boon.hu video

2024.04.26. 20:00

Már jól látszik az apartmanház a volt kollégiumban (fotókkal, videóval)

Végigjártuk a központi leánykollégium hajdani épületét, amelyet az Avalon Center Kft. épp most újíttat fel: július végére készülnek el.

Hajdu Mariann

Felállványozták a volt központi lánykollégium épületét, július végére készülnek el vele a munkások

Fotó: Vajda János

Már ahhoz képest is sokat változott az épület, mint amilyennek néhány napja láttuk: a központi leánykollégum nagy részét azóta felállványozták. Most az épület belsejét is megnézhetjük, kísérőnk Tóth Róbert, a beruházó Avalon Center Kft. ügyvezető igazgatója. Az építkezés decemberben kezdődött, akkor kerítette körbe a hajdanvolt kollégiumot a Hell cégcsoporthoz tartozó cég megbízásából a kivitelező, a Peka Bau 2000. Nem csoda, hogy gyorsan haladnak, tudtuk meg Tóth Róberttől, nagy számú munkás dolgozik az épületen, július végére szeretnének elkészülni. Az igazgató a bejárat előtti kis területet mutatja, közösségi tér lesz, kiülhetnek majd a készülő apartmanház lakói beszélgetni, kávézni.

Nem klasszikus munkásszálló lesz

Az első emeletre érünk. Aki emlékszik a régi leánykollégium belsejére, rá sem ismerne. A kollégiumi szobákban talán hat-hat diáklány lakott, a fürdő a folyosón volt. A falakat már elbontották, 83 darab 30-40 négyzetméteres apartman épül most a régi szobák helyén, mindegyik fürdőszobás, konyhás lesz. Már jól látszanak a kis lakások, Tóth Róbert mutatja, mi, hol lesz, a vezetékeket is a plafonon, amelyeket álmennyezet takar majd.

– Kétféle módon működik majd az apartmanház. Egyrészt különböző hirdetési felületeken hirdetjük, és egyfajta belvárosi hotelként funkcionál majd, másrészt a nagyobb cégek – például a Bosch – fehérgalléros dolgozói, mérnökei tudnak majd akár egy-két hónapig is itt lakni – magyarázza. 

– Fontos, hogy nem klasszikus munkásszállót építünk, hanem minőségi garzonlakásokat alakítunk ki.

lanykollegium_epitkezes014
Talán egy turista pihen majd az itt kialakított apartmanban hamarosan
Fotó: Vajda János

Érdekesség, avat be a részletekbe, hogy maga az épület teljesen automata lesz. Modern NFC-vel kapják az információt a vendégek, az ajtón azzal tudnak bejönni. Így nem lesz személyzet – ezért tudnak költséghatékonyak lenni – csak a takarítók és egy recepciós. 

Lakás, szép kilátással

– A fűtés akkorra áll be, mire megérkezik, majd kikapcsol, amikor a vendég elmegy. Megújuló energiát használunk, napelemek lesznek a házon, hőszivattyúval fűtjük – jegyzi meg Tóth Róbert.

Végigmegyünk az emeleten. A cégvezető mutatja, ahol korábban a kiszolgáló helyiségek, például a zuhanyzó volt, ott is kis lakások lesznek. Mindenhol nagyobbra cserélték az ablakokat, az összes nyílászárót. – Érdemes felmennünk a legfelső emeletre – mondja. – Ott négy nagyobb, 120-150 négyzetméteres lakást alakítunk ki hatalmas teraszokkal.

És valóban. Ahogy felérünk, kevesebb az ajtó, a leendő teraszról pedig elbűvölő a kilátás. Rálátni a városházára, a távolban pedig ott az Avas, a kilátó: a leendő lakók garantáltan imádni fogják. – Topmenedzserek lakhatnának itt, akik családdal érkeznek. A gyerekek járhatnának például az általunk nemrég alapított iskolában.

lanykollegium_epitkezes013
A legfelső emelet teraszáról gyönyörű kilátás nyílik majd a városra
Fotó: Vajda János

Szégyenfolt épületek

– Eltökéltek vagyunk – jegyzi meg. – Egy szégyenfolt volt ez az épület itt, a belvárosban. Nekünk ez egyfajta társadalmi szerepvállalás. Ebben sokkal kevesebb az üzlet, viszont úgy éreztük, ezeknek, és a többi, általunk felújított épületnek, mint például a Zsigmondy utcán lévő, meg kellett újulni. 

Tóth Róbert úgy látja, a miskolci, rossz állapotban lévő házakat csak lokálpatrióta vállalkozások tudják felszámolni, akik nem az anyagiakat nézik, hanem hogy vonzó legyen a város. Évről évre komoly anyagi forrásokat kell beletenni, hogy Miskolc élhető legyen. A cégvezető szerint a nyugat-európai vállalkozás akkor fogja idehozni a cégét, ha tudja a gyerekét hova járatni, tud normálisan élni, ha jó az egészségügy. – Ezek sokkal fontosabbak – állítja – mint például egy repülőtér. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában