Szponzorált tartalom

2020.10.21. 15:34

Fényt mindenhova: ezért vásárolj te is LED szalagot!

Az elmúlt években különösen népszerűvé váltak a különféle LED szalagok. Ennek oka, hogy kivételes lehetőséget nyújtanak, hogy a saját ízlésünkre szabva valósítsuk meg elképzeléseinket, ráadásul mindezt gyorsan és költséghatékonyan. Írásunkban Magyarország legnagyobb e-világítástechnikai áruháza, a Lumenet segítségével mutatjuk be, hogy hogyan találhatod meg az igényeidnek leginkább megfelelő LED szalagot.

Fotó: stefanie aumiller

De mik azok a LED szalagok?

Led szalag

A LED szalagok olyan, keskeny és rugalmas, kisfeszültségű egyenárammal működtethető áramköri lapok, amelyekre LED diódákat szereltek fel. Egy átlagos LED szalag 5 méter hosszúságú, méterenként 60 LED chipet tartalmaz. A típusok többsége szabadon, a gyártó által előre meghatározott pontokon méretre vágható. Általában 2,5-5 centiméteres távolságokon tudjuk precízen méretre szabni a LED szalagot, méghozzá egy egyszerű, háztartási olló segítségével. A szélesség azonban fix, így előre érdemes tájékozódni a kiszemelt LED szalag pontos méretéről. Jó hír, hogy 5-20 mm szélesség között sokféle LED szalag érhető el. Ezen kívül fontos még kiemelni, hogy elérhetők különféle toldók is, így amennyiben a LED szalag hosszúsága nem elegendő, ezekkel bővíteni tudod a fényforrásod hosszúságát. Amennyiben a LED szalagot olyan helyre tennéd, ahol szem előtt van, érdemes lehet LED profilban gondolkodni: az akár eloxált alumínium tokozásban megvásárolható LED profilok elegánsak és szakszerűen felszerelve professzionálisan is néznek ki. A LED profilok között felületre szerelhető, süllyeszthető és sarokba illeszthető darabok is megtalálhatók.

Milyen típusú LED szalagok érhetők el?

A különféle LED szalagok lehetnek egyszínűek, de akár RGB LED szalagok is elérhetők, amelyek távirányítással vezérelve több millió színben világíthatnak. A legnépszerűbb egyszínű LED szalagok természetesen fehér színben világítanak, de vásárolhatók piros, kék vagy akár zöld színűek is. Aki komolyabb megoldást szeretne, az dönthet az RGB LED szalagok mellett. Ezek a leggyakrabban LED szalag szettként érhetők el, azaz nem pusztán magát a fényforrást, de a szükséges tápegységet és akár távvezérlőt is találunk a csomagban.

Philips Hue led szalag

A LED szalagok csúcsát a Philips HUE Led szalagok jelentik, ezek ugyanis nem pusztán egyszerű LED fényforrások, hanem a Philips okosvilágítás-rendszerének tagjai, ezáltal okostelefonról vezérelhetők, de akár a kompatibilis Philips televíziókkal együtt is használhatók.

Hogyan válasszak LED-szalagot?

Van néhány dolog, amit el kell döntened, mielőtt LED szalagot vásárolnál: az első, hogy pontosan hova is szeretnél LED-szalagot tenni, annak milyen szerepet kell betöltenie. Nappaliba érdemes lehet például többszínű, RGB-LED szalagot vásárolni, de konyhába vagy hálószobába egy egyszerű fehér is tökéletes lehet. Utóbbiak esetén vedd számításba, hogy milyen színhőmérsékletűt szeretnél: a hidegfehér, melegfehér, vagy természetes fehér árnyalatokból választhatsz.

Led szalag a lakás különböző pontjain egyaránt használható

Emellett le kell előre mérni, hogy milyen hosszúságúra van szükséged, illetve mekkora fényerejű LED szalagot vásárolnál. Az, hogy egy LED-szalag mekkora erősségű fényt bocsájt ki, lumen/méterben adják meg: értelemszerűen minél nagyobb ez az érték, egy méterre vetítve annál nagyobb fényerejű az adott szalag. A belépőszintet a 2-300 lumen/méter fényáramú típusok jelentik, de elérhető akár 2000 lumen/méter fényáramú típus is.

Végezetül, de nem utolsó sorban gondold át, érheti-e bármilyen környezeti hatás a LED-szalagot: ha vizes, párás helyen használnád, úgy célszerű IP65 védettségű modellt választani, ezeknek nem okoz gondot a vízpára vagy akár nagy mennyiségű por, homok. Fontos, hogy léteznek kültéri modellek is, így ha kertben vagy házfalon rögzítenél LED-szalagot, úgy oda való, minőségi darabot vásárolj, így élvezheted a legtovább frissen vásárolt fényforrásod.

 

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában