Sport

2012.02.01. 10:52

MLSZ: tét a hazai NB I-es stadionok biztonsága

A Magyar Labdarúgó Szövetség három jelentkezőt kér fel ajánlattételre a program első ütemének megvalósítására.

A Magyar Labdarúgó Szövetség három jelentkezőt kér fel ajánlattételre a program első ütemének megvalósítására.

Három vállalkozás adhat ajánlatot az MLSZ stadionbiztonsági programjának megvalósítására

A beérkezett pályázatok értékelését követően három jelentkezőt kér fel ajánlattételre a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) az NB I-es stadionok biztonságának alapvető feltételeit megteremtő program első ütemének megvalósítására - olvasható az MLSZ hivatalos honlapján.

A három ajánlat alapján dől majd el, melyik vállalkozás végezheti el a hazai NB I-es labdarúgó-stadionok biztonsági rendszerének megtervezését, az első ütembe kerülő megvalósítását és üzembe helyezését. A nettó 669 millió forint állami támogatással megvalósuló program pénzügyi hátterét a Nemzeti Erőforrás Minisztériummal kötött támogatási szerződés biztosítja.

A közösségi értékhatárt el nem érő értékű, két szakaszból (felhívási és ajánlattételi) álló, nyílt, gyorsított, tárgyalásos közbeszerzési eljárás keretében folyik annak a vállalkozónak a kiválasztása, amelynek a feladata a magyarországi NB I-es stadionok biztonsági rendszereinek megtervezése, megvalósítása és üzembe helyezése lesz. A feladat végrehajtása várhatóan két szakaszban történik, a jelenlegi kiválasztás az első szakaszra szól.

A program során a stadionokba a lelátókat folyamatosan pásztázó kamerák, intelligens beengedő kapuk telepítésére kerül sor, megújulnak a vezetési pontok, megkezdi működését a névre szóló jegyeket kibocsátó jegyrendszer. Mindezen eszközök a Sportrendészeti nyilvántartással összekapcsolva elősegítik a rendbontók kiszűrését, a megfelelő minőségű felvételek leegyszerűsítik a velük szemben indított eljárásokat, így hatékonyabban visszaszorítható minden, a mérkőzés rendjét megzavaró cselekmény.

A közbeszerzésre bármely cég vagy cégek konzorciumai jelentkezhettek, amelyek úgy ítélték meg, hogy teljesítik a megadott feltételeket. Mivel várható volt a nagy érdeklődés a vállalkozók részéről, az MLSZ már a 2012. december 8-án megjelent közbeszerzési felhívásban nyilvánvalóvá tette, hogy a jelentkezők közül csak három vállalkozás tehet majd ajánlatot, közülük kerülhet ki a győztes szállító.

Végül kilenc cég és konzorcium nyújtotta be részvételi jelentkezését. Az MLSZ a program lebonyolításában közreműködő BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt.-vel (BMSK Zrt.) együttműködve végezte el a jelentkezések formai és tartalmi ellenőrzését. A bíráló bizottság javaslatával megegyezően az MLSZ Elnöksége végül a formai és szakmai értékelés alapján az előre meghírdetettek szerint három céget, illetve konzorciumot kért fel ajánlattételre: az Indra Sistemas S.A.-t, az Erando Biztonságtechnikai Tanácsadó és Kereskedelmi Kft-t és a Synergon Retail Systems Kft-t konzorciumban a Creativ Bartex Solution Kft-vel.

- Az MLSZ minden rendelkezésére álló eszközével arra törekszik, hogy a labdarúgó események vonzóvá tegye mindenki számára. Napjainkban – miközben a válogatott mérkőzéseit egyre nagyobb érdeklődés övezi – a nemzeti bajnokság találkozóinak csekély a látogatottsága. Ennek egyik legfőbb oka, hogy a stadionok infrastruktúrája még nem biztosítja a családok számára a felhőtlen szórakozás, szurkolást - nyilatkozta dr. Borbély Zoltán, az MLSZ jogi- és sajtóirodájának vezetője.

Hozzátette, a stadionok biztonsági rendszereit megerősítő program megvalósításával a mérkőzésekre csak azok jutnak majd be, akik sportszerűen, más szurkolók, környezetük zaklatása nélkül fejezik ki csapatuk iránt érzett szimpátiájukat, a játék szépsége felett érzett örömüket. A program legfőbb célja, hogy infrastrukturális fejlesztésekkel járuljon hozzá a sportszerű szurkolás elterjesztéséhez, valamint annak megakadályozásához, hogy olyanok is bejussanak a meccsekre, akik számára a sportesemény csak egy újabb alkalom a rendbontásra.

A tervek szerint június végén kezdődik meg a biztonsági rendszerek átadása és – amennyiben a közbeszerzési eljárás lebonyolítása a terveknek megfelelően halad – a támogatás II. üteméből év végéig az összes hazai NB I-es stadion biztonsági fejlesztése megvalósulhat.

A Kormány a Nemzeti Erőforrás Minisztérium 2011-es költségvetésében biztosította a forrást a program első fázisának végrehajtására. Az MLSZ feladata a 4/2011 (II.28.) NEFMI rendelet alapján, hogy a BMSK Zrt.-vel együttműködve fejlesztesse ki a rendszereket, és juttassa el az eszközöket a kluboknak, a sportról szóló 2004. évi I. törvénynek, valamint a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően.

Forrás: mlsz.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!