Sátoraljaújhely hírei

2019.03.15. 12:33

Fiatal életét áldozta a magyar szabadságért

Sátoraljaújhely-Széphalom - Bár március 15-én a forradalom kitörésére emlékezünk, helyénvaló azok alakját is felidéznünk, akik az életüket adták a magyar szabadságért.

Sátoraljaújhely-Széphalom - Bár március 15-én a forradalom kitörésére emlékezünk, helyénvaló azok alakját is felidéznünk, akik az életüket adták a magyar szabadságért.

Ilyen ember a széphalmi Kazinczy Lajos is, aki mindössze 29 éves volt, amikor az 1848–49-es forradalom és szabadságharcban vállalt szerepéért kivégezték. Kegyelemből golyó általi mártírhalált halt a tizenötödik aradi vértanúként is emlegetett férfi, aki a széphalmi nyelvújító Kazinczy Ferenc és gróf szendrői Török Sophie gyermeke volt.

Végig a ranglétrán

1848 tavaszán jelentkezett a szerveződő honvédségbe. Augusztus végéig részt vett a délvidéki harcokban, majd főhadnagyi, később századosi rangban szolgált. Buda feladása után Perczel Mór hadtestébe osztották be, és alezredesi rangban huszárezred-­parancsnokká nevezték ki. Egységével harcolt a szolnoki és a ceglédi ütközetekben. A tavaszi hadjáratban Klapka György hadtestében volt dandárparancsnok. A nagysallói ütközetkor megbízták egy tartalék hadosztály szervezésével. A felállított mintegy hét­ezer fős seregtesttel augusztus 6-án Bem csapatainak megsegítésére Erdélybe indult.

Fegyverletétel és megtorlás

A világosi fegyverletétel hírére augusztus 24-én Grotenhjelm orosz tábornok csapatai előtt letette a fegyvert. A bíróság ítéletét Haynau jóváhagyta és október 25-én Kazinczyt az aradi vár sánc­árkában agyonlőtték – ő a tizenötödik aradi vértanú.

ÉM

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!