Magyarország

2010.08.18. 16:01

A közérdekű adatokat kéri az LMP

<p>Közérdekű Adatigénylő Irodát (KANDI) alapított szerdán a Lehet Más a Politika (LMP).</p>

Jávor Benedek, a párt főpolgármester-jelöltje budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a közpénzből gazdálkodó szervezetek a közérdekű adatoknak csak töredékét teszik elérhetővé, megsértve ezzel a hatályos törvényeket.

Jelenleg a közpénzből gazdálkodó szervezetek a közérdekű adatoknak csak töredékét teszik elérhetővé, súlyosan megsértve ezzel a hatályos törvényeket. Az LMP ezért szerdán megalapította a Közérdekű Adatigénylő Irodát (KANDI) - jelentette be Jávor Benedek. A párt meggyőződése, hogy a nyilvánosság a legerősebb eszköz a korrupció ellen, ezért minden támogatást megad azért, hogy a köz ügyei iránt elkötelezett emberek megismerhessék a rájuk tartozó információkat - tette hozzá a politikus.

A KANDI egyik ötletgazdája, Langmár Ferenc szerint az önkormányzatok még az állami intézményeknél is kevésbé adják ki a közérdekű adatokat, nem teljesítik például az elektronikus információszabadságról szóló törvényben előírt kötelezettségeket.

Jávor Benedek azt hangsúlyozta, hogy a közügyek átláthatósága romlott az elmúlt időben. A kormány az elmúlt három hónap alatt huszonegy alkalommal hozott olyan döntést, amellyel csökkentette az átláthatóságot. Az LMP a KANDI felállításával segíti az emberek részvételét a helyi közhatalomban, azért, hogy visszaszerezhető legyen a közbizalom és a közintézmények munkájába vetett hit - tette hozzá.

A KANDI vezetője, Hanzély Ákos most négy közfeladatot ellátó parkolási céget - a Centrum Parkoló Kft.-t, a Parking Kft.-t, a Budapest Önkormányzati Parkolási Kft.-t, valamint a Fővárosi Közterületi Parkolási Társulást - kért adatszolgáltatásra.

- Független Hírügynökség -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!