Magyarország

2011.03.30. 19:35

Pokorni Zoltán: Jelentős fordulat előtt áll a magyar felsőoktatás

<p>Nem az egyetemi kapacitásokat kell finanszírozni, hanem reálisan felmérni az igényeket, valamint a teljesítményeket, és ezek alapján kell meghozni a komoly döntéseket - mondta szerdán Pokorni Zoltán.</p>

Az országgyűlés oktatási bizottságának fideszes elnöke a győri Széchenyi István Egyetemre látogatott délután, és a szakképzésről tartott fórumon fejtette ki nézeteit.

A volt oktatási miniszter szerint jelentős fordulat előtt áll a magyar felsőoktatás. Mindez indokolható a demográfiai hullámvölggyel, és azzal a ténnyel, hogy a felsőoktatás már "feldolgozta" a korábbi korosztályokból a tanulni vágyókat.

A politikus elmondta: nincs rendben, hogy a gyerekek felsőfokú tanulását közpénzből biztosítják, aztán a fiatalok külföldön érvényesítik tudásukat. Szerinte eddig kész szerencse, hogy a gyerekek többnyire lusták voltak és nem tanultak nyelveket, mivel ez komoly "aknazárat" jelentett a határon túli munkavállalásukban. Ennek azonban lassan vége. - A munkaerő szabad áramlása az Unió szent tehene, de ezt ki kell játszanunk! - emelte ki Pokorni Zoltán, majd megmagyarázta, hogy e tekintetben például mire is gondol. - Mi állami ösztöndíjat adunk a fiataljainknak, de nem azért csupán, hogy tanuljon. Kössük feltételhez, hogy cserébe maradjon itthon és itt érvényesüljön!

Mint mondta, ha a mesterképzésben megy külföldre a hallgató, az nem olyan nagy baj, mert ők általában visszajönnek, ám azoknál, akik az alapképzés során mennek a határon túlra, már nagy a kockázat.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!