Iskola

2020.05.02. 07:00

Érettségi a járvány árnyékában

Vizsgák kézfertőtlenítéssel, szájmaszkban, kesztyűben és csoportosulás nélkül.

Hegyi Erika

Rendhagyó érettségi vizsgák kezdődnek május 4-én országszerte, hiszen a koronavírus-járvány miatt különleges intézkedésekre van szükség a vizsgák biztonságos lebonyolításához. Az általunk megkérdezett középiskolák már javában készülnek az írásbelik megszervezésére. A hét végéig minden intézménybe megérkeznek a védőfelszerelések is.

A Miskolci Zrínyi Ilona Gimnáziumba ma szállítják a Miskolci Tankerületi Központtól a szájmaszkokat, kesztyűket és fertőtlenítőt, tudtuk meg Fridrikné Várhegyi Renáta intézményvezetőtől. Mint mondta, az osztálytermeket már fertőtlenítették, a terembeosztással is elkészültek, az érettségiző diákokat pedig értesítették, hogy kinek melyik teremben kell majd vizsgáznia. A gimnáziumban 14 teremben írnak a tanulók a szabályoknak megfelelően: egy teremben nem lehet több 10 diáknál. Különös odafigyelést igényel majd a tanulók beléptetése, hiszen az iskolának csak egy bejárata van. Rendészek és pedagógusok ügyelnek majd arra az iskola előtt, hogy a diákok megfelelő távolságot tartsanak egymástól. Az egyik portás adagolja a kézfertőtlenítőt, a másik adja a kesztyűt és a szájmaszkot, ezután az érettségizők rögtön abba a terembe mennek, ahol vizsgáznak, sorolta a igazgató. Hozzátette: az persze kérdés, hogy az érettségi után találkoznak-e egymással, hiszen azt a pedagógusok már nem látják.

Vizsgabehívó levéllel

A Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumában 75 diák érettségizik, ők 12 teremben ülnek majd le, plusz 3 teremben az emelt szinten érettségizők vizsgáznak történelemből és angolból, mert az intézmény nekik is helyet adott. A kormányhivatal kérte őket erre, mert van olyan iskola, ahol teremszűke alakult ki. Nagy-Baló Csaba igazgató jelezte: minden diáknak küldtek vizsgabehívót, ami mellé levelet is mellékeltek. A behívón pontosan szerepel, hogy a diák melyik nap melyik teremben fog írni.

– Kértük, hogy a diákok 8.15 és 8.30 között érkezzenek. A bejáratnál történik a kézfertőtlenítés, az aulában megkapják a védőfelszereléseket, majd egyenesen az osztályterembe kell igyekezniük. Ott várja őket a felügyelő tanár, aki a helyükre ülteti a diákokat, és nem lesz arra lehetőségük, hogy közelebb kerüljenek egymáshoz, mint másfél méter. Az aulában én vigyázok arra, hogy ne tömörüljenek. A rendőrök bár felajánlották a segítségüket, mi nem kértük ezt, mert fegyelmezett gyerekeink vannak, és tudják, hogy miért van szükség az óvintézkedésre. Így is elég stresszes helyzetben lesznek, a lelki állapotukat pedig nem könnyíti, ha még rendőrt is látnak – fogalmazott az igazgató. Azt is megtudtuk, hogy a vidéken lakó diákok kollégiumi elhelyezést kérhettek. Ezzel éltek is, a 33 kollégista közül 17-en költöznek vissza, de mindenkit külön szobában helyeznek el.

A miskolci Kossuth Lajos Evangélikus Gimnázium már azelőtt vásárolt szájmaszkokat, mielőtt megérkeztek volna a központi készletek, tudtuk meg Tiborc-Kovács Kinga igazgatóhelyettestől. Itt is megtették a megfelelő óvintézkedéseket. A Kossuthban 135 diák érettségizik majd. Külön bejáratokon lépnek be az iskolába, mert a gimnázium 3 kapun keresztül is megközelíthető. Figyelnek arra, hogy a tanulók ne csoportosuljanak. Egy teremben kevesebben vizsgáznak majd, mint 10 fő, az asztalokon egy x jelzi, hogy hová ülhetnek, hiszen a biztonságos távolságot itt is be kell tartani.

Rásegítő járatokkal

A közlekedési vállalatoktól azt kérdeztük, hogy jutnak majd el a diákok az iskolákba. A zsúfoltság elkerülése érdekében a megyeszékhelyen az MVK Zrt. rásegítő járatokat indít az érettségi első két hetében. A részletes tájékoztató megtalálható a közlekedési vállalat honlapján.

A vidéki diákoknak a Volánbusz oldalára is érdemes ellátogatni. A társaság ugyanis május 4-től várhatóan 21-éig az érettségiző diákokat segítve a tanszüneti menetrendtől eltérően indítja járatait. A jegyek és bérletek megváltására azonban csak elővételben van lehetőség.

(A borítóképen: Folyamatosan érkeznek az iskolákba a védőfelszerelések, a Kossuth Lajos Evangélikus Gimnázium készletét Magyari Judit és Tompa Médea mutatta meg nekünk| Fotó: Ádám János)

Kapcsolódó cikkeink:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!