ERDON Multimedia

2008.07.29. 14:52

Cuil: volt Google-munkatársak alapították az új keresőt

<p>Újabb cég kívánja megtörni a Google internetkereső egyeduralmát: ezúttal a Google korábbi munkatársaiból összeállt csapat indított útjára egy vállalkozást. A Cuil (a szó kelta eredetű, jelentése tudás, ejtsd mint a cool szót) fejlesztői azt ígérik, hogy ők gyorsabb, olcsóbb és hatékonyabb szolgáltatást kínálnak, mint a jelenlegi piacvezető.</p>

A keresőfelület újdonsága, hogy a találatokat három hasábba tördeli, a listában elkülöníthető kategóriákat fülekre lebontva is lehet böngészni. A Cuil azt állítja, hogy összesen 120 milliárd weboldalt indexel, amivel megelőzi összes vetélytársát – talán a Google-t is.

Az oldalakat a cég alapító vezérigazgatója, Tom Costello által kifejlesztett algoritmus szerint rendezi fontossági sorrendbe. A keresőmotor újdonsága, hogy az egyszerű kulcsszavazásnál bonyolultabb módszert, szemantikus eljárást használ. Így tehát egy keresőkifejezés mellé a felhasználó a szó fogalmi körébe tartozó találatokat is kap.

A Cuil mögött álló cég igazgatója amúgy Costello felesége, Anna Patterson, aki a Google 2006 elejétől működő keresési indexének, a TeraGoogle fejlesztésének vezetője volt. A vállalat központja a kaliforniai Szilícium-völgy egyik településén, Menlo Parkban van, és három kockázatitőke-alap, a Madrone Capital Partners, a Greylock Partners és a Tugboat Ventures finanszírozza.

A Cuil kezdetben amerikai angolul lesz elérhető, de még az idén kiterjesztik a főbb európai nyelvekre is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!