jegyzet

2020.09.29. 07:00

Levegőt!

Még el sem kezdődött a fűtési szezon, máris téma, hogy mivel fűtsünk, hogyan fűtsünk.

Hegyi Erika

Forrás: ÉM

Fotó: Edited By Alex

A téma komoly, hiszen Miskolc és a Sajó völgye Európa legszennyezettebb levegőjű térségei közé tartozik. A légszennyezettség javítása érdekében évek óta harcolnak a civil szervezetek. Javaslatokat is tettek, hogyan lehetne csökkenteni többek között a szálló por mennyiségét. Vitathatatlan, hogy a probléma egyik gyökere a Sajó völgyében élő emberek szociális helyzete.

A csekély jövedelműek nem engedhetik meg maguknak a gázfűtést, lassan már a fát sem. Marad az egyéb. Mindenféle hulladék, műanyag palackok, ruhák, rossz cipők, mikor mivel lehet egy kis meleget varázsolni a kályhába. A környezetvédők tapasztalatai szerint két éve rossz minőségű szenet vagy lignitet adnak a szegény családoknak szociális tüzelőként. Hangsúlyozzák: nem jó megoldás. Mert a lignitnek csekély a fűtőértéke, de annál nagyobb a szállópor-kibocsátása. Ha már segíteni akarunk, nem tehetnénk azt úgy, hogy a levegőnek is jó legyen?

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!