Magyarország

2010.06.03. 11:42

385 ezer homokzsákot osztottak ki egyetlen nap alatt

<p>Az elmúlt 24 órában a tűzoltók 1531 riasztást kaptak, többségében vízszivattyúzáshoz riasztották őket, de több településen az aktuális ár- és belvíz elleni védekezésnél segítettek.</p>

A védekezésben és a kárfelszámolásban körülbelül 10 ezer ember vesz részt jelenleg is, a gátakon körülbelül 7200-an dolgoznak.


Az országos katasztrófavédelem tájékoztatása szerint az ár- és belvízi, valamint a rendkívüli időjárási helyzet miatt csütörtök reggel még 502 van kitelepítve, a legtöbb - 314 ember - Borsod-Abaúj-Zemplén megyében kényszerült elhagyni otthonát. Közülük mintegy 50-en vették igénybe az önkormányzatok által nyújtott ideiglenes szállásokat, a többiek rokonoknál, ismerősöknél találtak átmeneti menedéket.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 175 településen, csaknem 7200 épületet és a bennük élő mintegy 25 ezer lakót veszélyezteti a folyókon jelenleg levonuló árhullám. A gátakon folyó védekezési munkálatokban - az elmúlt 24 órában - 6700 fő vett részt, köztük az a 400 hivatásos tűzoltó és hivatásos katasztrófavédelmi szakember, akiket a katasztrófavédelem főigazgatójának utasítására vezényeltek át az ország különböző pontjairól.

Győr-Moson-Sopron megyében, Bőny községben folytatódott a rendkívüli védekezés, melynek támogatására a megye tűzoltóságai is nagy erőket mozgósítottak. Az éjszakai órákban mintegy 200-an, köztük tűzoltók és katasztrófavédelmi szakemberek is résztvettek a védekezési munkákban. A Nógrád megyei Pásztón, a korábban kitelepített 183 ember közül egy kivételével már mindenki visszatérhetett otthonába.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében a legveszélyeztetettebb település Jánoshida, ahol a víz 2753 embert, körülbelül 1200 lakóházat veszélyeztet. A borsóhalmi és a jásztelki szükségtározót tegnap éjszaka megnyitották, az ott élő 18 emberből 16 saját felelősségére otthon maradt, kettő pedig a rokonaihoz költözött.

Szerdán 385 ezer darab homokzsákot osztottak ki az érintett településeken. A Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóságtól Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe küldtek 500 pár gumicsizmát, 500 esővédő kabátot, ezer fáklyát, valamint Bács-Kiskun megyébe 20 ezer homokzsákot. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből Borsodba 130 ezer darab homokzsákot küldtek - áll a katasztrófavédelem csütörtöki közleményében.

Mint ismert, a Kormányzati Koordinációs Bizottság szerdán este úgy határozott, hogy Nógrád megyében fenntartják, Győr-Moson-Sopron és Jász-Nagykun-Szolnok megyében pedig elrendelik a veszélyhelyzetet a kialakult ár- és belvízhelyzet miatt. A veszélyhelyzetet Borsod-Abaúj-Zemplén megyére is kiterjesztették, a kormányrendelet még szerdán este 7 órakor lépett életbe a Bódva, a Sajó, a Hernád és a Zagyva áradása miatt.

A közigazgatási és igazságügyi miniszter elmondta: jelenleg körülbelül 2000 kilométeren védekeznek az ár- és belvíz ellen. A honvédség katonái elsősorban Baranya és Győr-Moson-Sopron megyében dolgoznak, körülbelül 500-an vesznek részt a munkában. Őket a honvédelmi miniszter csütörtökön reggel meglátogatta.

A Nógrádban kedd este elrendelt veszélyhelyzetet biztonsági okokból egyelőre fenntartják, annak ellenére, hogy Hasznos és Pásztó környékén valamelyest már javult a helyzet, a bizottság döntését csütörtök újra értékelni fogják, és döntenek a veszélyhelyzet esetleges megszüntetéséről. Győr-Moson-Sopron megyében továbbra is a Cuhai-Bakonyér okoz gondot, a kihirdetett veszélyhelyzet Bőny térségében három települést, körülbelül 2-3000 embert érint.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében az ár- és belvíz miatt is védekezni kell, a Kormányzati Koordinációs Bizottság épp ezért elfogadta a megyei védelmi bizottság kérését, és csütörtök este elrendelték a veszélyhelyzetet, mely 51.299 embert érint a megyében. A kihirdetett kormányrendelet szervezettebb, hatékonyabb védekezést biztosít. A megyében Jánoshida, Jászárokszállás, Jászberény, Jászdózsa, Jászjákóhalma és Jásztelek településeket érinti az elrendelt veszélyhelyzet. Ezeken a területeken a következő napokban súlyos problémákkal kell majd szembenézni.
- Független Hírügynökség -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!