Elfoglalt két donyecki települést az orosz hadsereg – frissül

959. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Orosz szerződéses katonák kiképzésen a dél-oroszországi Rosztov-na-Donu térségében 2024. október 4-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Arkagyij Budnyickij

Cikkünk frissül!

Két donyecki település elfoglalásáról tett bejelentést az orosz védelmi minisztérium

Az orosz hadsereg elfoglalta Zorjane Perse és Zolota Niva települést a donyecki régióban – közölte kedden az orosz védelmi minisztérium.

Az orosz hadijelentés a hat ukrajnai frontszakasz közül négyben számolt be előretörésről. A védelmi tárca közölte, hogy Ukrajnában az orosz erők 16, az oroszországi Kurszk megyében pedig két ellentámadást hiúsítottak meg. A „különleges hadművelet” övezetében a moszkvai összegzés szerint csaknem kétezer ukrán katona esett el vagy sebesült meg súlyosan, Kurszknál pedig számuk meghaladta a kétszázat.

A tárca tájékoztatása szerint az orosz hadsereg Kinzsal hiperszonikus rakétákkal mért csapást ukrán repülőterekre. Az orosz beszámoló az Ukrajnában az elmúlt nap folyamán megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között sorolt fel mások mellett egy lőszerszállító konténerhajót, egy drónokat gyártó és tároló létesítményt, három tábori lőszerraktárt, egy harckocsit, tíz páncélozott harcjárművet, három nyugati gyártmányú 155 milliméteres önjáró és ugyancsak három vontatott tarackot, amerikai HIMARS sorozatvetők három rakétáját, továbbá 49 repülőgép típusú drónt.

Moszkva szerint a kurszki régióba betörő ukrán erők az augusztus 6-án indított támadásuk alatt több mint 21 250 embert, 136 harckocsit, 66 gyalogsági harcjárművet, 98 páncélozott személyszállító járművet, 891 páncélozott harcjárművet, 589 gépkocsit, 177 tüzérségi löveget és 33 sorozatvetőt veszítettek.

Rogyion Mirosnyik, az orosz külügyminisztériumnak „a kijevi rezsim bűncselekményei” ügyében illetékes nagykövete a Rosszija 24 hírtelevíziónak kijelentette, hogy Kurszk megyében az ukrán betörés következtében több mint háromszáz polgári lakos szenvedett sérüléseket, és mintegy 70 életét vesztette. Hangot adott véleményének, miszerint az áldozatok száma ezzel messze nem teljes.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több más településéről is jelentettek kedden ukrán tüzérségi és dróntámadást. Herszon megyében kilenc orosz ellenőrzés alá került települést 41 belövés ért.

A krími Feodoszijában, ahol hétfőn tűz ütött ki egy olajtárolóban, a lángok keddre 2500 négyzetméterre terjedtek ki. A környékről 1047 lakost telepítettek át ideiglenes szállásra.

Oroszország elleni szankciós jogi keret létrehozását jelentette be az Európai Unió Tanácsa

Az Európai Unió Tanácsa kedden új, Oroszország elleni szankciós jogi keret létrehozását jelentette be, a lépést Moszkva külföldre irányuló destabilizációs tevékenységével indokolta.

A testület közleménye szerint a keret lehetővé teszi az Európai Unió számára, hogy olyan természetes vagy jogi személyeket szankcionáljon, akik – az orosz kormánnyal együttműködve – uniós tagállamok, egyéb országok, illetve nemzetközi szervezetek biztonságát és függetlenségét fenyegetik, valamint alapvető értékeik aláásását célozzák.

A jogi keret segítségével az EU emellett hatékonyabban tud majd kezelni olyan hibrid fenyegetéseket, mint például a választási folyamatokba történő beavatkozás és a demokratikus intézmények működése elleni támadások, valamint a gazdasági tevékenységek elleni szabotázsakciók és a kritikus infrastruktúrát fenyegető kockázatok. Hatékonyabban tud továbbá fellépni a hamis információk, illetve a külföldről érkező manipulációs kísérletek, rosszindulatú kibertevékenységek, továbbá a migráció fegyverként történő felhasználása ellen – olvasható a közleményben.

A keret értelmében szankcióval sújtott személyek ellen vagyonbefagyasztás kezdeményezhető, természetes személyek pedig beutazási tilalommal is sújthatók, beleértve az EU-n történő áthaladási tilalmat is.

Az ukrán légvédelem csaknem minden orosz drónt lelőtt

Az orosz hadsereg 19 drónnal és két rakétával támadta Ukrajnát keddre virradóra, az ukrán légvédelem egy híján minden drónt lelőtt – közölte kedden reggel az ukrán légierő.

A Telegramon közzétett jelentés szerint az orosz erők a megszállt Krím félszigetről két Iszkander-M ballisztikus rakétával csapást mértek Odessza megyére, és további 19 drónnal támadták Ukrajnát az oroszországi Krasznodari határterületen fekvő Primorszko-Ahtarszk városából.

Az ukrán légvédelemnek 18 drónt sikerült megsemmisítenie, egy pedig visszafordult az orosz légtér irányába. A célpontokat Odessza, Mikolajiv, Dnyipropetrovszk, Vinnyica és Ternopil megye fölött semmisítette meg az Ukrán Védelmi Erők légiereje, légvédelmi rakétacsapatai, mobil tűzcsoportjai és elektronikai hadviselési egységei. Károkról, áldozatokról nem szól a jelentés.

A légitámadás idején tűz ütött ki egy toronyházban az Odessza megyei Csornomorszk városában – jelentette szemtanúk állításaira hivatkozva az Ukrainszka Pravda hírportál, anélkül, hogy károkról vagy áldozatokról beszámolt volna.

Dél-koreai védelmi miniszter: Phenjan feltehetően csapatokkal is támogatni fogja az orosz erőket Ukrajnában

A Phenjan és Moszkva közötti katonai együttműködés elmélyülésének legújabb jeleként Észak-Korea feltehetően beveti Ukrajnában reguláris hadseregének egy részét az orosz erők oldalán – közölte kedden Kim Jonghjon dél-koreai védelmi miniszter.

Parlamenti meghallgatásán a tárcavezető azt mondta, az Oroszország és Észak-Korea között a nyáron aláírt stratégiai megállapodás katonai szövetség létrejöttére utal, amely alapján „nagyon valószínűnek” tartja az észak-koreai katonai egységek ukrajnai bevetését.

A kijelentés előzménye a Kyiv Post című angol nyelvű ukrán internetes újság múlt heti, hírszerzési forrásokra hivatkozva közölt beszámolója, amely szerint hat észak-koreai tiszt meghalt, három másik pedig megsebesült egy október 3-i ukrán rakétacsapásban az orosz erők által megszállt kelet-ukrajnai területen, Donyeck közelében.

Phenjan az utóbbi egy évben jelentősen fejlesztette kapcsolatait Moszkvával. A kétoldalú kapcsolatok alakulásáról legutóbb szeptember közepén folytak tárgyalások, akkor Szergej Lavrov orosz külügyminiszter fogadta észak-koreai kollégáját, Csve Szonhit az orosz fővárosban. Vlagyimir Putyin orosz elnök és Kim Dzsongün észak-koreai vezető pedig júniusban írt alá átfogó stratégiai és partnerségi megállapodást Phenjanban. Az egyezmény rendelkezik arról is, hogy katonai segítséget nyújtanak egymásnak, ha országaik közül valamelyiket támadás éri vagy hadiállapotot hirdet. Kim Dzsongün az egyeztetésen teljes támogatást ígért Oroszországnak az ukrajnai háborúhoz.

Dél-Korea, Ukrajna és az Egyesült Államok is azzal vádolja Észak-Koreát, hogy tüzérségi lőszerekkel és rakétákkal látja el Oroszországot. Moszkva és Phenjan is tagadta ezeket a vádakat.

Ukrán légvédelmi katona géppuskával lő egy gyakorlaton a dél-ukrajnai Herszoni területen az Ukrajna elleni orosz háborúban 2024. október 4-én
Fotó: Marko Ivkov / Forrás: MTI/AP

Több ezer francia katona érkezhet a szomszédunkba

A francia hadsereg jövő májusban kulcsfontosságú próbatétel elé néz, mely során bizonyítania kell, hogy képes gyorsan reagálni egy esetleges orosz fenyegetésre. Ezrek mozgósítása és Romániába vezénylése a feladat, mindössze tíz nap alatt – írja a Magyar Nemzet a Politico cikkére hivatkozva.

Emmanuel Macron francia elnök már korábban is a nyugati csapatok Ukrajnába küldéséről beszélt, most gyakorlati lépések követik a szavakat. Párizs az oroszokkal szemben összecsapásra készül.

Az elmúlt években a francia szárazföldi erők „mélyreható átalakuláson” mentek keresztül, hogy felkészüljenek egy olyan intenzív konfliktusra, mint amilyen az ukrajnai háború.

Itt van Zelenszkij beismerése, a Nyugat dönt Ukrajna sorsáról

Ukrajna vezetése úgy döntött, hogy nyilvánosan megosztja a győzelmi tervét minden potenciális partnerrel. Mint kiderült, a terv az ország jövőjét és a háború befejezését célozza meg. Erről beszélt a  videóüzenetében az ukrán elnök – írja a Magyar Nemzet.

Arra kérjük partnereinket, hogy határozzák meg álláspontjukat: hogyan látják ennek a háborúnak a végét, Ukrajna szerepét a globális biztonsági architektúrában, és azokat a közös lépéseket, amelyekkel ez a háború véget érhet

– mondta a kijevi vezető.

Magyarország segít

Az ukrán–magyar határszakaszon 5258-an léptek be Magyarországra hétfőn, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 3838-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kedden az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 22 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes.

Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – áll a közleményben.

Ez történt hétfőn:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában