Figyelem!

2024.07.05. 20:00

Folyadékhiány = kábult autóvezető

Súlyos balesetet okozhat, ha nem iszunk elég vizet a forróságban.

Édes Richárd

Súlyos tünetekkel jár a folyadékhiány

Fotó: Dima Berlin

Kánikula idején a közlekedési balesetek jelentős részében szerepet játszik az autóvezető vízhiánya. A vízivás befolyásolja az összpontosítást vezetés közben. Ha a sofőr nem iszik elegendő mennyiségű vizet a kánikulában, annak önkéntelen sávelhagyás, kései fékezés, szédülés, hányás lehet a következménye. 

 

Close-up of woman drinking water at beach against sky
A folyadékpótlás minden helyzetben fontos
Fotó: Cavan Images

Az angol Loughborough-i Egyetem és az Európai Hidratációs Intézet által kiadott tanulmány szerint a nem megfelelően hidratált vezetők hasonló hibákat követnek el, mint az ittas vezetők, akiknek a vérében 0,8 g/l alkohol van

- írja a vezess.hu.

„Három liter vizet igyunk a melegben a nap során, de arányosan elosztva”

Dr. Tiba Sándor orvos szerint a folyadékfogyasztás mindig nagyon fontos az ember életében, azonban nyáron még kiemeltebb szerepet kap:

„Az ember a mindennapjai során lélegzik, izzad és vécére megy, mindez akár 1.5-2 literes folyadékvesztést is jelenthet. Akkor van az emberi szervezet egyensúlyban, ha nagyjából ugyanennyi vizet iszunk egy nap”.

A nyári forróságban az ember vérkeringése felgyorsul. Amikor a keringési sebesség nem elég nagy, pszichés koncentrációs nehézség lép fel, mert az emberi agy nem kap elegendő mennyiségű vért. Ilyenkor dr. Tiba Sándor szerint sokkal nehezebb vezetni, és a legkisebb megterhelés is nehézségeket okoz a koncentrációs készség működésében. A magas vérnyomással küzdő vezetők esetében még hatványozottabb kockázatot jelent, ha nem isznak kellő mennyiségű vizet a kánikulában. 

A doktor szerint ilyen szélsőségesen meleg időben érdemes több vizet, teát, limonádét fogyasztani, mert ezek segítenek a figyelem fenntartásában. Minden olyan folyadékbevitel javítja az összpontosításban vezetés közben, ami nem szénsavas. 

Az energiaital ilyen hőségben nem javasolt, mert legalább 6 kávényi koffein is jelen lehet egyetlen energiaitalban:

„Átmenetileg ugyan felgyorsítja az ember keringési rendszerét, hosszú távon viszont dehidratálja az embert, és még jobban fog a vezetőnek hiányozni a víz”- mutat rá az energiaital ellentmondásos hatására az orvos.

Az orvos szerint az lenne az ideális, ha ilyen nagy nyári melegben a gépkocsivezetők közel 3 liter vizet innának meg, de elosztva, arányosan. A vezetés előtt egy kicsit, és közben is, hogy ne egyszerre kapjon az emberi szervezet ilyen jelentős vízmennyiséget. 

Az egészségügyi szakember állítja, a nagy hőségben a túlzottan fűszeres, sós ételekkel szintén vigyázni kell. Ha nem iszunk hozzájuk kellő mennyiségű vizet, akkor könnyen dehidratáltságot okozhatnak, ami az összpontosítás zavara által balesethez vezethet. 

A koncentrációhiányos sofőr komoly kockázati tényező a közlekedésben

A rendőrség kiemelt figyelmet fordít arra, hogy az autóvezetők minél több vizet fogyasszanak, mielőtt a volán mögé ülnének. 

A fáradtság, a dekoncentráció, valamint a figyelem csökkenése nagyban hozzájárulhat egy baleset bekövetkezéséhez, nem is beszélve az esetleges vezetés közbeni elalvásról.

- beszélt a baleseteket okozó összpontosítás hiányáról Dobi Tamás rendőr őrnagy, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.-”A hőtan első törvénye, hogy kánikulában a sofőrök igyanak vizet vezetés közben, vagy előtte. Akik kábult, dehidratált állapotban vesznek részt a forgalomban, azok magas kockázati tényezőt jelentenek a biztonságos közlekedés számára. A nyári időszakban igyanak az átlagosnál nagyobb mennyiségű alkoholmentes folyadékot. Mindig legyen náluk ásványvíz, vagy üdítőital. Akkor is, ha gyalogosan közlekednek.”

Dobi Tamás sajtóreferens szerint általános probléma, hogy a járművezetők a hőségben jellemzően kevésbé tudnak koncentrálni. A megszokottnál figyelmetlenebbek, nem veszik észre a közúti jelzéseket, vagy későn reagálnak a kialakult közlekedési szituációra, esetleg veszélyhelyzetre. 

A koncentráció hiányosságai miatt a reakcióidő hosszabbá válik. A reflexek tompulnak, a mozdulatok kapkodóvá válnak, ezért megnő a vezetéstechnikai hiba lehetősége. A melegben a közlekedők többnyire türelmetlenebbek, hamarabb elveszítik az önkontrollt, így hajlamosabbak az agresszív és durva szabályszegésekre.

A rendőr őrnagy arra kéri az autóvezetőket, hogy ebben a hőségben is őrizzék meg a hidegvérüket:

„Legyenek türelmesek, vezessenek kissé lassabban, óvatosabban, számítva az ilyenkor természetes koncentráció- és reflexcsökkenésre! Haladásuk során tartsanak nagyobb követési távolságot, és legyenek megértőek a többi sofőrrel szemben, ha az utak zsúfolttá válnak!” 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában