Életstílus

2011.07.11. 17:10

Károsak a hozzáadott szénhidrátok

Budapest (MTI) - A Kárpát-medencei Magyar Táplálkozástudományi Egyesület (KMTE) szerint a hozzáadott szénhidrátok -  fruktóz, a cukor, továbbá egyéb keményítők, például a kukoricakeményítő -  megbetegítő tényezők, és vannak forgalomban Magyarországon az egészségre káros élelmiszerek.

Budapest (MTI) - A Kárpát-medencei Magyar Táplálkozástudományi Egyesület (KMTE) szerint a hozzáadott szénhidrátok -  fruktóz, a cukor, továbbá egyéb keményítők, például a kukoricakeményítő -  megbetegítő tényezők, és vannak forgalomban Magyarországon az egészségre káros élelmiszerek.    Az egyesület erről hétfőn közleményt adott ki, miután az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) vasárnapi, a népegészségügyi termékadóról szóló törvénnyel kapcsolatos közleményében azt fogalmazta meg, hogy Magyarországon nincsenek forgalomban egészségre káros élelmiszerek.

    Az egyesület felhívja a figyelmet arra, hogy az Európai Unióban és Magyarországon senki sem vizsgálta az élelmiszer-alapanyagok hosszú távú egészségkárosító hatását. Jelenleg Magyarországon mintegy 50.000 élelmiszer közül lehet választani az üzletekben. Ezekben közel 15.000 féle mesterséges adalékanyag, színezék és egyéb összetevő található - teszik hozzá.

    Ez utóbbiak rendszerbe sorolása a múlt évben kezdődött el az Európai Unióban, teljes regisztrálásuk előreláthatólag 2019-re várható. Ezeket a mesterséges élelmiszer adalékokat kombinációs felhasználásban sem vizsgálta soha senki. A gyártók számára ilyen vizsgálatokat nem ír elő a törvény - áll a közleményben.

A glutén és a finomított szénhidrátok

    Példaként említi a közlemény, hogy a gabonák glutén tartalma az elmúlt évtizedek nemesítése után jelentősen megemelkedett. Ennek következménye a szervezet folyamatos túlterhelése gluténnel, amelynek megbetegítő hatása egyre inkább körvonalazódik az autoimmun betegségek kapcsán. Ugyancsak megemlítik, hogy a finomított szénhidrátoknak gyulladásfokozó hatásuk van.

    Az egyesület úgy ítéli meg: "a legújabb táplálkozástudományi vizsgálatok fényében a kormány úgynevezett hamburger adója rendkívül laza és liberális. Sokkal szorosabb kontrolra, néhány élelmiszer esetében kifejezett tiltásra lenne szükség a cukrok tekintetében".

    Ezért támogatnak minden olyan kezdeményezést, amely nem gazdasági érdekeket, hanem a magyar lakosság népegészségügyi érdekeit veszi figyelembe, továbbá célja az élelmiszer előállítók szoros és következetes kontrolja.

    A közleményben leszögezik: az egyesület semmilyen politikai kapcsolatokkal nem rendelkezik, semmilyen anyagi támogatást kormányhivataltól politikai szervezettől nem kap, állásfoglalása a tudományos tények ismeretén alapul.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!