Folyamatos frissítés

2020.03.25. 11:30

Koronavírus: A járvány hatásai az ügyintézésre és a rendezvényekre

Több nagy rendezvény is elmarad megyénkben, nem kivétel a sport sem. Bizonyos szolgáltatások tekintetében viszont nincs nagy változás.

Forrás: Shutterstock/Illusztráció

A napokban várható a fertőzöttek számának hirtelen megnövekedése, eközben pedig egyre több helyen készítenek szájmaszkokat a védekezéshez. Nagy rendezvények maradnak el, nem kivétel az NB II. futballbajnoksága sem.


20:00

Az Országos Mentőszolgálat, 255 mentőállomásán, több mint nyolcezer életmentő küzd az új koronavírus ellen. Mint írják: elhivatott bajtársaikra rendkívüli szeretet zúdult az elmúlt napokban.


19:00

Az óvodában irányított foglalkozások vannak, de hogyan oldjuk ezt meg otthon?


18:10

A koronavírus-járványra és a kormány által kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel ózonos fertőtlenítéssel bővíti a Volánbusz a vírus terjedése elleni védekezés eszköztárát.


17:07

Mit csinálnak a miskolci szimfonikusok koronavírus-járvány idején?


16:35

Az Árvai családba nem kell tálcán hozni a hülyeséget, a testvérek humorral próbálják átvészelni ezt az időszakot. Youtube csatornát indítottak.


16:11

Nagyon nehéz idők járnak mindenkire ezekben a napokban, hetekben, hiszen a gyerekek már hetedik napja nem járnak óvodába, iskolába, így az otthon tanulás, gyakorlás időszaka mellett nem kevés feladatot ró a sokszor home office-ban dolgozó szülőkre a feladat, hogy valahogy lekössék őket.


15:50

Lemondták a Gömör Expót

A koronavírus-járvány terjedésének megállítása érdekében a kormány veszélyhelyzetet hirdetett az ország egész területére, amely érinti a beltéri és a szabadtérre tervezett rendezvényeket is. Putnok önkormányzata ezért úgy döntött, hogy a május második hétvégéjére tervezett, nagy hagyományokkal rendelkező vásárát, a Gömör Expót nem rendezi meg. Amennyiben a zsinórban 22. rendezvényt egy későbbi időpontban meg lehet tartani, arról időben értesíteni fogják az érdeklődőket.


14:00

A hétpróbázót Belek helyett Budapesten, az edzése után érte a hír, hogy plusz egy éve van.

Nemes Ritának, a DVTK atlétájának ezekben a napokban a törökországi Belekben kellene készülnie, de a válogatott kerettag hétpróbázó, akinek még lehet esélye olimpiai kvótaszerzésre, e helyett Budapesten maradt, és ezen a héten a BOK csarnokban készül.


13:30

Nem a bezártság a legnagyobb gond, pedig azt hittem, ez lesz a legnehezebb.

Egy hete itthon dolgozom. Azt gondoltam, hogy ha reggel nem megy el másfél óra a két kis gyerek elkészítésével és oviba, bölcsibe szállításával, ami hétfőtől péntekig tart, reggel fél kilencig, akkor már beljebb leszek.

Majd a reggeleket arra használom, hogy nyugodtan átgondoljam a napot, és szépen felépítsem a napi teendőket. Vagyis: délelőtt munka, kis mozgás és játék a gyerekekkel, ebéd, altatás, amíg alszanak megint munka, délután háztartás, este vacsora, megint egy kis játék, fürdetés, altatás. Pontos napirend.

Ezt harsogja az összes online média, a televízió, a rádió. Készíts napirendet, és aszerint haladj.


12:30

Kézfertőtlenítő pontok Ónodon!

Többféleképpen is harcolnak Ónodon a járvány terjedése ellen.

Többféleképpen is harcolnak Ónodon a járvány terjedése ellen. A településen nagy összefogásban gyártják a szájmaszkokat, hogy mindenkinek legyen ilyen védőeszköze. Emellett a fertőtlenítésre is nagy hangsúlyt fektetnek, ezért a település több pontján, az egészségügyi intézményekben, a boltoknál úgynevezett kézfertőtlenítő pontokat jelöltek ki. Itt kézmosóra hasonlító eszközök találhatóak, amelyben a tartály fertőtlenítő folyadékkal van feltöltve. Használata során lábbal kell a tartályon lévő pumpát lenyomni, a csapból kifolyó fertőtlenítőt a kézen szétkeni, és hagyni megszáradni. Kérik, hogy aki gumikesztyűt hord, az is fertőtlenítsen – tájékoztatott a település önkormányzata a közösségi oldalán.


12:00

Megérzi a világjárvány okozta válságot a hazai borágazat is.

Dr. Molnár Péter, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke lapunknak azt mondta, a boreladás három hazai lábából kettő, vagyis a borturizmus, valamint az éttermi értékesítés szinte teljesen leállt, egyedül az áruházláncok és a kiskereskedelem viszik a borokat. Az exportban tapasztalható folyamatok azonban azt mutatják, hogy kezd újjáéledni a keleti piac, vagyis ismét rendelnek borokat Kínába és Dél-Koreába is. A régi rendelésállomány visszaépülése a járvány előtti szintre viszont borítékolhatóan hosszú folyamat lesz – mondta. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a tokaji borok jelentős része már interneten keresztül, kiszállítással is rendelhető.


9:45

Nagy rendezvények maradnak el

Két település nagy tavaszi rendezvénye is elmarad húsvétkor a koronavírus-járvány miatt.

Két település nagy tavaszi rendezvénye is elmarad húsvétkor a koronavírus-járvány miatt. Mezőkövesden hagyományosan a Matyó Húsvét az első nagy program az évben, amelyre évről évre ezrek látogatnak el: idén nem tartják meg. Szomolyán április 11-én tartották volna a Cseresznyevirágzás Ünnepét, amelynek időpontja évről évre változó. Nemcsak az ünnepi rendezvényt, hanem a futóversenyt sem tartja meg a szervező Szomolya Idegenforgalmáért Egyesület. A civil szervezet bejelentette még azt is, hogy a márciusra tervezett szomolyai rövid szárú fekete cseresznye csemetefák kiosztását is elhalasztja őszre.


9:30

A KBSC labdarúgócsapatának vezetőedzője, Dzurják József otthonában erősít.

Valamennyi hazai futballbajnokságban szünet van a koronavírus-veszély miatt, így az NB II-ben is, ahol, a 2019/2020-as szezonból még 9 meccset kellene lejátszania a Kazincbarcikai SC csapatának.

Június 30-ig befejeznék?

– Edzés nincs, azonban azok a játékosok, kerettagok, akik Kazincbarcikán tartózkodnak, kettes-hármas csoportokban kimehetnek futni a sportpályára. Kaptak edzéstervet, ott meg tudják csinálni az erősítéseket – közölte az Észak-Magyarországgal Dzurják József, a KBSC vezetőedzője.


9:00

Mivel szinte alig lehet szájmaszkot kapni, a kistelepülések varrodái próbálják meg pótolni a hiányt.

Napjainkban szinte minden a koronavírus-járványról szól. Az önkormányzatok igyekeznek saját erőforrásaikat is a védekezés szolgálatába állítani. Így történt, hogy ahol már évek óta varroda működik a közfoglalkoztatás keretében, a napokban átálltak, vagy még ezután szeretnének átállni szájmaszkok készítésére.


8:00

Nincs különösebb változás a temetkezési szolgáltatásokat illetően.

A megyeszékhely önkormányzatának tulajdonát képező temetőkben a temetkezési szolgáltatás és a temetőüzemeltetés lényegében zavartalanul működik – jelentette ki Kálnayné Vécsi Zsuzsanna fogyasztóvédelmi referens és kommunikációs munkatárs.

Vannak óvintézkedések

Továbbra is a temettetők megrendelése alapján működnek az urnás, illetve a koporsós temetések. A vírus terjedésének megakadályozása érdekében ügyintézés során egyszerre csak egy ügyfelet hajlandók fogadni személyesen.


7:00

Mivel a vírusos tüdőgyulladásra még nincs gyógyszer, sok emberre lehet veszélyes a koronavírus.

A járvány harmadik hete következik Magyarországon, ezekben a napokban várható a fertőzöttek számának hirtelen emelkedése, tudtuk meg a szakembertől. Dr. Szepessy Ildikó tüdőgyógyász főorvost kérdeztük a koronavírus-járványról, még inkább magáról a koronavírusról, hiszen ennek súlyos szövődményébe, a tüdőgyulladásba ezrek haltak már meg Európában.


(A borítókép illusztráció)

Az elmúlt napok cikkei az alábbiakban olvashatóak:

Kapcsolódó cikkeink:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!