BOON - PR cikk

2017.05.07. 09:04

Érték, értékrend, önismeret a sikeres élet kulcsa!

Cikksorozatunk első témájaként a minket körülvevő környezetet, az értékrendet, és az önismeretet vesszük górcső alá.

Cikksorozatunk első témájaként a minket körülvevő környezetet, az értékrendet, és az önismeretet vesszük górcső alá.

Miért is fontos a téma? Társadalmi környezetünk, a felénk megnyilvánuló elvárások, a bennünk rejlő megfelelési vágy nagy szerepet játszik az emberi viselkedésben, életvitelünkben és ennek eredményeként kihat munkánkra, a munkával kapcsolatos döntéseinkre is.  Mindennapi munkánk során folyamatosan az értékeket, a tehetséget, a tudást keressük az emberekben munkáltatói és munkavállalói oldalon egyaránt. Fontos látni, mit tekint az adott szervezet vagy személy értéknek, mit tud beilleszteni életébe. Arra azonban, hogy mi az igazi érték, sokféle magyarázatot találok, hisz mindenkinek más az értékes, mindenki mást tart fontosnak, és ez így van jól, hisz különbözőek vagyunk, más-más személyiséggel, értékrenddel. Mégis azt kell mondjam, vannak olyan alapvető emberi értékek, amik bár napjainkban, ebben a kissé túlhajszolt és formálódóban lévő társadalomban nem túl divatosak, mégis örök emberi és társadalmi értékeknek tekinthetők.

A legtöbb sikeres ember tisztában van önmagával

A legfontosabb érték az ember, és az emberi élet. Életünk két végpontja között, amely minden ember számára azonos, az út, amit bejárunk, ami megkülönböztet minket. Az út, amely alatt létre hozunk valamit és amivel hagyunk egy kis nyomot magunk után.  Gyermekkorban mindenki hasonló álmokkal, tervekkel készülődik az életre. Sikeresek, boldogok akarunk lenni. De mi a siker? Mi a boldogság? Egyformán keressük ehhez az utat. Idős korban már nem vagyunk egyformák, de ez a különbözőség nem elsősorban abból fakad, hogy mennyi pénzünk van, milyen hírnévre, autóra, házra tettünk szert, nem a felszínes, kifelé mutatott javak tesznek igazán különbözővé minket, hanem az, hogy hány elszalasztott pillanatunk volt az életben, hogy amivel elérhettük volna céljainkat. Hány olyan helyzetben hátráltunk meg, amikor csak egy lépést kellett volna megtennünk ahhoz, hogy elérjük céljainkat. Hány olyan alkalmat bántunk meg, amikor nem voltunk őszinték, amikor hiteltelenekké váltunk, mert ígértünk, akár többször és nem tartottuk be a szavunkat, vagy hányszor bántottunk meg valakit pusztán attól való félelmünkben, hogy a jövőben esetleg majd ő bánt meg minket. Hányszor váltunk megalkuvóvá, elutasítóvá vagy érzéketlenné, mert azt hittük, hogy az együttérzés, a támogatás, az őszinteség vagy a szeretet az a gyengeség jele. Hányszor bújtunk  kifogások mögé egy feladat ellátása elől vagy egy kudarc elől? Kifogásokat mindig lehet keresni és találni is. Probléma mindig akad az életünkben. A sikerhez vezető út viszont nem a kifogásokon keresztül vezet, hanem a megoldások keresésén keresztül.

A tehetség fontos, az igazi érték a bátorság, kitartás és szorgalom

Minden sikeres ember tisztában van önmagával és azzal, hogy mik a céljai. A sikerhez vezető út alapja az önismeret. Önmagunk céljainak meghatározása az alapján, hogy tisztában vagyunk azzal, kik vagyunk, milyen kompetenciákkal, készségekkel rendelkezünk. Hiába szeretne állást keresni értékesítési területen egy hallgatag ember vagy könyvelőként dolgozni valaki, aki nem képes a számokkal dolgozni. Hiába szeretne bárki is orvos lenni ha nem számol a veszteséggel és nem tud elengedni embereket, dolgokat, mert az orvoslás nem csak gyógyítás és siker, hanem az élet törvényszerűsége miatt veszteséggel is jár.

Mindig is mélyen tiszteltem azon embereket, gyermekeket, akik valamilyen hátrányos helyzetből indulva megvalósították vágyaikat. Azon tehetséges művészeket, akik a nehéz körülmények ellenére is az alkotást vállalták, vagy akár a paraolimpikonokat, akik nem sorsukon keseregnek, hanem megtesznek mindent azért, hogy teljes életet élhessenek.

Az út, amelyen járunk döntési helyzetek sorozata. Döntetnünk kell abban, ami talán a legfontosabb kérdés, hogy kik vagyunk kik szeretnénk lenni. Döntetnünk kell arról, hogy egy adott pillanatban kesergünk a helyzeten vagy teszünk azért, hogy ez megváltozzon. Életünket részben határozza meg az, hová születtünk, a másik részét mi magunk tesszük hozzá azzal, hogy mit és hogyan teszünk magunkért és céljaink megvalósításáért. Látjuk-e a magunkban rejlő értéket, vagy hagyjuk, hogy lehúzzon minket a környezet, a negativitás, elégedetlenség, a céltalan, szeretet nélküli, magányos élet, ahol a másik ember és önmagunk sem az értéket képviseljük, hanem az irigységet a másik iránt? Nem máshoz kell mérni magunkat, hanem a saját céljainkat kell meghatározni, a saját álmainkat kell megvalósítani, saját értékeinket megtalálni. Mindenki értékes a maga helyén, mindenkiben megvan a tehetség valamire, csak meg kell találnia, mi az. Az az ember, aki a földet műveli, ugyanolyan hasznos tagja a társadalomnak, mint az, aki egy gyárban munkásként dolgozik. Ugyanolyan értékes az is, aki vezeti őket és az is, aki művészként szórakoztat vagy elgondolkodtat. Érték a tehetség, de az igazi érték az a bátorság, és a kitartás, amely segít bennünket abban, hogy merjünk azzá válni, akivé szeretnénk, hogy legyen erőnk elfogadni a helyünket, és a tehetségünket vagy akár azt is, hogy egy adott helyzetben lentről kell feltornázni magunkat.

Ha megragadták és foglalkoztatják Önt a cikkben felvetett kérdések, örömmel várjuk Önt a témához kapcsolódó, azt mélyebben feldolgozó május 30-án a Boon hírportálon megrendezésre kerülő East-Job karrier-chat napon, ahol egy interaktív online beszélgetés formájában munkaerőpiaci szakemberünk fogadja, és megválaszolja a pályaválasztással, elhelyezkedéssel, karrierépítéssel, vagy bármely  - a sikeres önálló élethez, életvezetéshez kapcsolódó kérdésüket.

Kiss Krisztina

tulajdonos cégvezető

Eastjob Személyzeti Tanácsadó Bt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!