Oktatás

2020.02.17. 11:38

3 fontos dolog ha felnőttként tanulunk!

Utoljára lehet ebben az évben OKJ-s képzettséget szerezni tanfolyami oktatásban. 2021-től ugyanis megszűnik az eddigi rendszer és az OKJ-s képzéseket csak iskolarendszerű oktatásban lehet megszerezni 2,3 év alatt. Idén ezért várhatóan többen szeretnének tanfolyami oktatáson részt venni, hogy a jelenlegi feltételek mellett rövidebb idő alatt szerezzenek új szakmát.

Ha már tanulásra adjuk a fejünket érdemes pár szempontot figyelembe venni mielőtt kiválasztjuk hol szeretnénk tanulni. Leginkább azért, hogy azt kapjuk amiért időnket és pénzünket áldozzuk.

1. Engedély

Ahhoz, hogy valamelyik cég államilag elismert szakképzettséget adó képzést szervezzen, rendelkeznie kell egy ilyen engedélyszámmal: E-000042/2013. Ez azt jelenti, hogy a Nemzeti Szak- és Felnőttképzési Hivatal által engedélyezett és ellenőrzött képzőhely. Ahol nem szerepel ilyen engedély szám, az a cég nem jogosult sem OKJ-s, sem más államilag elismert szakképesítés szervezésére. Így a képzésen résztvevő nem tehet OKJ-s záróvizsgát a képzés végén.

2. Szerződés

Minden OKJ-s képzés megkezdésekor felnőttképzési szerződést kell kötni a résztvevővel a képzés szervezőjének. Ez a szerződés tartalmaz minden adatot a képzéssel kapcsolatosan. Mettől meddig tart a képzés, ki szervezi meg a vizsgát, mit és hány órában kell tanulni és hol történik az oktatás. A képzés költségeit is fel kell tüntetni benne, ami az összes, a képzőnek fizetendő díjat tartalmazza. Lehet, hogy csak egy papírnak tűnik, de fontos információkat adnak meg benne, amit érdemes alaposan átnézni mielőtt aláírjuk.

3. Ügyfélszolgálat

A felnőttképzési intézményeknek kötelező ügyfélszolgálatot működtetni. De ennek nem kell a képzés helyszínén lennie, akár egy másik városban is lehet. Természetesen szükség esetén telefonon és e-mailen is lehet kapcsolatot tartani, de célszerűbb ha van lehetőségünk személyesen is megbeszélni a képzéssel kapcsolatos esetleges kérdéseket. Így érdemes olyan céget választani ahol az ügyfélszolgálat elérhető közelségben van.

+1 Ellenőrizzünk!

Ha már kiválasztottuk a számunkra szimpatikus képzési intézményt, érdemes kicsit utána nézni. Nézzük meg a honlapjukat, facebook oldalukat. Azt, hogy milyen képzésekkel foglalkoznak, vannak-e képek a képzésekről, tantermekről, milyen értékelések, visszajelzések vannak róla. Ha lehet, érdemes felkeresni az ügyfélszolgálatot is és a helyszínen is körbenézni.

Felnőttként beülni az iskolapadba sok energiát, időt és pénzt kíván tőlünk. Érdemes tehát megfontolni hol tanulunk, hogy a számunkra legmegfelelőbb színvonalon tehessük azt.

Oktatási Stúdió '90 Kft.

3529 Miskolc, Csabai kapu 25.

46/401-006

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!