2017.08.07. 10:41
A szeparált hús nem hús, a vursli nem virsli
Miskolc - Már az új szabályozás szerintiek a húskészítmények.
Miskolc - Már az új szabályozás szerintiek a húskészítmények.
Augusztus 1-én életbe lépett a Magyar Élelmiszerkönyv módosítása, amely magasabb hústartalmat ír elő a feldolgozott húskészítmények esetén és néhány fogalmat is újradefiniál. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem készülhet termék alacsonyabb hústartalommal, azonban azt nem nevezheti a gyártó virslinek, felvágottnak, vagy májkrémnek.
Mi a hús?
A legfontosabb alapváltozás, hogy az élelmiszerkönyv definiálja, mi is számít húsnak, mit takar a gépcsontozású, az íntalanított, a mechanikailag szeparált hús, vagyis a leginkább húsipari mellékterméknek nevezhető MSM kifejezés. Utóbbi kapcsán az is fontos változás, hogy már nem számít bele a termék hústartalmába, és az élelmiszer jelölésen külön fel kell tüntetni minden esetben. Sőt, az új szabályozás több termék esetében tiltja, illetve korlátozza is az MSM-felhasználását: a párizsi és a virsli esetében 10 százalékban maximálják, míg a sonkáknál, kolbászoknál, szalámiknál már egyáltalán nem lehet a termékhez adni. Erről a termékről tudni kell, hogy az előállítása során a hús leválasztása után egy magasnyomású szűrön nyomják át a maradékot, ami különválasztja a csont nagy részét, a maradék pasztaszerű valamiben zsír, csontvelő és folyadék, inak találhatóak.
De mennyi is az annyi? A változás alapján a májkrémekben 25 százalék az elvárt májtartalom, szemben a korábbi 12-vel. A májpástétomban 35, ha csirke vagy víziszárnyas, akkor 50. A felvágottban 50 százalék a minimum hústartalom, a Zala felvágottban 60, a sütnivaló kolbászban 65. A virsli hústartalmának 51 százaléknak kell lennie, a krinolin és a csemege debreceni esetében a hústartalom 40 százalékról 55 százalékra nőtt, akárcsak a szafaládénál, ami eddig nem is szerepelt az élelmiszerkönyvben.
Minek nevezzelek?
Tehát, amely termékek nem tartalmaznak ennyi húst, azokat nem nevezhetik májkrémnek, virslinek, felvágottnak, Zalának, krinolinnak.
Ez persze nem vágta földhöz az előállítókat, ugyanis eddig is találkozhattak a vásárlók a boltok polcain érdekes nevekkel, amelyek most csak még inkább színesednek kicsit. A májkrémnél egyszerűen az …ízű készítmény tűnik fel leggyakrabban, ahogy a felvágottnál is. A virslinél már szabadabb a fantázia: régi ismerős a vursli, a baromfipálca, a frankfurter. A boltok polcain újdonságként jelent meg az egyik gyártó hot dog fantázianevű termékcsaládja, amelyet egy hete még virsliként árult.
Persze, ahogy az üzletekben találkozunk olyanokkal, akik a termékek összetételét böngészik, ugyanúgy olyanokkal is, akiket ez nem érdekel. Hokvárt Andrea az egyik Búza téri hentesnél vásárolt, amikor megkérdeztük, tud-e az új szabályozásról.
– Hallottam róla, és nagyon jónak tartom. Rettenetes, mit meg nem etetnek velünk, csont, enyvek, inak, érezni sokszor a felvágottak ízén is, hogy enyves – mondja, hozzátéve, hogy évek óta nem tudott egy igazán jó ízű párizsit venni, olyat, amilyet gyerekkorában evett. Különösen problémásnak tartja az összetételt a virslik esetén, amelyet elsősorban gyerekek fogyasztanak.
A hús mellett
– Én meg szoktam nézni a termékek összetételét, és aszerint vásárolok, ha kell, inkább többet fizetek egy jobb minőségű hústermékért – mondja.
Erre azonban nem mindenkinek van lehetősége, jegyzi meg Tóth Barnabásné, akit szintén a piacon állítunk meg.
– Nem mondom, hogy bármit megveszünk, vagy megeszünk, de nem mindig van rá lehetőség, hogy a jobbat vásároljuk. Az ember feltételezi, hogy 300–400 forintos kilóárért nem sok húst tartalmaz egy felvágott, vagy virsli, de van, amikor azzal kell beérni – magyarázza. A címkéket nem mindig nézi meg, és nem is minden alap-, vagy adalékanyagról tudja, hogy mi, vallja be.