Interjú

3 órája

Orbán Viktor: Donald Trump győzelme jó lenne Európának

A magyar kormányfő a Gabor Steingart német újságírónak adott interjúban beszélt a Putyinhoz fűződő kapcsolatáról, a Trump-győzelemhez fűzött reményeiről és az ukrajnai háború értékeléséről – adta hírül a Magyar Nemzet.

MW

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Donald Trump találkozója a korábbi amerikai elnök, republikánus elnökjelölt floridai rezidenciáján, Mar-a-Lagóban 2024. július 11-én

Forrás: MTI

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor terjedelmes interjút adott hétfői berlini látogatása során Gabor Steingart német újságírónak, aki a The Pioneer podcast alapítója. A beszélgetésben arra a felvetésre, hogy Orbán Viktor az egyetlen európai döntéshozó, aki Donald Trump győzelméért szorít az amerikai választásokon, a miniszterelnök azt mondta:

Csak én vagyok az egyetlen, aki nyíltan reménykedik. Mivel ez nem a mainstream álláspont, más politikusok titokban tartják a véleményüket

idézte a miniszterelnököt a Focus német portálra hivatkozva a Privátbankár. Orbán Viktor úgy látja: 

Donald Trump győzelme jó lenne Európának.

Csak két jelölt van. Mindkettőnek négy éve volt arra, hogy tegyen valamit. Az egyiknek elnökként, a másiknak alelnökként. Ha megnézzük az eredményeiket, nyilvánvaló, hogy Trump sokkal jobb volt, különösen európai szemszögből, mert ő lezárta a konfliktusokat. Nem indított új háborút, és igyekezett mindenhol békét teremteni, még a világ legbonyolultabb régiójában, a Közel-Keleten is. Európai szemszögből Trump a mi legjobb jelöltünk – fogalmazott a kormányfő, aki arra a felvetésre, hogy Donald Trump az amerikai gazdaság védelmét képviseli a külföldi versenytársakkal szemben, így jó eséllyel magas vámokra számíthatnának az európai importőrök, azt mondta: fel kell készülni az intenzív tárgyalásokra, az Európai Unió és az Egyesült Államok érdekei nem esnek egybe automatikusan. 

A kérdés az, hogy mi, európaiak képesek vagyunk-e eléggé képviselni saját érdekeinket

 – tette hozzá.

Mi zajlik Brüsszelben?

Az interjú során szóba került Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is, akivel nemrégiben alaposan kiosztották egymást az Európai Parlamentben. Orbán Viktor szerint a konfliktus akkor kezdődött, amikor világossá vált számukra, hogy az Európai Bizottságról alkotott elképzeléseik nem egyeznek. A miniszterelnök azzal érvelt, hogy a bizottságot korábban a szerződések és így a nemzetállamok őrzőjének tekintették, politikailag semleges volt.

Most viszont egyre inkább politikai jelleget ölt. A támadása ellenem ennek bizonyítéka volt. Ez egy közvetlen politikai támadás volt, amely azt mutatja, hogy a bizottság politikai testületté vált

– mondta Orbán Viktor.

„Egyetlen európai nyelven sem egyenlő a béke a kapitulációval és a szuverenitás a megszállással” – idézte Ursula von der Leyen a múlt heti EP-vitán Orbán Viktornak szegezett szavait Ukrajnával kapcsolatban a riporter, mire Orbán Viktor azt mondta, a kérdés az, hogy egy háborút nyerni vagy veszíteni akarunk. – Most veszítünk, és valakinek felelősséget kell vállalnia ezért. Úgy viselkedtünk, mintha a saját háborúnk lenne, és most veszítünk – szögezte le.

A teljes cikk IDE KATTINTVA olvasható!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában