Életstílus

2009.05.16. 15:20

Igyál bort, tovább élsz

<p><P><br /> &#201;rdekes eredm&#233;nyek l&#225;ttak<br /> napvil&#225;got a borfogyaszt&#225;sr&#243;l,<br /> amivel ism&#233;t bebizonyosodott, hogy a bornak<br /> j&#243;t&#233;kony hat&#225;sai vannak. Na,<br /> megyek iszom egy poh&#225;r bort....<br /> </P></p>

Azok az idős holland urak, akik naponta fél

pohár bort ittak, átlagosan

öt évvel tovább éltek, mint

azok, akik egyáltalán nem fogyasztottak

alkoholt - a négy évtizedes

vizsgálat eredményeit a Journal of

Epidemiology and Community Health szakfolyóirat

közölte.

Zutphen holland kisváros, amely a XVI.

században még fontos spanyol

erődítmény volt, de aztán

Hollandia egyik kereskedelmi központja lett. Egy

nemzetközi tanulmány többek

között az ott élők rendszeres

vizsgálata útján igyekezett

összefüggést találni a

táplálkozás, életmód

és a szív-érrendszeri

betegségek között. A holland

kisvárosban 1373 idős urat vontak be a

tanulmányba. Ezek a holland férfiak 1900

és 1920 között születtek,

és a negyvenéves vizsgálat

során rendszeresen és igen

részletesen beszámoltak

étkezésükről,

alkoholfogyasztásukról,

általában életvitelük minden

fontos eleméről.

Érdekes eredmények láttak

napvilágot Az így kapott adatokból

már az előző években is

érdekes eredmények láttak

napvilágot. Kiderült például,

hogy Zutphenben azoknak a férfiaknak, akik

rendszeresen ettek fekete csokoládét,

általában alacsonyabb volt a

vérnyomásuk és ezzel

párhuzamosan közöttük

ritkábban fordult elő szívroham,

mint azok között, akik nem ettek - vagy ha

igen, akkor nem a nagy kakaótartalmú

csokoládét, hanem a tejcsokit

szerették.
Martinette Streppel és

munkacsoportja most arról számolt be,

hogy a mérsékelt

borfogyasztás igen kedvezően

befolyásolta az étkezéshez naponta

legfeljebb fél pohárnyi boritalt magukhoz

vevő urak egészségét. Azokhoz

képest, akik alkoholt

egyáltalán nem ittak, az előbbiek

átlagosan öt esztendővel

élhettek tovább. A jelentős

különbség elsősorban annak

köszönhető, hogy a kevés

bort elszopogatók között

lényegesen ritkább volt a

szívroham, az infarktus. A kutatók

megvizsgálták a

koszorúér-betegségre

vonatkozó, egyéb kockázati

tényezők előfordulását

is, de a kevés bor

szívvédő hatása akkor is

érvényesült.

A két csoport közötti

eltérést a vizsgált

személyek társadalmi vagy

gazdasági helyzete sem magyarázta. A

kutatók óvatosan fogalmaznak: a

számadatok világosan mutatják a

különbséget, de ezek alapján

még nem állítható, hogy a

hosszabb élet lehetősége

egyértelműen a napi fél

pohárnyi bor

elfogyasztásának

köszönhető. További

vizsgálatokra van szükség.

Forrás: www.5perc.hu

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!