Meglepő?

2 órája

A pincétől a homlokzatig - Ez történik a miskolci vármegyeházával - képek, videó

Kezdődhet a munka. Uniós forrásokból újítja fel Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye Önkormányzata a miskolci vármegyeháza műemlék épületét.

Szaniszló Bálint

Megújul a miskolc vármegyeháza

Fotó: Vajda János

A klasszicista stílusú, a Városház téren magasodó miskolci vármegyeháza felújítására és részleges energetikai és épületszerkezeti korszerűsítésére vonatkozó közbeszerzési hirdetményt a napokban tették közzé.

miskolci vármegyeháza
A miskolci vármegyeháza épülete  teljesen megújul
Fotó: Vajda János

A kivitelezőnek műemléki környezetben és egy régészeti lelőhely helyszínén kell a munkálatokat elvégeznie, Miskolc szívében, a Patak utcánál és a Városház térnél. A felújítandó műemlék épület 4377 négyzetméter alapterületű - tudtuk meg a magyarepitok.hu tájékoztatásából.

A rekonstrukciós munka során a szakembereknek fel kell újítaniuk a vármegyeháza több mint 4200 négyzetméteres homlokzatát, az épület mészkőlap lábazati burkolatát, amely mintegy 670 négyzetméternyi. 

Farestaurátor újít fel 12 értékes ajtót és ablakot 

A projekt keretében lecserélik illetve felújítják a vármegyeháza 224 darab külső nyílászáróját. Az épületen kijelöltek 12, műemléki értékkel bíró ablakot és ajtót. Ezeket a nyertes ajánlattevőnek farestaurátor szakember bevonásával kell felújítania. 

Közel 15 ezer négyzetméternyi falfelület festése is a projekt része. 

A belső terekben is nagy volumenű munkákat kell majd a kivitelezőnek elvégeznie. A pincefalak esetében utólagos talajnedvesség elleni szigetelő munkákat ír elő a hirdetmény. A projekt része az épület akadálymentesítésének kialakítása felvonó beépítése révén.

Hőszivattyús fűtő-hűtőrendszer 

Az energetikai modernizáció keretében megújul az épület gépészete is. A hőszivattyús fűtő-hűtőrendszer kialakítása mellett teljesen új erős- és gyengeáramú elektromos hálózatot kell kiépíteni a vármegyeháza mintegy 4400 négyzetméterén. A felújítás során a kivitelezőnek mintegy 14744 négyzetméternyi felfelületet kell majd kifestenie.

Az épület a felújítás során új beléptető, kamera- és tűzjelző rendszert kap. Az energetikai rendszer mellett, a biztonsági rendszer korszerűsítése is szerepel a mostani projektben.

Fosztogató járt a miskolci vármegyeházán 

1935-ben az egész országot lázban tartotta, hogy vajon ki foszthatta ki Miskolcon a megyeházát az éj leple alatt. A betörőt az iratok nem érdekelték, annál inkább a főispáni hivatalban lévő vasládában őrzött inségpénz. Az illetéktelen behatoló elemelte a 2600 pengőt, valamint egy, az épületben talált revolvert és egy ólmosbotot. A nyomozók hónapokig kutattak az elkövető után, végül a budapesti rendőrök és egy másik, hasonló módszerrel elkövetett betörés után fogták el a fosztogatót.

A timpanon nélküli klasszicista gyöngyszem 

Miskolc klasszicista műemlék épületének számos különlegessége van, az egyik legismertebb, hogy bár ennek a stílusirányzatnak elengedhetetlennek vélt eleme a timpanon, ezt itt hiába keresné bárki is. 

A ion oszloppal és kovácsoltvas erkélykorláttal ékesített hivatal az 1820-as években épült, egy barokk stílusú elődje helyére. A vármegye háza kivitelezése meglehetősen vontatottan, évtizedekre elnyúlóan zajlott. A homlokzatának kialakítását az 1840-es évekre datálják.

Miskolci vármegyeháza: másfél évig tart a munka 

A belső terekről elhúzódó viták zajlottak, a nagytermet akusztikája miatt használhatatlannak tartották. 1843 júniusában egy tűzvész súlyosan megrongálta a hivatal épületét. A vármegyeháza javítása után, a befejezés munkálataihoz Hild József tanácsait kérték. Az épületet az elmúlt évszázadban többször átalakították, az 1940-es és az 1960-as években is kibővítették. 

A miskolci vármegyeháza művészeti értékét tovább növeli, hogy a Losonczy József tervei alapján emelt épület dísztermét a Benczúr-iskola képviselőjének, Raksányi Dezsőnek allegorikus falfestményei díszítik. 

Az épület felújítására és gépészetének modernizálására a kivitelezők ajánlatait a hónap végéig várják. A vármegyeházán a munkálatok a kiíró előzetes tervei szerint másfél évig tartanak majd. 

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában