2013.02.05. 11:55
A magyar konyha hete Kárpátalján
Ukrajna – Bogrács- és babgulyás, halászlé és káposztáspaszuly, táska- és betyárleves, káposztás nudli és somlói galuska, lekváros derelye és szalagos fánk alkotja többek között a magyar konyha hetének gerincét a kárpátaljai Bereg-vidéken.
Ukrajna – Bogrács- és babgulyás, halászlé és káposztáspaszuly, táska- és betyárleves, káposztás nudli és somlói galuska, lekváros derelye és szalagos fánk alkotja többek között a magyar konyha hetének gerincét a kárpátaljai Bereg-vidéken.
Egy héten keresztül többek között ezeket az ételeket kínálják 25-50 százalékos kedvezménnyel „A magyar konyha hete a Bereg-vidéken” elnevezésű akcióhoz csatlakozó Beregszászi és Bereg-vidéki éttermekben február 4. és 10. között – adta hírül a Kárpáti Igaz Szó.
A Beregszászi Turisztikai Tanács kezdeményezésére először kerül megrendezésre a magyar konyha hete, melyhez több étterem és falusi vendéglátó is csatlakozott. A szervezők célja a magyar gasztronómia és a Bereg-vidék turizmusának népszerűsítése, valamint a házon kívüli étkezés élményének elérhetővé tétele azok számára is, akik ezt egyébként nem engedhetik meg maguknak. Az akcióhoz csatlakozott kárpátaljai éttermek hétfőtől vasárnapig jelentős árengedményt (25-50%) adnak az előre meghirdetett menükre.
– A Nyugat-Európában és a szomszédos Magyarországon is elterjedt „torkos csütörtök” kezdeményezést karoltuk fel mi is – nyilatkozta a Kárpáti Igaz Szó-nak Tarpai József, a Beregszászi Turisztikai Információs Központ vezetője. – Csakhogy nálunk egy teljes hétig tart az akció. A legnagyobb árengedmény azonban itt is csütörtökön lesz, ekkor alig fél áron lehet majd fogyasztani. Természetesen ügyeltünk arra, hogy ne csak a megszokott bogrács- és babgulyás kerüljön az étlapra, hanem olyanok is amelyek kevésbé ismertek, ilyen például a táska- vagy más néven batyuleves.
A tervek szerint a kezdeményezésnek novemberben folytatása lesz.
Palkó István