Multimédia

2008.09.09. 10:49

Szerdán is elmarad a világvége

<p>Szerdán kezdődik az emberiség legnagyobb fizikai kísérlete. Még a tudósok is megosztottak azzal kapcsolatban, hogy a Nagy Hadronütköztető beindítása biztonságos-e.</p>

Szerdán, azaz holnap a svájci-francia határon beindítják a földfelszín alatt 100 méter mélyen húzódó, 27 kilométer hosszú Nagy Hadronütköztetőt.

A Nagy Hadronütköztető (LHC) csaknem a fény sebességére gyorsít fel atomnál kisebb részecskéket, majd egymásnak ütközteti őket. Az ütközések következtében a másodperc töredékére olyan hőmérsékletek keletkeznek, amelyek 100 ezerszer magasabbak a Napénál.

Hadronoknak az atom bizonyos alkotóelemeit nevezik, legismertebbek közülük a protonok és a neutronok. A kör alakú alagútban egy másodperc alatt több millió atominál kisebb részecske fog ütközni. Ezeket a karambolokat különböző műszerekkel fogják vizsgálni, és az eredményt heteken, hónapokon át elemezni.

A Nagy Hadronütköztetőben végrehajtandó kísérletekkel olyan kérdésekre remélnek választ kapni a tudósok, hogy hogyan keletkezett a világ, esetleg fény derül néhány rejtélyére az úgynevezett sötét anyagnak, amely a világegyetem túlnyomó részét kitölti. Ellenőrizhetnek új tér-időelméleteket is, amelyek szerint a mi világunk dimenzióival párhuzamosan létezhetnek más dimenziók is.

A Nagy Hadronütköztetőt az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) székhelyén építették meg 3,76 milliárd eurós (900 milliárd forintos) költséggel. Az óriási gépezet megépítésében több mint 30 ország összesen 5 ezer tudósa és mérnöke vett részt.

A CERN vezérigazgatója, Robert Aymar biztosra veszi, hogy az óriási berendezés óriási tudományos felfedezésekhez vezeti el a udósokat.

A CERN jó ideje a nagyközönség megnyugtatására folytat propagandakampányt. Elterjedtek ugyanis mindenféle félelmek, hogy a Nagy Hadronütköztető fekete lyukat hoz létre, amely elnyeli az egész Földet. A CERN külön szakértői testülettel ellenőriztette, hogy van-e ilyen kockázat. A szakértők szerint a fekete lyuk létrejötte lehetetlenség. Franciaország külön is végzett biztonsági ellenőrzést.

E szerint szerdán semmiképpen sem következik be a világ vége. Már csak azért sem, mert azon a napon még egyetlen ütköztetést sem hajtanak végre. Szerdán még csak az első protonokat juttatják be a berendezésbe, de utána heteken vagy hónapokon keresztül fogják tesztelni a Nagy Hadronütköztetőt, mielőtt teljes fokozatra kapcsolják.

  • Mit tenne a Földdel egy óriás-aszteroida?
    A Discovery csatorna egyik műsorához készült lélegzetelállító animáció bemutatja, hogy mi történne a bolygónkkal, ha egy 500 kilométer átmérőjű aszteroida becsapódna.

  • Digitális műsorszórás - még karácsony előtt
    Várhatóan 6-8 csatorna adása lesz fogható hagyományos tetőantennával és egy kiegészítő beltéri egységgel.

  • IT/Multimédia rovat
  • Flash játékok



  • Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!