Magyarország

2012.11.08. 08:43

Lenhardt Balázs: nem tudok azonosulni a Jobbik által képviselt irányvonallal

Budapest, 2012. november 7., szerda (MTI) - A Jobbik frakcióból kilépő Lenhardt Balázs döntését közvetlenül az okozta, hogy a frakció szerdán visszahívta országgyűlési jegyzői tisztségéből, amiért múlt héten feljelentést tett Szegedi Csanád, a pártból korábban kizárt politikus ellen. Erről Lenhardt Balázs tájékoztatta az MTI-t szerdán este.

Budapest, 2012. november 7., szerda (MTI) - A Jobbik frakcióból kilépő Lenhardt Balázs döntését közvetlenül az okozta, hogy a frakció szerdán visszahívta országgyűlési jegyzői tisztségéből, amiért múlt héten feljelentést tett Szegedi Csanád, a pártból korábban kizárt politikus ellen. Erről Lenhardt Balázs tájékoztatta az MTI-t szerdán este.Közleményében hangsúlyozta: a frakcióból való "rendkívül nehéz és kellemetlen" kilépéshez az vezetett, hogy nem kíván azonosulni azzal az irányvonallal, amit a Jobbik a parlamentben képvisel. Leszögezte: a párt jelenlegi vezetésével lényeges stratégiai kérdésekben 2010 óta szemben áll, ami szerinte a személyével szembeni indokolatlan bizalmatlansághoz vezetett.

A kilépésre közvetlenül az adott kiváltó okot, hogy a múlt héten a párt "szimpatizánsai által nagyon régóta várt lépést megtettem: feljelentettem a Jobbikot és a nemzeti ügyet eláruló Szegedi Csanádot súlyos bűncselekmények gyanújával, aki a mai napig bitorolja a párt által megszerzett EP képviselői mandátumot" - fogalmazott Lenhardt Balázs.

Kiemelte: a feljelentést a párt önkényes eljárásként értékelte, és súlyos szankcióként visszahívta az országgyűlési jegyzői tisztségéből. Emiatt nem kíván abban a frakcióban maradni, "amely hosszasan halogatta a feljelentés megtételét, majd az azt megtevőt bünteti meg".

Szegedi Csanád július 30-án lépett ki a Jobbikból, azt megelőzően lemondott a pártban betöltött funkcióiról, és közölte, a jövőben kizárólag EP-képviselőként kívánja folytatni a munkáját.

Az ügy előzménye, hogy Novák Előd, a Jobbik országos alelnöke Facebook-bejegyzésében lemondásra szólította fel Szegedi Csanádot, amiért korábbi állításával ellentétben feltehetően már régebben is tudott zsidó származásáról. Szegedi Csanád június végén - miután több jobboldali hírportál is erre tett utalásokat - elismerte: anyai ágon zsidó felmenői is vannak.

Lenhardt Balázs közleményében leszögezi: a Jobbik elindulásakor és a Radikális változás című választási programukban lefektetett elvek iránt továbbra is hűséges, parlamenti képviselőként "a tántoríthatatlan radikális álláspontot képviselem a jövőben is". Kiemelte azt is, hogy a Jobbik vezetése nem tekinti esküszegőnek, mert a Szent Koronára tett fogadalmát betartotta, így képviselői mandátumát megtarthatja.

A Jobbik szerdai tájékoztatási szerint a Lenhardt Balázs frakcióból való kilépésével megüresedett jegyzői tisztség betöltéséről a frakcióvezetés a hét második felében dönt.

Lenhardt Balázs szerda este a parlamentben felszólalt a Gazdasági Versenyhivatal tavalyi beszámolójáról szóló vitában és jelezte, ez volt utolsó hozzászólása jobbikos képviselőként.

- MTI - 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!