715)

Lékó Péter (2666)

Sanan Sjugirov (2644)

Gledura Benjámin (2628)

Berkes Ferenc (2605)

Szövetségi kapitány: Ács Péter

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában