Nagyvilág

2010.08.02. 07:01

Átadta a "Kaukázusi Emírség" vezetését a csecsen terroristavezér, Doku Umarov

<p>Videóüzenetben jelentette be vasárnap a csecsen terroristavezér, Doku Umarov, hogy lemond a senki által el nem ismert Kaukázusi Emírség vezetői posztjáról.</p>

A YouTube-ra feltett videóban a 46 éves szakállas férfi vállalta annak idején a felelősséget a tömeggyilkos márciusi moszkvai robbantásokért.

"Egyhangúan úgy döntöttünk, hogy lemondok mától."- közölte Umarov a videóban, majd bejelentette: az iszlamista szervezet új vezetője Aszlambek Vadalov lesz, akit Umarov "fiatalnak és erélyesnek nevezett. Umarov azt is közölte: továbbra is folytatja a harcot a dzsihádban, és az új vezető minden támogatást meg fog kapni tőle.

Umarov halálhírét Moszkva többször is bejelentette korábban, de minduntalan feltűnt, hogy a szent háborúra buzdítson az általa Kaukázusi Emírségnek nevezett köztársaság önjelölt vezetőjeként. A terroristavezér már azelőtt az első számú közellenség volt Moszkva számára, hogy bombákat robbantott márciusban, a moszkvai metróban 39 ember halálát okozva.

2007 októberében Umarov több csecsen csoport egyesítése után nevezte ki önmagát az emírség első emberének több dél-oroszországi, kaukázusi régió "összevonásával", majd hirdette meg a sariját, az iszlámtörvénykezést. Régebben a nálánál is hírhedtebb terrorista, Samil Baszajev szövetségeseként volt ismert. Baszajev több véres terrortámadásért volt felelős, köztük a beszláni iskolában történt 2004-es túszejtésért, amikor több mint 330-an, többségükben gyerekek haltak meg a katonák rohamát követően.

Umarov 2006 júniusában lett terroristavezér, miután Baszajevet megölték az orosz biztonsági erők egy hónappal korábban. Umarovot az amerikai is közellenségnek nevezik. Hillary Clinton külügyminiszter idén júniusban bejelentette, hogy az Egyesült Államok mindent elkövet az Umarovnak szánt titkos pénzügyi és egyéb támogatások leállítására.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!