Közvélemény-kutatás

2 órája

Nézőpont Intézet: áradt a Duna, apadt a Tisza

A magyarországi árvízi védekezés során készült közvélemény-kutatás alapján a Fidesz–KNDP, a DK–MSZP–Párbeszéd és a Mi Hazánk is erősödött, míg Magyar Péter pártja némiképp gyengült – közölte a Nézőpont Intézet szerdán az MTI-vel. Legfrissebb felmérési adataikra hivatkozva azt írták: azok a pártok profitáltak, amelyek az árvízi védekezés első napjait nem politikai támadásra használták fel.

MW

Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

A Fidesz–KDNP szavazótábora az árvíz előtti héthez képest kettő százalékponttal, 47 százalékra emelkedett a Nézőpont Intézet felmérése szerint. Mint írták, Orbán Viktor miniszterelnök az első naptól kezdve napi rendszerességgel személyesen ellenőrizte az árvízvédelem legkritikusabb pontjait, és adott helyzetjelentést a védekezésről.

A katasztrófahelyzetben való országos helytállás erősítette a kormányba vetett bizalmat

– hangsúlyozták.

A Tisza Párt szavazótábora ugyanebben az időszakban kettő százalékponttal, 33 százalékra csökkent – írták. Úgy fogalmaztak, hogy

Magyar Péter az árvíz elleni védekezés első napjaiban szintén megjelent a gátakon, ahonnan politikai versenytársait támadta, kritizálta a kormányfőt, a katonákat, a védekezés szervezőit. A katasztrófahelyzet első napjaiban mutatott támadó aktivizmus azonban nem párosult politikai haszonnal

– közölte a Nézőpont Intézet.

Azt is megjegyezték, hogy korai lenne trendfordulóról beszélni, a kormánypártok mostani népszerűsége a nyári támogatottságnak felel meg, ugyanakkor Magyar Péter pártja elveszítette a múlt heti pártversenyt.

A tájékoztatásban arra is kitértek, hogy továbbra is négy párt jutna be a parlamentbe a már említett pártok mellett: a Gyurcsány Ferenc által vezetett formáció kettő százalékponttal erősödött 8 százalékra, a Mi Hazánk pedig 5 százalékról 6 százalékra.

A reprezentatív kutatás szeptember 16. és 18. között, 1000 fő telefonos megkérdezésével készült a választási részvételüket egy országgyűlési választáson biztosra ígérő válaszadók körében.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában