Nagyvilág

2012.04.25. 14:24

Le Monde: a francia elnökválasztás megosztja az olasz jobboldalt

  Budapest/Párizs, 2012. április 25., szerda (MTI) - A francia elnökválasztás megosztja az olasz jobboldalt - olvasható a Le Monde című francia napilap honlapján.

 

Budapest/Párizs, 2012. április 25., szerda (MTI) - A francia elnökválasztás megosztja az olasz jobboldalt - olvasható a Le Monde című francia napilap honlapján.

A szerdai írás szerint "a bosszú Olaszországban is édes". "Nem szeretném, ha Francois Hollande győzne, de az biztos, hogy ő friss gondolatokat hozna az európai politikába, például azzal, hogy elutasítja az uniós fiskális paktumot" - jelentette ki az olasz képviselőházban a sajtónak nyilatkozva Silvio Berlusconi volt miniszterelnök.

Nicolas Sarkozyre mindig úgy tekintett az olasz jobboldal, mint Berlusconi "egy jobb nevelésben részesült" változatára, és a francia elnök sokig ámulatban tartotta a jobboldali olasz politikusokat. Azonban meglehetősen felbosszantotta őket az a sajtóbeli vád, hogy részben Sarkozy feleségének, az olasz Carla Bruninak a közbenjárására adott menedékjogot Brazília Cesare Battisti valamikori olasz szélsőbaloldali aktivistának, akit Olaszországban többrendbeli emberölés miatt elítéltek, valamint döntött úgy Sarkozy, hogy Franciarszág ne adja ki Olaszországnak Marina Petrellát, az olasz Vörös Brigádok volt tagját. Carla Bruni többször visszautasította ezeket a vádakat.

A 2008-ban még "politikai óriásnak" tartott Sarkozy gyorsan lekerült a piedesztálról a jobboldali olaszok szemében.

A Sarkozytől való elfordulást Berlusconi háromszoros pénzügyminisztere kezdte múlt vasárnap, amikor még nem lehetett tudni, mi lesz az első forduló eredménye. "Személyes barátja vagyok Nicolas Sarkozynek, de ha francia volnék, Hollande-ra szavaznék, vele sok dologban egyetértek" - jelentette ki Giulio Tremonti egy tévéinterjúban. Példaként "a nemzetközi pénzügyi rendszer megreformálását" hozta fel. Őt gyorsan követte Sandro Bondi volt kulturális miniszter, aki valamikor kommunista párti volt, de nagy tisztelője lett Berlusconinak. "Paradox módon Hollande színre lépésétől remélhetjük, hogy megváltozik a szigorú európai politika" - mondta Bondi.

Tehát az olasz jobboldali politikusok egy része számára a mottó a "Forza Hollande!" lett, mások számára azonban a "Forza Marine!" - utalva a francia szélsőjobboldali Nemzeti Front (FN) vezetőjére, Marine Le Penre. Ignazio la Russa volt védelmi miniszter gratulált Le Pennek az elnökválasztás első fordulójában elért 18 százalékos eredményéért, de örömét fejezte ki miatta Mario Borghezio, a szakadár Északi Liga európai parlamenti képviselője, Daniela Santanche volt államtitkár és Francesco Storace, a Jobboldal nevű kis párt vezetője is. Utóbbiak mindhárman "kalauzolták" Marine Le Pent olaszországi látogatásai alkalmával. De az FN-vezér támogatói között van Alessandra Mussolini is, az egykori olasz diktátor unokája - írta a Le Monde.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!