Friss diploma mellé sokéves tapasztalat

Miskolc - Tárt karokkal várja az ipar az anyagmérnök duális hallgatókat – ez volt a jelszava a hétfői workshopnak.

Miskolc - Tárt karokkal várja az ipar az anyagmérnök duális hallgatókat – ez volt a jelszava a hétfői workshopnak.

A Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Kara az elsők között, és az egyik legnagyobb partnervállalati létszámmal indította el duális képzését két évvel ezelőtt. Az első szemeszterben 13 hallgató vett részt ebben a képzési formában, de a következő évben már sikerült megduplázni a felvett duális hallgatók számát. Mindezt dr. Mende Tamás, a Műszaki Anyagtudományi Kar tanulmányi és beiskolázási dékánhelyettese mondta. Hétfőn ugyanis Anyagmérnök Duális Workshopot tartottak az egyetemen, ahová az anyagmérnök képzés iránt érdeklődő leendő hallgatókat várták. Az érdeklődők nem csak az ipar duális képzőhelyeivel ismerkedhettek, de a kar duális képzésének oktatóival, kutatóival is találkozhattak, valamint a szakterületekhez kötődő, interaktív bemutatókon is részt vehettek. A rendezvényre több mint száz fiatal érkezett, és 18 partnervállalat jelent meg kiállítóként.

Az egyetemi tanulás mellett szeretnék majd dolgozni is." Juhász Viktória

– Szeptembertől az anyagmérnök alapképzés minden specializációján, valamint az anyagmérnök MSc képzésben is lehet duális partnervállalatot találni, a legtöbb esetben országos lefedettséggel – sorolta lapunknak dr. Mende Tamás. – Az anyagmérnök képzés minőségére, a karon megszerezhető oklevél ipari elfogadottságára jellemző, hogy a kar összesen 50 céggel áll duális szerződéses kapcsolatban, amely egyetlen alapszakra vonatkoztatva országosan is kiemelkedően magas szám.

Fizetés és ösztöndíj

„A duális képzés részeként a szorgalmi időszakot az egyetemen töltik a hallgatók, majd a vizsgaidőszakban valós ipari környezetben, valós problémákat megoldva, a legjobb gyakorlati szakemberektől tanulhatják a szakmát. Ennek köszönhetően a duális képzésben részt vett mérnökök meg tudnak felelni a fejvadászok most még irreálisnak tűnő elvárásainak: friss diploma és sokéves tapasztalat” – fogalmazott a dékánhelyettes. Kiemelte azt is, hogy a hallgatók a képzés során a partnervállalattól fizetést, az egyetemtől – tanulmányi eredményüktől függően – ösztöndíjat kapnak. „A duális képzést választva minden szempontból nyerő helyzetbe kerül a diák” – jelentette ki.

A Műszaki Anyagtudományi Karra jelentkezők száma évről évre nő. „Míg országos szinten jelentősen csökkent a felsőoktatásba jelentkezők száma, számos egyetem 15–20 százalékos csökkenéssel küzd, addig karunkat a tavalyihoz képest 7 százalékkal többen jelölték meg első helyen a jelentkezési lapjukon” – hangsúlyozta dr. Mende Tamás.

Tanulás mellett dolgozni

„A Műszaki Anyagtudományi Karra jelentkeztem, és mindenképp szeretnék részt venni a duális képzésben” – ezt Juhász Viktória mondta, aki az idén érettségizik majd egy egri középiskolában. Megtudtuk, már volt a Takatánál is elbeszélgetésen, de több cégnél is érdeklődött a duális képzésről. „A tanulás mellett szeretnék dolgozni, hiszen a gyakorlatban sokkal jobban megismerem a szakmát, több tudást szerezhetek” – vélekedett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!