Labdarúgás

2020.04.09. 11:30

A megyeiek még nem kiscsoportoznak

Mezőkövesden és Diósgyőrben is egyéni edzéstervekkel kezdték a hetet a labdarúgók.

Berecz Csaba

Több mint három hete, március 14-én léptek pályára utoljára a labdarúgó NB I. csapatai, a 25. fordulóban, a beköszönő koronavírus miatt zárt kapus mérkőzéseken. Nem sokkal ezután az is kiderült, hogy nemcsak meccseket nem játszhatnak a labdarúgó-együttesek, de a csoportos edzéseket is szüneteltetni kell. Ezzel kapcsolatosban akkor a két megyei csapat szakmai vezetője, Tóth László, a Mezőkövesd Zsóry FC szakmai igazgatója és Benczés Miklós, a Diósgyőri VTK sportigazgatója is úgy nyilatkozott, hogy játékoskereteik tagjai otthonukban, lakóhelyük környékén, egyéni edzésrend alapján igyekeznek magukat szinten tartani.

Kiscsoportos

Nemcsak idehaza, a legtöbb európai országban is így kezdték a kényszerszünetet, ám azóta több helyen már útjára indultak a kiscsoportos foglalkozások. Németországban a Bayern München is lépett egyet előre, az egyéni felkészülések után, tegnaptól az első csapat keretének tagjai az edzőközpontjukban 4-5 fős kis csoportokban, egymástól elkülönítve edzettek. Az is kiderült tegnap, hogy a magyar csapatok közül a Ferencvárosi TC-nél már a múlt héten is voltak kiscsoportos foglalkozások. A zöld-fehérek sportmenedzsere, Hajnal Tamás azt nyilatkozta erről, hogy nem a teljes keret vett részt ezeken a foglalkozásokon, hatnál több játékos nem volt jelen egy edzésen, és heti három alkalommal volt ez a programjuk. A sportvezető arról is beszélt, hogy a játékosok otthon öltöztek, onnan érkeztek meg az ötven-hatvan perces edzésekre, és minden tréning előtt volt lázmérőzés.

Tervezik, de várnak

Ezzel kapcsolatban kíváncsiak voltunk arra, hogy a megyei NB I.-es labdarúgócsapatoknál jelenleg milyen edzések vannak.

– Tervezzük mi is a kiscsoportos foglalkozások beindítását, lehet, hogy erre a jövő hét elején vagy akár már ezen a héten sor kerülhet, de a korábban bevezetett kijárási korlátozást meghosszabbító, esetleg feloldó kormánydöntést még megvárjuk, utána döntünk arról, hogy hogyan folytassuk. Mivel a kormány korábbi döntése április 11-ig rendelte el a kijárási korlátozást, ezen a héten, a hírek szerint szerdán születhet ezzel kapcsolatban újabb határozat – válaszolta érdeklődésünkre Tóth László, a kövesdiek szakmai igazgatója, aki arra a kérdésre, hogy a keretüket nem fenyegeti-e olyan veszély, mint ami a Kisvárdával előfordult (két román játékos, Latovlevici és Grozav engedély nélkül hazautaztak, emiatt szerződést bontott velük a klub), illetve hogy van-e szó a klubnál a játékosok fizetésének csökkentéséről, ezt felelte: – Nem tudok olyanról, hogy valaki is hasonlóra készülne, mint ami Kisvárdán előfordult. A költségvetés újragondolása természetesen nálunk is napirenden van, erről egyelőre klubvezetői szinten folynak a megbeszélések.

Felelős magatartást

Ahogy a kövesdiek, úgy a diósgyőriek is kivárnak.

– A koronavírusra tekintettel kormányhatározat került kiadásra, amelyben kijárási korlátozást rendeltek el. Ezt szem előtt tartva ez a hetünk is úgy kezdődött, hogy játékosaink egyéni edzéstervek alapján otthonaikban készülnek, a Dobos Attila erőnléti edző által előírt gyakorlatokat hajtják végre. Egyelőre nem változtatunk ezen, egyrészt azért, mert a kormány esetleges újabb döntésére várunk, arra, hogy lesz-e feloldás vagy bármilyen más lépés, illetve a Magyar Labdarúgó-szövetség állásfoglalására is kíváncsiak lennénk – mondta Benczés Miklós, a diósgyőriek sportigazgatója, aki arra a kérdésre, hogy mutatkoznak-e olyan nehézségek náluk, mint ami előfordult a Kisvárda MG csapatánál, ahol légiósok elhagyták a klubot, hogy a családjaikkal lehessenek, ezt válaszolta: – Eddig ez nem okozott problémát nálunk. Kétségtelen, hogy nem könnyű ez a helyzet senki számára, a légiósoknak talán még nehezebb ez az időszak, de egyfajta fegyelmezettséget követel mindenkitől. Ahogy a legtöbb ember, úgy mi is szeretnénk folytatni a korábbi munkánkat, itt, a DVTK labdarúgócsapatánál nagyon várjuk, hogy újra közös edzések legyenek, és ezt követően meccseket is játszhassunk, de ugyanakkor a koronavírus okozta helyzetben felelős magatartást is kell tanúsítsunk.


Videókonferencia

A labdarúgó NB I.-ben szereplő csapatok tulajdonosi köre hétfőn délelőtt videókonferencia-megbeszélést tartott, amelynek a fő témáját a bajnokság folytatásának forgatókönyve szolgáltatta. Lapunk úgy értesült, hogy a klubtulajdonosok nézetei alapján, jelen állás szerint a május 23-i újrakezdésre mutatkozik esély, ha pedig ez akkor még nem lehetséges, akkor legkésőbb június 13-ig el kell kezdődniük a bajnoki mecscsek bepótlásának, hogy a 2019/20-as évadot be lehessen fejezni. De lehet, hogy ha ez utóbbi dátum erősödik, az azzal is jár majd, hogy azoknak a játékosoknak a szerződéseit, akiké június 30-án járna le, meg kell hosszabbítani, ez esetben ugyanis júliusban is még a mostani évad meccseit játszanák. Az biztos, hogy az Európai Labdarúgó Szövetség jelenleg érvényes kiírása szerint a magyar bajnokság 2019/20-as győztesének július 7-én vagy 8-án Bajnokok Ligája-meccset kellene játszania a selejtező 1. fordulójában, további három magyar gárdának pedig július 9-én az Európa-liga-selejtező 1. körében kellene pályára lépnie (erre a Mezőkövesd Zsóry FC együttesének is jó esélye van).

(A borítóképen: A DVTK játékosai is otthonaikban készülnek| Fotó: ÉM-Archívum)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!