jegyzet

2020.07.15. 11:35

Kötelező

Tizenöt éve már, hogy bevezették hazánkban a kétszintű érettségi rendszerét.

Hegyi Erika

Az akkori oktatáspolitikusok azért döntöttek emellett, hogy egy vizsga szolgálja a középiskolai tanulmányok lezárását és a felsőfokú tanulmányok megkezdésének feltételét, a felvételit. Az elképzelés az volt, hogy a főiskolák és egyetemek majd szépen meghatározzák, a jelentkező diákoknak mely szakokra, mely tantárgyakból kell emelt szintű érettségit tenniük. Azonban ha túl magasra tették volna a lécet, elveszítették volna hallgatóik egy részét. Pedig a felsőoktatási intézmények között verseny folyt (és folyik ma is) a diákokért, hiszen az ő létszámuk befolyásolja az intézményeknek juttatott állami támogatást. Így aztán sok képzésre be lehetett jutni középszintű (és közepes eredményű) érettségivel.

Most, hogy kötelező lett az emelt szintű érettségi minden jelentkező számára, semmi más nem történt, csak helyreállt a rend: aki egyetemre készül, tudjon többet azoknál, akik nem.

Hegyi Erika

(A borítóképen: Hegyi Erika, a jegyzet szerzője)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!