Árvízinfó

1 órája

Orbán Viktor: az apadás gyors ütemben zajlik (videó)

A Duna felső szakaszán gyors az apadás, hétfőn 510 kilométeren, a vasárnapinál 200 kilométerrel rövidebb szakaszon kellett védekezni - közölte az árvízi védekezést irányító operatív törzs kedd reggeli sajtótájékoztatóján Orbán Viktor miniszterelnök.

MW

Orbán Viktor miniszterelnök (k), Vitályos Eszter kormányszóvivő (b) és Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója (j) az árvíz elleni védekezésről tartott sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2024. szeptember 23-án

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Az operatív törzs ma még dolgozik, a tervek szerint az árhullám ma Mohácsnál tetőzik, majd elhagyja az országot, mi pedig kikísérjük

– mondta Orbán Viktor a hazánkon levonuló dunai árvíz helyzetéről tartott keddi tájékoztatón. 

A tájékoztatót itt nézheti meg:

A miniszterelnök az árvízinfón úgy fogalmazott, az időjósok szerint csapadék ugyan várható, de ez nem befolyásolja az árvizet, a Duna gyorsan apad. – A Duna Bajánál tetőzött tegnap, 925 centiméternél áll a víz a Pandur-szigetnél. Hullámtérben épült házakat fenyegeti a víz, az önkormányzat a tulajdonosokat tájékoztatja – számolt be a kormányfő, aki azt is közölte: gyors ütemben zajlik az apadás, az árhullám elvonultával számítanak az egészségügyi szakaemberek munkájára. – Ezért is van jelen Müller Cecília – közölte Orbán Viktor. 

A miniszterelnök ismertette: 

510 kilométernyi szakaszon védekeztek az elmúlt napban. A kiemelt Duna menti városokban folyamatosan apadt a vízállás és vélhetően az árhullám nem csap már át a védvonalon.

– A 2024-es dunai árvízben 40 kilométeres szakaszon építettünk ki ideiglenes védműveket, 4,5 km-en épült mobilfal. A védekezésnél fel nem használt homokzsákokat az önkormányzati és állami raktárakba viszik, a zsákokat eltesszük a következő árvízre, ami remélhetőleg minél később lesz. Az árvízzel érintkezett zsákokat megsemmisítjük – mondta.

Jelezte, a védekezésben több ezer fő vett részt, köztük önkéntesek, katonák, rendőrök, szakemberek. – A harmadfokú készültséget is meghaladó szintet 40 kilométeren kellett elrendelni. A vízügyes szakemberek 5500 kilométert tettek meg gyalog az árvízvédelem során, ez nagyjából a teljes magyar határszakasz kétszerese. Én 1687 kilométert tettem meg, de nekem jobb dolgom volt, sokszor autóval vittek, de így is mintha eljutottam volna Tallinnba – fogalmazott. Hozzátette, Budapesten az árvíz előtt a Duna 205 cetiméteren állt, 806 centiméter lett. Bajánál 173-ról 900 cntiméter felé ment a víz.

– A vízügyi szakaemberek javaslatára vár a kormány a jövő évi árvízvédelmi fejlesztések és beruházások megtervezése kapcsán. Ezt követően dönti el a kormány, hogy a jövő évben hol hosszabbítsa meg az állandó gátszakaszokat vagy cserélje állandóra az ideigleneseket – közölte a miniszterelnök a kérdésekre válaszolva, azt is megerősítette, hogy a mai napon Mohácsra látogat.

ORBÁN Viktor; LÁNG István
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (elöl) és Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója az árvízvédelmi operatív törzs ülésén a Belügyminisztériumban, a Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központban 2024. szeptember 24-én
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán / Forrás: MTI

A tízmilliárdos uniós árvízvédelmi segély kapcsán a miniszterelnök elmondta, hogy mivel annak megérkezése esetleges, ezért érdemes az országnak a saját árvízvédelmére alapozni. Ennek kapcsán hangsúlyozta, hogy a jövőre nézve is érdemes felkészülni arra, hogy ne várjon az ország a külső segítségnyújtásra.

Orbán Viktor köszönetet mondott a fővárosi védekezésben résztvevő vízügyi szerveknek és megerősítette, hogy Budapest megkapja a Lánchíd és az alagútra megítélt 6 milliárd forintos összeget. Orbán Viktor a főpolgármesternek is megköszönte az együttműködést.

A Duna menti gátak fejlesztése kapcsán a miniszterelnök elmondta, a folyóval párhuzamos gátakat támogatja a kormány, az azokon keresztbe épített gátakat nem. A Duna magyarországi szakaszán nincsen keresztben lévő gát, amely egy érkező árhullámot akár többszörösére duzzaszthat.

Kérdésre reagálva a kormányfő azt is elmondta, kevés jó hír van, mivel jött egy hatalmas árvíz, amely más országokban komoly károkkal, halálesetekkel járt. – Ehhez képest Magyarországon lehoztuk az árvizet emberélet nélkül, mindent megvédtünk, amit lehetett, minden jól működött, főpolgármesterrel együtt, minden klappolt – mondta.

Orbán Viktor hangsúlyozta, a kormánynak az embereket tájékoztatnia kell. – Ez is a feladat, és ez így van rendben – mondta arra reagálva, hogy a kormány a közösségi médiában hirdette az árvízvédelmet.

Az árvízvédelmi operatív törzs tájékoztatóját itt nézheti meg:

Müller Cecília tisztifőorvos a tájékoztatón arról beszélt, számos közegészségügyi kihívással kell szembenézni, amire felkészültek már az árvíz levonulta előtt. – Ilyenek a kutak védelme, szennyvízülepítők, tározók kiürítése, ami azt a célt szolgálta, hogy a víz ne tudja bemosni a szennyeződéseket a Dunába – mondta.

Jelezte, azokra helyekre kell fókuszálni, ahol ez a veszély még fennáll. A védekezést és a kárelhárítást a települések közötti útszakaszokon a közút, településen belül az önkormányzat végzi. Kiemelte, mindenhez szakmai segítséget nyújtanak, kiküldtek egy mindenre kiterjedő felvilágosító anyagot, és egy 0-24 órás callcenter is működik további segítségnyújtásra.

Müller Cecília közölte, nem mindenütt és mindent kell és lehet fertőtleníteni, ugyanis a környezetvédelmi előírásokat is figyelembe kell venni. Amennyiben szennyvízzel szennyeződött útszakaszról van szó, azokat a magasnyomású tisztításon túl, fertőtlenítő szerrel is le kell mosni.

– A Duna mentén 31 vízbázis van, amelyeknél napi mintavételt végeznek a hatóságok, majd laboratóriumban is megvizsgálják a kutak vizeit – folytatta a tisztifőorvos. Pédaként felidézte, Dömös-Pilismarót-Pilisdobogókő térségben szennyeződést találtak az ivóvízben, ezért ott csak forralás utáni fogyasztást javasoltak, a gyermekeknek pedig palackozott ivóvizet biztosítottak.

A tisztifőorvos közölte, az ívóvízforrások vizsgálata esetén legalább 2 negatív tesztet követően tekintik azt ismét fogyaszthatónak. Beszámolt arról is, hogy Dunabogdány, Visegrád térségében algaszaporulatot találtak az ivóvízbázisban, amelyek lehetséges szennyeződést jelezhetnek előre. Müller Cecília hangsúlyozta, a szomszédos országokkal ellentétben Magyarországon nincs szükség Hepatitis A, vagyis a sárgaság elleni védőoltására az árvíz sújtotta területeken élőknek.

A Csepelen, az árvízi védekezéskor talált illegális szemétről Vitályos Eszter kormányszóvivő elmondta, hétfőn a kormányhivatal munkatársai elkezdték elszállítani a szemetet, az érintett telepen belvíz volt, és az ott lévő kerítés megakadályozta, hogy a Dunába kerüljön a szemét. Jelezte, a terület bérlője büntetőeljárás alatt van.

Láng István országos vízügyi főigazgató egy kérdés kapcsán pedig arról beszélt, hogy a nagypandúr-szigeti nyári gát a megvágása nélkül sem lett volna képes megtartani a vizet, ezért döntött a helyi önkormányzat a gát megnyitása mellett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában