Magyarország

2010.06.10. 13:23

Fellegi Tamás: lesznek leépítések a közszférában

<p>Létszámleépítés lesz, de tömeges elbocsátás nem - mondta a nemzeti fejlesztési miniszter a közszférában tervezett 15 százalékos bértömeg-csökkentéssel és egyéb átalakításokkal kapcsolatban, amelyek részei a kormány kedden ismertetett gazdasági akciótervének.</p>

Fellegi Tamás az elbocsátások nagyságáról nem nyilatkozott, csak annyit mondott, hogy mértéke eltérő lesz az egyes intézményeknél. A miniszter a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón beszélt arról is, hogy "készséges, együttműködő" tárgyalásokat folytat a kormány bizonyos szolgáltatókkal a közüzemi díjakkal kapcsolatban. Emellett próbálnak majd egyeztetni olyan cégekkel is, amelyeknek az ármegállapítási tevékenysége nem központi, állami hatáskörbe tartozik - tette hozzá.


Orbán Viktor miniszterelnök kedden a parlamentben ismertette a kormány gazdasági akciótervét. Ennek része egyebek mellett az, hogy a közszférában bértömeg-gazdálkodásra térnek át, és egyben 15 százalékkal csökkentik a bértömeg nagyságát. Emellett ármoratóriumot vezetnek be az energiaszolgáltatási területen, és ehhez kapcsolódva hatósági energiaárat vezetnének be.

A nemzeti fejlesztési miniszter a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón megerősítette, hogy hatósági energiaárat vezetnének be, ennek megállapítása az ő tárcája hatásköre lenne, de a Magyar Energia Hivatal árelőkészítő tevékenysége nem változna. Az erről szóló javaslatot benyújtották a parlamentnek szerdán. El fogják rendelni az árszabályozás felülvizsgálatát, és ezzel kapcsolatban tárgyalni hívtak bizonyos szolgáltatókat, akik elfogadták ezt. Fellegi Tamás szerint a cégek eddig "rendkívül készségesen" együttműködtek az ügyben, konkrét neveket nem említett. Emellett próbálnak majd egyeztetni olyan társaságokkal is, amelyeknek az ármegállapítási tevékenysége nem központi, állami hatáskörbe tartozik. Tőlük azt kérik, hogy lehetőség szerint vegyék figyelembe a közüzemi díjak emelésének moratóriumát - tette hozzá.

A közszféra takarékos működésével és a bértömeg 15 százalékos csökkentésével kapcsolatban azt mondta: a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőhöz tartozó társaságoknál az összbérköltség 2009-ben körülbelül 322 milliárd forint volt, ez összeg a 15 százalékos csökkentés után 274 milliárd lesz, így a megtakarítás 48 milliárdos. Csökkentik az igazgatóságok és felügyelőbizottságok létszámát is, valamint takarékos gazdálkodást rendelnek el. Fellegi Tamás szerint lesznek leépítések, de ennek mértékéről nem beszélt, mert mint mondta: a munka csak most indult.

Felülvizsgálják az uniós forrásokkal való gazdálkodást is. Most a kis- és középvállalkozások körülbelül tíz százalékban részesülnek az EU-s pályázatokból, és ezen változtatni akarnak. A források felhasználása mellett felülvizsgálják a kiemelt és nagyprojektek listáját is, ezután csoportosítanának át forrásokat a vállalkozásokhoz, de a miniszter nem beszélt arról, milyen mértékben.
- Független Hírügynökség -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!