Nem lehet elég korán kezdeni az „anyagtudományokat”

Miskolc - Az anyagtudományi táborban a szakma széles palettájával ismerkedhetnek meg a 13–14 éves gyerekek.

Miskolc - Az anyagtudományi táborban a szakma széles palettájával ismerkedhetnek meg a 13–14 éves gyerekek.

A fizika és kémia iránt érdeklődő diákok egy része hajlandó volt a nyarából is a tudományokra áldozni egy hetet. Erre játékos formában a Műszaki Anyagtudományi Kar szervezésében volt lehetőségük, a „Csodálatos Anyagtudomány” címmel szervezett táborban, amelyet európai uniós forrásból finanszíroztak a hetedik, nyolcadik osztályos tanulók számára, – árulta el Roneczné Ambrus-Tóth Judit táborvezető.

Minden intézetbe benéznek

„A tábort húsz főre hirdettük meg és határidőre éppen összegyűlt a létszám. Minden nap különböző intézetben tartunk laborokat laborprogramokat és kreatív foglalkozásokat. Hétfőn a Kémia Intézetben voltak műhelyek, kedden délelőtt a Fémtani, Képlékenyalakítási és Nanotechnológiai Intézetben, délután a Kerámia- és Polimermérnöki Intézetben. Csütörtökön a Metallurgiai Intézetben, délután az Öntészeti Intézetben, majd pénteken délelőtt zárásképpen az Energia- és Minőségügyi Intézetben fordulnak meg a gyerekek. A szerda kivétel, mert az kirándulós nap. Akkor megyünk a Kohászati Múzeumba és a Fazola Kohóhoz Újmassára, ahol a selmeci hagyományokról szintén hallhatnak a gyerekek. A kémia és fizika iránt érdeklődő fiataloknak szeretnénk egy lökést adni, hogy később ilyen irányú középiskolát és fakultációt válasszanak. A Műszaki Anyagtudományi Kar nagyon sokszínű és az itt szerzett diplomával a régióban jó esélyekkel lehet indulni a munkaerőpiacon,” – foglalta össze a táborvezető.

Kedden délután kerámia- és üvegkészítő műhelyben jártunk, ahol a laborok vezetőit és a gyerekeket is megkérdeztük élményeikről és a helyszínen gyűjtött tapasztalatokról. „A kerámiai laborban a porcelánöntés módját és technikai háttér információit ismertetjük a résztvevőkkel. Érdekességek bemutatásával, hétköznapi életből hozott példákkal és játékos formában tudjuk átadni ezeket az ismereteket a felső tagozatos korosztálynak.” – mutatta be a labort Gál Károly műhelyvezető.

Legálisan robbanthatnak

Hámori Patrik, a miskolci Fazekas Utcai Általános Iskola tanulója, kifejezetten érdeklődési köre miatt jelentkezett a táborba. „Szeretem a kémiát és fizikából is jó vagyok, ezért szívesen jöttem a táborba, ami jó élmény számomra. Sok az izgalom, mert nagyon hangos robbanásokat hallunk a kísérletek során. Gyakran sétálunk egyik épületből a másikba, és minden jól megy, mert maximalista a csoportunk,”- mondta jókedvűen. Konc Gábor, a Herman Ottó Gimnázium tanulója már tudja, hogy mérnök szeretne lenni, ezért céltudatosan jött ebbe a táborba. „Most éppen a porcelángyártásnak a titkairól tanultunk, amelynek megnéztük az állomásait. Ez egy tudományos tábor és az iskolában esetleg, akiket jobban érdekel a kémia, a fizika, vagy a természettudomány, szerintem azok jöttek el. Itt olyan dolgokat is megismerünk, amelyeket a hétköznapokban annyira nem. ” – mesélte Gábor.

Saját üvegékszerüket készítik

Dr. Simon Andrea az üvegkészítő laborban az üvegékszer kialakítás csínját-bínját mutatta be. „Üvegkarkötőt és -nyakláncot készítettünk a csapattal. Üveggyöngyök, porok és különböző üveges állapotú félkész termékek segítségével készíthettek maguknak a gyerekek egy-egy saját ékszert, amit majd a tábor végén névre szólóan megkapnak. A laborban láthatunk különleges eszközöket, amit kifejezetten oktatási céllal találtak ki. Az úgynevezett fusing box-szal lehet leegyszerűsíteni az üvegformázás folyamatát. Ez egy kicsi asztali kemence, amelyben kilencszáz fokon, húsz perc alatt elkészülnek az üvegékszerek,” – számolt be az egyetemi oktató.

Kémiai, fizikai érdeklődéssel

A tábor beharangozóját korábban online terjesztették és ez meghozta a kellő eredményt. „A facebookon láttam, hogy valaki megosztotta az eseményt és szóltam anyának, hogy ez engem is érdekelne. A jelenlegi laboron üvegnyakláncot készítünk. Kapunk egy kocka üveget, rakunk rá színes port és ­összeolvasztjuk. Nagyon jól érzem magam itt, mert szimpatikus társaság gyűlt össze. A fizikával vannak terveim, hiszen mérnök szeretnék lenni, ahol a matematika mellett arra is szükségem lesz. Egyelőre az a benyomásom, hogy ez a hét sokat segít a tanulmányaimban is,” – mondta el az üvegkészítő műhelyen résztvevő Varga Levente, aki a szikszói Szent Márton Katolikus Gimnáziumból érkezett.

„Eredetileg anyukám mutatta, hogy lesz ez a tábor. Szeretem a kémiát, ezért választottam. Eddig nagyon tetszik az egész, izgalmas, érdekes dolgokat látunk itt, aminek azért is örülök, mert kémia-biológia tagozatra megyek tovább középsuliba,” – fűzte hozzá Elekes Anna, aki a Nyékládházi Kossuth Lajos Általános Iskolából érkezett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!