Lelki életünk

2022.08.21. 20:00

A nyár vége lehet valami újnak is a kezdete

Az augusztus végi mélabú létező szubklinikai állapot, van akit jobban, van akit kevésbé visel meg.

Nagy-Hankó Krisztina

Fotó: Shutterstock

Augusztus 20-a nemzeti ünnepünk, de van egy másik dolog, ami miatt érdekes még ez a dátum, mégpedig azért, mert a nyár végének közelségét jelzi. Huszadika után általában már a nyári szünet és a szabadság végére készül mindenki, hiszen innen már csak tíznapnyira van az új tanév, amellyel a következő évszakba, az őszbe lépünk. Ezt sokan nehezen viselik, az sem ritka, hogy a rossz kedv tartósan megmarad.

Tanévben gondolkozunk

Az augusztus végi mélabú, melankólia, letargia vagy ahogy angolul mondják: „end of summer blues” egy létező jelenség – mondta Pócsi Orsolya klinikai szakpszichológus, egyetemi oktató. A nyár utolsó heteibe lépünk és nehéz elengedni a rengeteg élményt, amit a három hónap alatt magunkhoz vettünk. Ezek szubklinikai tünetek, ami azt jelenti, hogy nem éri el a klinikai szintet a levertség, de van. Azzal szembesülünk, hogy megint eltelt az életünkből egy nyár, kezdődik a szeptember, a munka, az iskola, vége a a szabadságnak a végtelenségnek. Ugyanis mindannyian iskolai években szocializálódtunk – hívta fel a figyelmet a pszichológus. Van aki 18 van aki 23-25 éves koráig. Az a megszokott rendszer, hogy 9-10 hónap iskola, utána 2 és fél hónap szünet. Megszoktuk hogy a nyár ez a három hónap. Ez jár a gondtalansággal, a kötelezettség nélküliséggel, szeptembertől újra a kihívások, teljesítés időszaka jön, és ezt nem szeretjük megélni. Nyáron a munkahelyeken lelassulnak az ügymenetek, mert mindenki szabadságon van, a fű se nő. Úgyis mondjuk, hogy uborkaszezon van – tette hozzá a szakember. Tudjuk, hogy szeptembertől visszarendeződik minden és akkor újra teljes gőzzel kell majd teljesíteni és ez is egyfajta szorongató érzés.

Legkedvesebb évszak

Sok embernek a kedvenc évszaka a nyár, ezért is nehéz elengedni. Felmerül, hogy kihasználtuk-e eléggé, beletöltöttünk-e annyit, amennyit gondoltunk – hangsúlyozta Pócsi Orsolya. Aki úgy érzi, hogy nem használta ki, mert nem tudott szabadságra menni, egész nyáron dolgozott, az csalódásként éli meg, hogy nem volt benne az a sok élmény, amit szeretett volna összegyűjteni és van egy belső nyomás, hogy még bele kell tenni annyi mindent, amit lehet. Ha nyár, akkor jól kell magunkat érezni. Akinek nem sikerül, az csalódott lehet – emelte ki a pszichológus.

Pócsi Orsolya

Arccal az örömök felé

Az ősz egyfajta forduló, rövidülnek a nappalok, kevesebb a napfény, pedig a napfénynek jótékony hatása van a szervezetre, a hangulatunkra. Fontos, hogy csempésszünk be valamit majd az őszbe. Keretezzük át a dolgokat! - javasolja a szakember. Milyen jó például egy őszi séta, vagy egy kis nyár az őszben. Ugyanúgy lehet még szeptemberben vagy akár októberben is a szabadban lenni. Lehet grillpartit, bográcsozást szervezni. Biciklizést fürdőélménnyel társítani. A nyári aktivitást becsempészni az őszi hétvégékbe vagy napokba. A nyári élményekről lehet emlékeket bevinni a munkahelyre vagy az iskolába. (Fénykép vagy apró tárgy a nyaralásról.) Amikor erőt vesz rajtunk a letörtség, akkor abból újra lehet töltekezni. Mert a testünk és a lelkünk emlékszik a jóra. 

Ciklikusan zajlik a lelki történésünk, igenis reagálunk az idő múlására – mondta a pszichológus. A mulandóság veszteség, és egy veszteséget mindig szépen kell elbúcsúztatni. Arccal az új élményeink felé kell fordulni.

Ha tanuló van a családban, akkor a nyár utolsó napjaiban készüljünk az iskolára, rendezgessük a gyerekkel együtt a tanszereket, csomagoljuk be a füzeteket, hogy örömteli esemény legyen a várakozás az egész család számára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!