Tiszaújváros hírei

2019.04.09. 07:48

Tiszaújváros helyett a semmibe vezetne Polgárról a kerékpárút

Tiszaújváros, Polgár - Hiábavaló volt a közös felbuzdulás, Tiszaújváros TOP-os támogatási kérelmét elutasították.

Tiszaújváros, Polgár - Hiábavaló volt a közös felbuzdulás, Tiszaújváros TOP-os támogatási kérelmét elutasították.

A testvérvárosi kapcsolat ünnepélyes megerősítésére gyűltek össze 2015 novemberében a megyénkbeli Tiszaújváros és a néhány kilométerrel odébb, de már a Tisza túloldalán, Hajdú-Bihar megyében található Polgár városának vezetői. Az esemény rangját jelezte, hogy az okmányt ellátta kézjegyével Török Dezső, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei és Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke is.

Közös akarattal

A két város között a testvérvárosi kapcsolaton túl a mindennapokban még szorosabb az együttműködés, hiszen emberek százai járnak át dolgozni Polgárról a tiszaújvárosi nagyüzemekbe, illetve sokan költöztek át Tiszaújvárosból Polgárra az utóbbi időben.

A két városvezető akkori megállapodása révén a megújított együttműködés egyik első vívmánya lehetett volna a két várost a 35-ös út mentén – a Tisza-hídon keresztül – összekötő kerékpárút, amely alapvetően a munkába járást segítette volna. Bráz György, Tiszaújváros polgármestere azt tette még hozzá, hogy az elképzelések szerint kapcsolódott volna a folyó gátrendszerén kanyargó kerékpárút-hálózathoz, ezáltal turisztikai szerepet is kapott volna. Ezt erősítette meg Tóth József, Polgár polgármestere; a kerékpárutat úgy gondolta tovább, hogy annak megépítése fontos állomása lehetne egy, a két megyeszékhelyt, Debrecent és Miskolcot összekötő bicikli­út-hálózatnak.

A megyei közgyűlési elnökök is kifejezték azon reményüket, hogy a két megyét is összekapcsoló beruházás a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) révén támogatandó, és arra biztatták a két város polgármesterét, hogy pályázzanak és mihamarabb kezdjenek hozzá a kerékpárút megépítéséhez. Az ilyen projektek további közös fejlesztési lehetőségekhez nyitják meg az utat.

A képzeletbeli bomba akkor robbant, amikor kiderült, hogy Polgár városa megnyerte az általa, saját megyéjében benyújtott pályázatot, míg Tiszaújváros nem.

Bráz Gyögy, Tiszaújváros vezetője kérdésünkre idézte a határozatot, amit megkaptak: „Tájékoztatásul közöljük, hogy a Magyar Államkincstár Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóság 2017. november 24. napján kelt értesítése szerint a TOP-3.1.1-15 kódszámú Fenntartható települési közlekedésfejlesztés pályázatra Tiszaújváros Város Önkormányzata által benyújtott, Tiszaújváros és Polgár közötti kerékpáros közlekedés fejlesztése című támogatási kérelem elutasításra került…”

– Ez a döntés az önkormányzat számára érthetetlen volt, mivel Hajdú-Bihar megye területén a Tiszaújváros felé tervezett kerékpárút megépítését a TOP támogatta – mondta Bráz György. – Próbáltunk több fórumon tájékoztatást kérni a döntésről, és próbáltunk a döntés kedvező irányba történő megváltoztatását elérni, de nem értünk el sikert.

A pályázatnyertes Polgár is kényelmetlen helyzetbe került, hiszen a nyertes közel 500 millió beruházás 93 milliós önrészét hitelből biztosította, és mielőbb el kellene kezdeni a beruházást. De jelen helyzetben a polgári vasútállomásról kiinduló kerékpárút elkészülte esetén a megyehatáron, a semmiben érne véget. A megyehatár ráadásul nem is a Tisza-folyó fősodrában van, hanem jócskán a polgári oldalon. Tóth József polgármester azért is aggódik, hogy a célját nem betöltő kerékpárútra kapott támogatást, nehogy vissza kelljen fizetni a végén.

Van még remény?

Bráz György elmondta még, hogy a megyei közgyűlés elnöke a 2021 és 2027 közötti uniós ciklusra vonatkozó területfejlesztés szektorális tervéhez márciusban kért adatgyűjtésre Tiszaújváros fejlesztési javaslatai között szerepeltették a kerékpárút tervét.

Abban is lehet még reménykedni, hogy a közeljövőben újra lesz pályázati lehetőség a jelen ciklusban korábbi pályázatokban ki nem osztott pénzekre. Ha itt figyelembe tudnák venni a tiszaújvárosi projektet, megoldódhatna ez a róka fogta csuka helyzet.

Szaniszló Bálint


[related-post post_id="4192571"]

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!