Patrióta-csúcs

2 órája

Orbán Viktor: a háborús stratégia helyett váltsunk békestratégiára!

A miniszterelnök a Patrióták Európáért frakció vezetőivel találkozott csütörtökön a brüsszeli Magyar Házban.

MW

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (j5) a Patrióták Európáért frakció vezetőinek találkozóján a brüsszeli Magyar Házban 2024. október 17-én

Forrás: MTI

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Az EU-csúcs előtt egyeztetés a Patrióták vezetőivel. Együtt erő vagyunk!

– írta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Facebook-oldalán, miután találkozott a Patrióták Európáért frakció vezetőivel a brüsszeli Magyar Házban.

Az egyeztetésen részt vett Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, a Liga párt elnöke; Martin Helme, az Észt Konzervatív Néppárt elnöke; Geert Wilders, a holland Szabadságpárt elnöke; Santiago Abascal, a spanyol Vox párt elnöke, a spanyol képviselőház tagja; Afroditi Latinopulu, a görög Foné Logikés párt elnöke; Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés párt társalapítója és nemzetgyűlési frakcióvezetője; Jordan Bardella, a francia Nemzeti Tömörülés elnöke és a Patrióták Európáért frakció elnöke; Tom Van Grieken, a belga Flamand Érdek (Vlaams Belang) elnöke; Andrej Babis korábbi cseh miniszterelnök, az ANO párt elnöke és Harald Vilimsky, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke.

A találkozót megelőzően Jordan Bardella az illegális bevándorlás problémájáról beszélt az összegyűlt újságíróknak, véleménye szerint egyetlen vízumot sem szabadna kiadni olyan országnak, amely nem kívánja visszavenni állampolgárait – írja a Magyar Nemzet.

Kitért a Patrióták Európáért pártcsalád szerepére is, amely már a harmadik legnagyobb erő az Európai Parlamentben, elmondása szerint a frakció

„azoknak az embereknek a hangja, akik nem akarnak eltűnni, akik meg akarják védeni identitásukat, meg akarják védeni határaikat és véget akarnak vetni egyfajta kereskedelmi naivitásnak is.”

Háborús stratégia helyett békestratégia

Orbán Viktor kormányfő a nap folyamán később kezdődő uniós csúcstalálkozó témáit sorolva újságíróknak kijelentette: „nagyon nehéz napunk lesz, három csata van” napirenden.

Ezek között elsőként az ukrajnai háborút említette. Közölte, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bemutatja a győzelmi tervét. Noha „hivatalosan még nem ismerjük, azonban hallottuk, hogy tegnap mit mondott az ukrán parlamentben. Az több, mint rémisztő” – fogalmazott.

Hangsúlyozta: időnként egyedül sürgeti, hogy a mostani háborús stratégiáját az Európai Unió változtassa meg, mert – mint kiemelte – „most éppen elveszítjük ezt a háborút”. Rosszul megtervezett, rosszul végrehajtott, rossz kalkulációk alapján kialakított stratégiával ment bele ebbe a háborúba az Európai Unió, amiért az uniós bizottság elnök asszonyát első helyen terheli felelősség, mert ő volt a zászlóvivő – jelentette ki.

Ez nem működik – szögezte le a miniszterelnök, majd arra hívta fel a figyelmet, hogy a frontvonalon „teljesen nyilvánvaló, hogy vesztésre állunk”. Tehát változtatni kell – hangsúlyozta. „Én nem arra gondoltam, hogy még több háború meg még több veszélyes fegyver meg nagy hatótávolságú fegyverek, hanem arra, hogy a háborús stratégia helyett váltsunk a béke stratégiájára. Tűzszünet, béketárgyalások” – fogalmazott.

ORBÁN Viktor; SALVINI, Matteo; BABIS, Andrej; WILDERS, Geert
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (k) a Patrióták Európáért frakció vezetőinek találkozóján a brüsszeli Magyar Házban 2024. október 17-én. Mellette Andrej Babis korábbi cseh miniszterelnök, az ANO párt elnöke (b2), Geert Wilders, a holland Szabadságpárt elnöke (b) és Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, a Liga párt elnöke (j2)
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán / Forrás: MTI

Az, amit az ukrán elnök szerdán az ukrán parlamentben elmondott, az pont az ellenkező irányba mutat – mondta Orbán Viktor, majd közölte, ezért sürgeti, hogy Olaf Scholz német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök az egész Európai Unió nevében minél hamarabb kezdjen tárgyalni az oroszokkal azért, hogy „kiutat találjunk ebből a helyzetből”.

Kiemelte: jelentős lesz a „migrációs csata” is, mert – mint fogalmazott – „többen meg akarjuk változtatni a migrációs szabályokat”. Az, hogy Magyarországot büntetik azért, mert megvédi az unió határait, az elfogadhatatlan – jelentette ki. Egyre több ország mondja azt, hogy migrációs krízis van, változtatni kell – hívta fel a figyelmet.

A kormányfő közölte, az uniós csúcsértekezleten, a „délutáni csata” folyamán az EU el akarja fogadtatni azokat a gazdasági intézkedéseket, amelyek – mint fogalmazott – „földre vinnék a magyar családokat”. Adóemelés, a rezsicsökkentés eltörlése, a nyugdíjrendszer átalakítása, a 13. havi nyugdíj eltörlése – sorolta.

„Ezt nekem vissza kell utasítanom, és meg kell védenem a mostani gazdaságpolitika legfontosabb, családokat védő elemeit” – fogalmazott.

Tájékoztatása szerint a Patrióták csütörtök reggeli egyeztetése, noha az uniós csúcsra való felkészülés jegyében zajlik, a pártcsalád megszervezésére fókuszál.

„A tűzkeresztségen átestünk”, ami a magyar uniós elnökségi program bemutatása volt az Európai Parlamentben – mondta. Kiderült, hogy a Patrióták frakciója kiválóan működik – hívta fel a figyelmet a miniszterelnök, majd kiemelte: „kiálltunk egymásért, segítettek nekem megvédeni Magyarországot”.

A Patriótáknak van egy tervük arról, hogy hogyan akarnak növekedni, erről szól a csütörtöki megbeszélés – tette hozzá Orbán Viktor.

Gál Kinga: történelmi esemény, hogy a Patrióták megtartják első csúcsértekezletüket

Történelmi esemény, hogy a Patrióták pártcsalád megtartja első csúcsértekezletét, ami azt mutatja, hogy „jelen vagyunk, erősek vagyunk, és egyre erősebbek leszünk, ahogy a hangunk is erősödni fog” – jelentette ki Gál Kinga, a Fidesz–KDNP európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke, a Patrióták Európáért frakció első alelnöke Brüsszelben csütörtökön.

Gál Kinga a Patrióták munkareggelije előtt magyar újságíróknak nyilatkozva közölte, a pártcsoport csúcsértekezlete alkalom arra, hogy tagjai egyeztessék az uniós csúcs napirendjén szereplő témákat, erős üzeneteket határozva meg.

GÁL Kinga
Gál Kinga, a Fidesz–KDNP európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke, a Patrióták Európáért frakció első alelnöke nyilatkozik a sajtó képviselőinek a Patrióták Európáért frakció vezetőinek találkozója előtt a brüsszeli Magyar Házban 2024. október 17-én
Fotó: Purger Tamás / Forrás: MTI

Az uniós csúcs főbb témaköreit említve a politikus kiemelte: Európa ezer sebből vérzik, köztük a migráció tekintetében is. Ezrek érkeznek naponta, fiatal, életerős emberek, felsorakozva, mint egy hadsereg – hívta fel a figyelmet.

„Tenni kell azért, hogy az uniós határok védelme végre támogatást kapjon, és ne büntetést érdemeljen, ne bűn legyen és ne elítélendő a külső határvédelem” – fogalmazott.

Kijelentette: meg kell vizsgálni, hogy van-e kilépési lehetőség a – szavai szerint – nagyon rossz és elhibázott migrációs paktumból, valamint, hogy fel lehet-e függeszteni a paktum végrehajtását. Gál Kinga reményét fejezte ki, hogy a migráció témájában előrelépést lehet elérni, ugyanis – mint kiemelte – a helyzet változott, az uniós migrációs politika azonban még mindig ott tart, mint 2015-ben.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában