Gazdaság

2020.04.07. 09:00

Az olcsó benzin jól jöhet

Az ipari termelésből kiesettek találhatnak a mezőgazdaságban munkát.

Pap Gyula

Fotó: kapilali

Az időjárás változékony alakulása adhat okot az aggodalomra a mezőgazdaságban, némi kedvező hatást az üzemanyagár mostani tendenciája válthat ki – mondta el Taskó József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Borsod megyei elnöke. Komoly tétel ez a kiadási oldalon, hiszen a géptípusoktól és számos egyéb tényezőtől függően 80-120 liter üzemanyag is elmegy hektáronként egy-egy szezonban – tette hozzá az elnök, aki maga is gazdálkodó.

Fejtrágyázás, növényvédelem

A tápanyag-utánpótlás zajlik jelenleg a földeken, a fejtrágyázás első hullámával már végeztek, hamarosan kezdődhet a második. A fagykár sajnos a gyümölcsösökben komolyan jelentkezett, de a megindult búzát is megcsípte a hajnali fagy. – Reméljük, a szívós növény ezt még kiheveri – fogalmazta meg. A búzaföldeken a gyomirtás van folyamatban, a repcénél a rovarkártétel csökkentése a legfontosabb.

A munkaerő-ellátottság az idénymunkáknál lesz kérdéses, ha a határon túli dolgozók nem jutnak el, az ipari termelésből kiesettek találhatnak itt munkát.

Az elmúlt héten tapasztalt hideg idő az őszi vetésű kalászosokban nem tett kárt – tudtuk meg az Országos Meteorológiai Szolgálat agrometeorológiai elemzéséből. A bokrosodás fenológiai fázisában levő búza és árpa, valamint a 6-8 leveles repceállományok továbbra is jó állapotban vannak. A korai csonthéjas gyümölcsöket azonban sokfelé teljes virágzásban érte a fagy, ami komoly károkat okozhatott. A szakirodalom szerint a kajszi esetén a teljes virágzás fázisában -2,9 foknál kezdődik a károkozás, és -5,6 fok esetén már 90 százalékos a fagykár. Ezek az értékek azonban függnek a fajtától és a kritikus hőmérséklet fennállásának időtartamától is. A kajszi egyik fontos termőterületén, a Hernád-völgy térségében (Boldogkőváralja, Gönc) többször is előfordultak fagyok a hét első felében, de arrafelé csak -2, -4 fokig hűlt le a levegő.

Melegedés jön

A múlt héten északnyugat felől hidegfront érte el hazánkat megerősödő, többfelé viharossá fokozódó északi széllel, és eső, havas eső, az északi országrészben havazás formájában csapadék is hullott. Reggel ismét többfelé hűlt fagypont alá a levegő hőmérséklete, a leghidegebbnek a szerda reggel volt, amikor is -12 fokkal megdőlt az országos hidegrekord. Csütörtöktől ismét melegedett az idő. A sok napsütés mellett kevés fátyol- és gomolyfelhő volt jellemző. Csapadék nem volt. A délire, délnyugatira forduló szelet helyenként élénk széllökések kísérhetik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -1 és -6 fok között várható, de a fagyzugos helyeken pár fokkal hidegebb, míg a vízpartokon és a magasabban fekvő helyeken enyhébb is lehet a hajnal. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 15 fok között valószínű – ígéri az Országos Meteorológiai Szolgálat.

(A borítóképen: Legalább az üzemanyag olcsó a tavaszi munkákat végző gépekhez | Fotó: MediaWorks)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!