Magyarország

2010.03.02. 16:05

Romák elleni támadás sorozat: K. Árpád együttműködött a rendőrökkel

<p>Véget ért a helyszíni bizonyítási eljárás kedden kora délután a romák elleni támadássorozat első helyszínén, a Pest megyei Galgagyörkön.</p>

A rendőrök itt K. Árpádot, a Replika együttes volt tagját hallgatták meg, a férfi együttműködött a nyomozókkal. Az eljárás helyszínét rohamrendőrök biztosították.


A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) kedd délutáni tájékoztatása szerint komoly biztonsági intézkedések mellett tartották Galgagyörkön a helyszíni kihallgatást az egyik gyanúsítottal, K. Árpád Sándorral, a férfi korábbi vallomását akarták itt ellenőrizni így. A gyanúsított közreműködött a 2008. július 21-én történt bűncselekmény rekonstruálásában, a helyszín megközelítésének ellenőrzésében. A helyszíni kihallgatáskor a jelentős biztonsági intézkedéseknek köszönhetően nem történt semmilyen rendkívüli esemény - közölte az NNI.

A hat áldozatot követelő támadássorozatban a galgagyörki volt az első, 2008 júliusában. Egyik éjjel három házra lőttek rá a támadók, 14 lövést adtak le. Az épületekben összesen 18-an voltak, de itt még senkinek sem esett baja. 2008 novemberében két ember halt meg, amikor Molotov-koktélt dobtak, és rálőttek két család házára éjszaka Nagycsécsen. Tavaly februárban egy ötéves kisfiút és édesapját lőtték agyon Tatárszentgyörgyön, áprilisban pedig késő este saját háza előtt egy autójához tartó, éppen munkába induló férfit Tiszalökön. 2009 nyarán a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kislétán saját otthonukban lőttek rá sörétes fegyverrel egy anyára és kislányára, a 45 éves asszony meghalt.

További négy helyen nem volt halálos áldozat: 2008 augusztusában, Piricsén szintén romák lakta házakra lőttek, egy ember sérült meg. Szeptemberben, Nyíradonyban történt hasonló eset, de nem volt sérült. Szeptember végén Tarnabodon Molotov-koktélokkal és lőfegyverekkel vettek tűz alá három házat, de akkor sem sérült meg senki. Alsózsolcán két emberre lőttek rá december közepén a házuk udvarán, egyikük megsérült.

A sorozatgyilkosság gyanúsítottait, négy embert 2009 augusztusában fogták el kommandósok és nyomozók egy debreceni szórakozóhelyen. Tanúként kihallgatták a helyen rendezvényszervezőként tevékenykedő nőt és egy másik embert is. A Perényi 1 nevű szórakozóhelyen egy hátsó raktárhelyiségben megtalálták a gyilkosságoknál használt fegyvereket is. A gyanúsítottak között van egy volt zenész és egy volt katona is, a gyanúsítottak közül ketten testvérek. Mindannyian előzetes letartóztatásban vannak azóta.
- Független Hírügynökség -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!