2020.06.04. 17:07
Nem érez ízeket, nem éhes – hogyan készít a robot jó omlettet?
Hány tojást kell feltörnie egyetlen robotnak egy omlett elkészítéséhez? – erre akart választ kapni a Cambridge-i Egyetem kutatócsoportja.
Forrás: Shutterstock
Mérnökök egy csoportja tanított meg egy robotot omlettet készíteni egészen a tojások feltörésétől az elkészült étel tányérra helyezéséig, és még azt is sikerült elérniük, hogy jó ízű ételt készítsen.
A Cambridge-i Egyetem kutatói a Beko háztartásigép-gyártó céggel együttműködve gépi tanulást használtak a robot kiképzéséhez, s az IEEE Robotics and Automation Letters című folyóiratban mutatták be eredményeiket. Minden adat online is elérhető lesz a virtuális IEEE nemzetközi robotikai és automatizálási konferencián (ICRE2020) – olvasható az egyetem honlapján.
A sci-fi írók, futuristák és tudósok évtizedek óta áhítoznak robotséfre. A mesterséges intelligencia fejlődésével különböző cégek
építettek már prototípusokat, de egyik sem került kereskedelmi forgalomba, és képességeik elmaradnak az emberek kulináris jártasságától.
„A főzés nagyon érdekes probléma a robotikának, mivel az emberek soha nem objektívek teljesen, ha ételről van szó” – mondta Fumiya Iida, az egyetem mérnöki karának kutatója, a tanulmány vezető szerzője.
A kutatók szerint kihívás megtanítani egy robotot étel előkészítésére és elkészítésére, mivel a robotkezelés, a számítógépes látás, érzékelés és az ember-robot interakció komplex problémáit kell megoldani hozzá. Ráadásul az ízlés személyenként különböző:
a főzés minőségi munka, holott a robotok általában mennyiségi feladatokat végeznek el.
A tojásételek, de különösen az omlett elkészítése mindig is a kulináris jártasság tesztjének számított. „Az omlett egyike azon ételeknek, amely könnyen elkészíthető, de nehéz jól elkészíteni. Úgy gondoltuk, ideális próbája lesz, hogy javítsuk a robotséf képességeit, az ízt, az állagot és a megjelenést” – magyarázta Iida.
„Az elkészített omlett jóízű volt, jobb, mint amire számítottunk.”
Borítóképünk illusztráció