Olimpia

2024.08.12. 12:00

Guzi teljesítményéről: elképesztő, brutális

Az olimpiai 4. helyezett edzője szerint nem kérdés, hogy a pohár félig tele van.

Kállai Ákos és Guzi Blanka jó emlékekkel térhet haza Párizsból

Fotó: Magánarchívum

A vasárnap véget ért párizsi olimpia zárónapján egy vármegyei, miskolci sportoló is érdekelt volt, a DVTK-s, Guzi Blanka öttusa női egyéniben a 4. helyen végzett. Ennél jobb eredményt miskolci sportoló az olimpiai játékokon legutóbb 32 éve ért el, akkor Repka Attila birkózásban, a kötöttfogásúak 68 kg-os súlycsoportjában aranyérmet szerzett, olimpiai bajnok lett.
Guzi Blanka mostani helyezése egy boldog 4. hely, hiszen a csütörtöki körvívás, és a szombati elődöntők eredményei alapján, a vasárnapi finálét a mezőny utolsó előtti, 17. helyéről kezdte, innen küzdötte fel magát. Az olimpiai versenye után edzőjét, Kállai Ákost, – aki végig Guzi Blankával volt Párizsban – kérdeztük, arról, hogy miként értékeli a sportoló eredményét.
– Ha azt nézem, hogy honnan indult, milyen utat járt be az elmúlt években, hogy milyen forgószélben volt, és lelkileg hová került, milyen mélységeket járt meg, hogy honnan építette újra magát mentálisan, és miként küzdött meg azzal, hogy bizonyítson mindenkinek, aki ferde szemmel nézett rá, az akkora teher volt, amit kevesen tudtak volna kezelni, megoldani, és innen ilyen eredményt elérni – mondta Kállai Ákos. – Elképesztő, brutális, amit csinált, ha innen nézem. Budapesten, tavaly megnyert egy világkupa versenyt, és ezzel megvillantotta, hogy milyen képesség van benne. Ám utána bizonyítani akarta mindenkinek, hogy folyamatosan ott tud lenni a legjobbak között, és ez nagy teher lett, ami egy évvel később, az idén májusban, Szófiában billent át a jó irányba. Az újabb világkupa verseny megnyerése jelezte, a tudása megvan ahhoz, hogy az élmezőnyben legyen.

A vívás pontjai

Az edző, gondolatmenetét folytatva, Guzi Blanka vívását is szóba hozta.
– A vívásával mély poklokat járt meg, és bár az idei világbajnokságon, júniusban, a 17 nyert asszójával elért 210 pontja nem számít extra eredménynek, de a többi számához, amiben jó, ez egy nagyon is jó teljesítmény. Ha a 205, illetve a 210 pont megszerzését megcélozza, és eléri a 200-at, mint az olimpián, akkor mit érhetne el, ha a 220, vagy a 225 pont megszerzése lebegne a szeme előtt... – mondta Kállai Ákos. – Ez mentális, és nem képességbeli dolog, és ebben ő erős. Az elmúlt négy versenyéből kettőn dobogós volt, a világkupa döntőn ugyan 7. lett, de ott a lőállásban lemerült a pisztolya, újra kellett indítani, emiatt veszített néhány másodpercet. De háromszor a hat között volt, és ez azt jelezi, hogy stabilan tudja hozni az eredményeket. Most volt egy 200 pontos vívása, és ezt figyelembe véve, borzasztóan nagy dolog, amit csinált, főleg a felsorolt előzményeket is nézve. Előre azt mondtam, amikor elindultunk Párizsba otthonról, tehát egy hete, hogy ha a legjobb hat közé bejut, akkor hihetetlenül büszke leszek rá, és így, hogy tulajdonképpen harcban volt a dobogóért, illetve annak közelébe került, azt mondom, hogy óriási dolog, amit véghez vitt.

Zseniálisan 

Guzi Blanka vasárnapi nagy meneteléséről is beszélt az edző.
– Nagyon csalóka dolog a 17. helyhez mérni az elért 4. helyet – mondta Kállai Ákos. – A körvívás után nem néztük meg rögtön mások eredményeit, mert az aktuális feladatával foglalkozott Blanka, de aztán, amikor láttuk, hogy mennyire sűrű lett a mezőny, az elszalasztott 1-2 tus miatt egy picit bánkódtunk. Ám a megszerzett 200 pontot így is értékesnek tartottuk, és úgy voltunk vele, hogy a lovaglás után érdemes számolgatni, mert ha 1 fa lebillen az akadályon, az sokat számíthat. Mivel Blanka hiba nélkül ment végig, ezzel jó pozícióba került, és bár sokan jöttek még utána, nem mindenkinek sikerült ugyanez. Az úszásban a világranglista élén álló dél-koreai élete legjobbját hozta, miközben mindenki picit gyengébben teljesített, ami egy picit érthetetlen. Tudtuk, hogy lesznek, akik a bónuszvívás után már lefelé fognak rendeződni, Blanka pedig az extrának számító kombinált számával felfelé lépked majd, és azzal is számoltunk, hogy a napot az élről kezdő francia versenyző beragadhat a lőállásba, ahogy ez korábban sokszor előfordult már vele. De maradva Blankánál: elképesztően zseniálisan versenyzett, ennyi ember előtt, ilyen jó lovaglást bemutatni az dicséretes. A páston már mosolygott, az úszásban megcsinálta a kötelezőt, és a kombinált szám előtt tudta, hogy lépkedni fog előre. Pedig nagyon sok jó futó volt körülötte, előtte, de extra fizikai adottságaival, akit lehetett, maga mögé húzott.

Félig tele a pohár

A dobogót, illetve annak relatíve közelségét is szóba hoztuk az öttusa válogatott korábbi szövetségi kapitányának. 
– Ezt csak nagyon nagyon pozitívan lehet látni, nem kérdés, hogy a pohár félig tele van. Persze borzasztó érzés, hogy ennyire közel volt az érem, mert annak a megszerzése teljesen más dimenzióba helyezte volna, ugyanis az általános közvélekedés szerint az arany az, ami a számít, és persze az érem is jó, de akinek nincs, az a futottak még kategóriába sorolódik – jelentette ki Kállai Ákos, akinek szóba hoztuk, hogy a befutót követően sportolója csinált programot a következő 4 évre, amikor kijelentette, hogy a következő olimpián, Los Angelesben érmet szeretne szerezni. – Ez is azt mutatja, hogy csalódott, dacos, és csak ezét is meg akarja csinálni. Ez a 4. hely extra motivációt adhat a következő négy évre. Persze nagy kérdés, hogy a lovastusa kikerülésével kik fordítanak hátat a sportágnak az élversenyzők közül, mert ugyan sokan mondogatták, hogy nem folytatják, de szerintem a többség megpróbálja majd. Majd kiderül, hogy az akadálypálya mennyire rendezi át a mezőnyt, az biztos, hogy ehhez jó fizikum kell, és Blankának megvannak ehhez az alapjai.
Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a most kezdődő pihenés meddig tart, tarthat.
– Most lesz egy kis feltöltődés, de meglátásom szerint szeptember elején azért át kell beszélni a hogyan továbbot, össze kell rakni a programot, hogy mikortól mit akarunk majd csinálni – mondta Kállai Ákos.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!