PR cikk

2020.02.21. 12:50

A LED világítás előnye a hagyományos világítással szemben

Manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a LED lámpák. Azonban használatuk ellenére sokan nincsenek tisztában a LED sajátosságaival és a hagyományos fényforrásokkal szembeni előnyeikkel. Sokszor csak az ára a mérvadó, és vásárláskor a döntés az olcsóbb és nem a gazdaságosabb fényforrás irányába tolódik.

A LED-et (Light Emitting Diode), azaz fényt kibocsájtó diódát 1962-ben fejlesztette ki az európai gyökerekkel rendelkező amerikai Holonyak. A diódák ekkor még alacsony teljesítménnyel rendelkeztek, így a fény erőssége sem volt jelentős. 1994-ben jelent meg az első nagy fényerejű dióda.

Mit kell tudni a LED világításról?

A LED félvezető anyagokból készül, ezeknek az anyagoknak az összetétele határozza meg a fényforrás által kibocsátott fény színét és jellegzetességeit. A fény keletkezésének folyamata során áram hatására a diódában lévő atomok elektronjai nagyobb energiaszintű elektronpályára lépnek, majd amikor visszatérnek eredeti helyükre, akkor fotonokat bocsátanak ki. Ennek a folyamatnak köszönhetően megállapíthatjuk, hogy minél nagyobb a feszültség, annál nagyobb a kibocsátott fotonok száma, azaz a fény.

Amennyiben szeretne még többet megtudni a LED világítás előnyeiről, és szeretné kiválasztani az ön igényeinek legmegfelelőbb fényforrást, akkor látogasson el a LEDLámpaház.hu weboldalára, ahol számos termék közül válogathat.

A LED fényforrások előnyei

Nem csak változatosságukban kiemelkedők a LED lámpák a hagyományos fényforrásokkal szemben, hanem számos előnnyel járnak. Gazdaságossága tagadhatatlan. Teljesítménye alacsony, így nagyfokú energiamegtakarítással számolhat használója. Élettartama – a hagyományos égőkkel szemben – hosszú, azonban ebben az esetben is megfontoltan kell választani és a minőséget szem előtt tartani annak érdekében, hogy valóban hosszú ideig a lakás dísze legyen. Nem mutat érzékenységet a kapcsolásokra, míg az hagyományos izzóval rendelkező lámpákat megviselheti a folyamatos fel-le kapcsolás, a LED-es lámpák jól viselik.

Fénye nem vibrál, hanem egyenletes fényforrást biztosít, így nem viseli meg a szemet, nem okoz fejfájást és egyéb kellemetlenségeket. Használatakor, amint felkapcsolja az ember, azonnal teljes fényerejével világít, azaz nincs bemelegedési ideje, a helyiségbe belépve nem kell várni ahhoz, hogy élesen láthassunk.

Közel sem annyira sérülékenyek, mint hagyományos társaik, mindemellett kevésbé melegszik fel a lámpatest. Gyártásuk során nem használnak semmiféle mérgező anyagot, így biztonsággal használhatja olyan helyiségekben is, ahol esetleg kisgyermek alszik. Hagyományos fényforrásokkal is kompatibilis, így ebben az esetben csupán az izzót kell cserélni, a foglalat maradhat.

 

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!